Voorbeeldprojecten daktuinen

Daktuin voorbeelden 

Aanleg sedumdak op levend gebouw AFAS Experience Center

Bij het nieuwe hoofdkantoor van het AFAS Experience Center in Leusden heeft Jonkers daktuinen vorig jaar in opdracht van ZND-dakbedekkingen 1200 m2 sedum op het dak aangelegd. AFAS gelooft dat positieve medewerkers de sleutel zijn tot succes. Daarom stond bij het ontwerpen van het AFAS Experience Center een groene beleving centraal.

Natuurlijke daktuin op La Vie Meeting Center in hartje Utrecht

Voor opdrachtgever ZND-dakbedekkingen heeft Jonkers daktuinen een natuurdak gerealiseerd op het dak van ‘La Vie Meeting Center’ in hartje Utrecht. De beplanting bestaat uit kleurrijk mix van verschillende soorten Sedum, grassen en kruiden. Ook de plantenbakken zijn opnieuw aangeplant met verschillende soorten siergrassen. De kantoorruimtes rondom dit dak kijken uit op deze kleurrijke, natuurlijke daktuin; een aantrekkelijk uitzicht. Een bijkomend voordeel is dat je de waarde van een pand verhoogd met uitzicht op een groen dak.

Hoveniers leggen veelzijdig en sfeervol dakterras aan in Groesbeek

In Groesbeek legde hoveniers Erwin Hendriks en Mitchel Benders in 2019 een dakterras aan dat volgens Mitchel het leukste project is dat hij tot nu toe voor Jonkers heeft aangelegd. Op dit dakterras kwamen alle facetten van het hoveniersvak aan bod; van spannend hijswerk tot betegelen en van beplanten tot het aanleggen van automatische beregening.

Jonkers maakt een verblijfsdak op het E&Y gebouw in Eindhoven

Jonkers heeft het dak van het E&Y gebouw in Eindhoven aangelegd met sedum, bestrating, een vlonder en vaste planten in plantenbakken. In deze plantenbakken zijn drainageplaten aangebracht die 23 liter regenwater per m2 kunnen bufferen. Ook is er een automatisch beregeningssysteem in de plantenvakken aangelegd.

Aannemer verbindt inwoners aan stad door groen te bouwen

In het Duitse plaatsje Pulheim heeft Jonkers in het voorjaar een daktuin én een buitenruimte (patio) ingericht bij een wooncomplex. Architect Nikolaus Laszlo bracht Jonkers in contact met aannemer Urwohnen GmbH uit Pulheim. Deze aannemer staat erom bekend dat alles wat hij bouwt ook groen ‘aangekleed’ wordt.

Bewoners Sphinx-terrein Maastricht wonen midden in de stad mét groen

Op het Sphinxkwartier in het hart van Maastricht zijn ruime appartementen, luxe penthouses en mooie stadswoningen met tuin gerealiseerd. Jongen Bouwpartners in Landgraaf gaf Jonkers daktuinen de opdracht om twee daktuinen aan te leggen op dit indrukwekkende nieuwbouwterrein.

Fontys Hogeschool Eindhoven kiest voor revolutionair waterretentiedak met Smart Flow Control

Het nieuwe gebouw R10 op de campus Rachelsmolen van Fontys Hogescholen in Eindhoven is door Jonkers Daktuinen voorzien van een Optigrün Retentiedak. Op dit groen-blauw dak kan dankzij een revolutionair systeem onder de vegetatie 71 liter hemelwater per m2 geborgen worden. Dit water wordt vervolgens benut voor beplanting, verdamping, koeling en biodiversiteit.

Wageningen University & Research gaat voor groenste parkeergarage

In de campusontwikkeling van Wageningen University & Research (WUR) speelt vergroening een grote rol. In maart 2018 werd op de campus een nieuwe parkeergarage geopend. Het streven is dat dit de groenste parkeergarage van Nederland gaat worden. Jonkers realiseerde samen met Van de Haar Groep het groen rondom, tegen en óp het nieuwe gebouw. Nu gaan we terug om te kijken naar het resultaat.

