Aanleg sedumdak op levend gebouw AFAS Experience Center

Aanleg sedumdak op AFAS Experience Center 

Bij het nieuwe hoofdkantoor van het AFAS Experience Center in Leusden heeft Jonkers daktuinen vorig jaar in opdracht van ZND-dakbedekkingen 1200 m2 sedum op het dak aangelegd. Dit jaar werd het groendak uitgebreid met nog eens 150 m2 sedum. AFAS gelooft dat positieve medewerkers de sleutel zijn tot succes. Een groene werkomgeving heeft dat effect op mensen. Daarom stond bij het ontwerpen van het AFAS Experience Center een groene beleving centraal. Zo ontstond het idee voor een Levend Gebouw met 10.000 m2 daktuin, een binnentuin en groene wanden.

Dynamisch ontwerp

AFAS-oprichter Ton van der Veldt wilde dat het gebouw geen blokkendoos werd. Samen met zijn broer zocht hij naar een dynamisch ontwerp met veel speelse elementen en organische vormen. En dat is gelukt: van bovenaf ziet het gebouw eruit als een plant. De stelen en de bladranden van deze 'plant' zijn door Jonkers vergroend met sedum. Zo is er op bijna 900 m2 een lichtgewicht sedumdak aangebracht en op een kleine 400 m2 een economisch sedumdak.

Sedumdak op 'het levende gebouw' van AFAS

Sedumdak op 'het levende gebouw' van AFAS

Sedumdak op 'het levende gebouw' van AFAS

Sedumdak AFAS Experience Center

Ook wordt het gebouw volledig omringd door water met daarbinnen een prachtige daktuin. “Deze daktuin is zo ingedeeld dat op ieder deel van het dak een andere beleving is”, zegt Ton van der Veldt. “Zo sta je op een groot plein bij de hoofd- of theaterentree en om de hoek loop je door een rustgevende tuin of over een zwevende vlonder boven groene taluds.”

Bekijk het interview van de VHG met AFAS-oprichter Ton van der Veldt  
over het positieve effect van groen op medewerkers 

De voordelen van een groene werkomgeving

Het AFAS Experience Center is een goed voorbeeld voor een levend gebouw. Dit komt mede tot uiting in de interactie tussen personeel en groen. “Groen speelt een enorme rol in het ontspannen van de werknemer, het ontstressen”, weet Ton van der Veldt. “Mensen functioneren en presteren ook beter in een groene omgeving, dat is wetenschappelijk aangetoond. En een groen gebouw is ook beter voor het klimaat, zowel binnen als buiten. Verder heeft een groen gebouw een positief effect op het imago van een bedrijf en de dakbedekking onder een groen dak gaat wel 2 tot 3 keer langer mee.”

Afas Experience Center Leusden

Afas Experience Center Leusden

Afas Experience Center Leusden

Afas Experience Center Leusden

Groen geeft rust. Groen geeft zuurstof. Groen geeft belevenis. Ton van der Veldt vindt dat veel bedrijven daar nog te weinig aandacht aan schenken. “Ik vind dat als mensen ergens werken, moet het voelen alsof ze thuis zijn. Dat ze door hun eigen tuin kunnen lopen. Als ze dat gevoel hebben, dan werkt iedereen met veel meer positivisme en veel meer enthousiasme. En dat is wat waard.”

 

Naamsvermelding artist impression naast de inleiding is: Dura Vermeer

Naamsvermelding bij onderstaande foto over Het Levende Gebouw is: ABN AMRO Circl Paviljoen Amsterdam - Hans van Cooten / Mostert De Winter / Modulogreen® gevelbegroeiingssysteem.

Wil je meer informatie over dit project? 

Neem dan contact op met:

Bas Janssen

Bekijk ook eens deze pagina's: 

natuurdaken voor vergroening en biodiversiteit

Natuurdaken voor stimulatie biodiversiteit

het levende gebouw

De voordelen van Het Levende Gebouw

groen geluk

Groen dak verbetert welbevinden