Daktuinen bij herinrichting Sphinxkwartier Maastricht

Maastricht heeft er een nieuw stadsdeel bij: het Sphinxkwartier. Het gebied wordt heringericht door Jongen Bouwpartners.Onderdeel van de plannen zijn de daktuinen bij de wooncomplexen die zich bevinden op een parkeergarage. Deze worden momenteel door Jonkers daktuinen gerealiseerd.

Grote daktuinrenovatie bij wooncomplex ‘Il Giardino’ in Geleen

Wooncomplex ‘Il Giardino’ in Geleen maakt onderdeel uit van het vastgoedbestand van Wonen Limburg Accent. Het complex bestaat uit 88 wooneenheden, die hoofdzakelijk worden bewoond door senioren. De grote openbare daktuin van het wooncomplex was zo’n 12 jaar oud en aan een flinke opknapbeurt toe. Jonkers kreeg de opdracht deze te renoveren.

Kleurrijke daktuin siert NRE-terrein Eindhoven

Magdaleen Kroese, eigenaresse van MAG Architecten zocht een nieuwe plek om te werken en te wonen. Ze vond dé perfecte kavel, maar er ontbrak een ding: een tuin. Het pand kreeg echter wel een groot plat dak. En zo onstond het idee omn er een grote daktuin op te realiseren. Bekijk het resultaat!

Jonkers daktuinen NRE-terrein Eindhoven

Op het NRE-terrein in Eindhoven heeft Jonkers een daktuin aangelegd, die de eigenaren ontspanning biedt tijdens of na een drukke werkdag. De daktuin is ontworpen door Iverna Zaalberg van Natuur bij huis. Zij kreeg van de eigenaar de vrije hand de daktuin naar eigen inzicht in te richten. Bekijk de korte film van deze daktuinaanleg.

De Corisberg: van top tot teen in het groen

De Corisberg in Heerlen is een kleinschalige woon- en werkgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking. Hier kunnen zij wonen en zinvol bezig zijn in een geweldig groene omgeving. Zelfs de woonhuizen zijn groen, dankzij de groene daken. De bestaande turfdaken begonnen echter naar beneden te schuiven en vertoonden lekkages. Jonkers daktuinen kreeg de opdracht om alle verzakkingen en lekkages te repareren zodat de groene daken weer vele jaren meekunnen.

Verduurzaam de stad met een groen dak!

Platte daken in Nederland bieden een groot oppervlak aan onbenutte ruimte. Deze ruimte kan ingezet worden om de stedelijke omgeving te verduurzamen en natuurwaarden terug te brengen. Het bevordert niet alleen het leefklimaat voor de mens, ook diverse flora en fauna doen er hun voordeel mee. Ontdek de feiten!

Groendak-revolutie

Een belangrijk speerpunt van Jonkers is het terugbrengen van natuur binnen de stedelijke omgeving. Een initiatief dat zich hier ook sterk voor maakt is Rooftop Revolution. Zij zetten zich in voor het vergroenen van daken. Afgelopen zomer heeft Jonkers daktuinen in samenwerking met Rooftop Revolution het dak van het appartementencomplex de Smidse in Horst vergroend.

Samen met dakspecialisten sterk voor een groener dak

Jonkers daktuinen werkt bij de aanleg van groene daken veel samen met dakbedekkingsbedrijven. In september werd het grijze dak van het Bonnefanten College in Maastricht veranderd in een aantrekkelijke daktuin.

Rustpunt in een stadse ambiance: La Cour Bleue

In het centrum van Weert werd het afgelopen jaar de tweede fase van het nieuwe woonplan ‘La Cour Bleue’ gerealiseerd. Jonkers daktuinen werd betrokken bij het ontwerp, engineering en realisatie van de groeninrichting van het woonplan. Deze is aangelegd op het dak van de onderliggende parkeergarage.

Groendak siert Helmonds nieuwe Theater Het Speelhuis

Met vegetatiematten is het mogelijk om een lichtgewicht groendak te creëren. In Helmond werd het dak van het nieuwe theater Het Speelhuis voorzien van dit ‘ultra’-lichte dakbegroeiingssysteem.

Dakbegroeiing op losliggend dakbedekkingssysteem

Jonkers is gestart met de aanleg van dakbegroeiing bij het nieuwe Moxy hotel in Düsseldorf. De dakbedekking die onder de dakbegroeiing ligt is losliggend. Dat zorgt voor extra uitdaging.

Groen buitenverblijf midden in de stad

Mevrouw Kurstjens verhuisde in september 2017 van het buitengebied naar een appartement in de binnenstad van Venlo. Waar haar vorige woning werd omgeven door groen, keek ze in haar nieuwe woning uit op een grijs betegeld dakterras. Ze schakelde Jonkers in voor de realisatie van een sfeervol aanzicht.

Groenste parkeergarage van Nederland

Op 26 maart werd op de campus van Wageningen Universiteit een nieuwe parkeergarage geopend. Het streven is dat dit de groenste parkeergarage van Nederland gaat worden. Jonkers realiseert samen met Van de Haar Groep het groen rondom, tegen en óp het nieuwe gebouw.

Vakkundige bestrating van multifunctionele daken

Steeds vaker wordt er in het ontwerp van nieuwbouw rekening gehouden met multifunctionele toepassingen van het dak. Een dak kan namelijk prima als buitenruimte fungeren. Afgelopen maand realiseerde Jonkers de bestrating op het dak van het nieuwe bedrijfspand van Numidia in Herten.

Breng een stukje natuur terug met een intensieve daktuin

Jonkers daktuinen is gespecialiseerd in het realiseren van een groene omgeving op daken. Zo brengen wij een stukje natuur terug binnen de stedelijke omgeving. Diverse onderzoeken tonen bovendien aan dat een groene omgeving een positieve bijdrage levert aan de productiviteit en creativiteit van medewerkers.

Groene oase boven centrumdrukte Valkenburg

Het centrum van het Zuid-Limburgse plaatsje Valkenburg onderging de afgelopen jaren een transformatie. In 2013 werd gestart met de bouw van een parkeergarage, winkelruimten en appartementen. Jonkers daktuinen realiseerde in de zomer van 2016 de daktuin die voor de bewoners een groene oase biedt boven de drukte van het centrum.

Daktuin als groene invulling tuinstad Willemskwartier

Het Willemskwartier in Nijmegen is van oorsprong een tuinstad die werd gebouwd vanaf 1917. De laatste decennia wordt de wijk gerenoveerd. De architect hield rekening met de ‘tuinstad’-architectuur van het Willemskwartier en integreerde een daktuin in het ontwerp.

Een daktuin: The sky is the limit!

Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om ‘groen’ op hoog niveau te realiseren. Om een dakbegroeiingsysteem te ontwerpen, te realiseren en in stand te houden dien je met een aantal zaken rekening te gehouden. Lees welke!

Begroeid dak voor nieuw kindcentrum in Cuijk

Het afgelopen jaar werd er in Cuijk gebouwd aan het nieuwe Integraal Kindcentrum Dassenburcht. Jonkers daktuinen zorgde voor de aanleg van het groendak op dit nieuwe gebouw.

Retentiedak gemeentehuis Landgraaf een lust voor het oog

Jonkers daktuinen heeft op het nieuwe gemeentehuis van Landgraaf in oktober 2016 een ‘groen-blauw-dak’ aangelegd in opdracht van Bouwbedrijf Van Stiphout uit St. Oedenrode. Wij waren benieuwd hoe het dak er na 10 maanden uitziet. Kijk met ons mee!

Onderhoud daktuin Hof van Egmond

Wooncomplex Hof van Egmond aan de Karel van Egmondstraat in Venlo bestaat uit 35 ruime appartementen met een gezamenlijk dakterras. In juni 2010 is de daktuin aangelegd door Jonkers daktuinen en sindsdien voert Jonkers hoveniers het onderhoud uit.

Gezondheidszorg erkent het positieve effect van groen op onze gezondheid

Veel zorginstellingen erkennen het belang van groen in de directe omgeving van hun bewoners en/of cliënten. Jonkers daktuinen heeft bij veel gezondheidsinstanties al groen aan mogen leggen rondom de verblijfs- en leefruimten zodat bewoners en cliënten zich er beter door gaan voelen. Bekijk enkele van deze projecten.

Terug naar daktuinen