Vakkundige bestrating van multifunctionele daken

Vakkundige bestrating van multifunctionele daken 

14 maart 2018

Steeds vaker wordt er in het ontwerp van nieuwbouw rekening gehouden met multifunctionele toepassingen van het dak. Een dak kan namelijk prima als buitenruimte fungeren. Degelijke dakverharding is voor een zogenaamd ‘gebruiksdak’ een belangrijke basis en de mogelijkheden hiervoor worden steeds groter. Afgelopen maand realiseerde Jonkers de dakbestrating van het nieuwe bedrijfspand van Numidia in Herten.

Constructieve samenwerking

Jonkers werkt veel samen met bouwbedrijven en dakdekkers wanneer het gaat om de realisatie van een multifunctioneel dak bij - voornamelijk - nieuwbouwprojecten. “Wij denken mee in oplossingen die passen bij de wensen en het budget van opdrachtgevers, het liefst al in de ontwerpfase”, licht Bram Legierse toe. “Voor dit project werden we benaderd door Willems Bouwbedrijf B.V. uit Venlo voor de realisatie van de dakverharding op de tweede verdieping van het nieuwe kantoorpand van Numidia. De opdrachtgever was op zoek naar een mooi alternatief voor het type verharding dat aanvankelijk in het bestek voorgeschreven stond. Gezien de vorderingen van de bouwwerkzaamheden, de strakke planning en naderende opleverdatum hebben we snel moeten schakelen. Binnen een heel kort tijdsbestek hebben we diverse alternatieven aan kunnen dragen en op locatie bemonsterd. Uiteindelijk heeft de opdrachtgever de keuze gemaakt voor de kwalitatief hoogwaardige keramische tegels van Zoontjens.”

Sinds een aantal jaar werkt Jonkers onder andere met dakbestratingssystemen van Zoontjens. Zoontjens ontwikkelde een nieuw tegelsysteem: Dreen®Ceramica. De tegels worden geplaatst op het Fixplate Lock systeem. Dit is voorzien van demontabele hoekstukken, waarop de tegels worden vastgelijmd. Hiermee liggen de tegels vergrendeld en kunnen niet verschuiven. De ondergrond blijft bereikbaar, doordat de tegels ontgrendeld kunnen worden. Met het DNS®-systeem of de verstelbare tegeldragers kunnen de keramische tegels worden opgehoogd tot de juiste hoogte.

Aanleg dakbestrating Numidia in Herten

Aanleg dakbestrating Numidia in Herten

Aanleg dakbestrating Numidia in Herten

Aanleg dakbestrating Numidia in Herten

Realisatie 'waterpas'

In maart realiseerde Jonkers de dakbestrating op het nieuwe gebouw van Numidia over een oppervlakte van ruim 450m2. “Een dak is nooit waterpas, er is altijd afschot voor afwatering”, vertelt Bram. “Dankzij het systeem van Zoontjens is het mogelijk om de bestrating toch waterpas aan te leggen. Met behulp van verstelbare tegeldragers hebben we hoogteverschillen variërend van 80 tot 190 mm mooi kunnen overbruggen."

 

Het resultaat mag er zijn: zowel Numidia, onze opdrachtgever Willems Bouwbedrijf als wij zijn tevreden met het eindresultaat. Bram vervolgt: “In opdracht van Numidia zijn we drukdoende met het opstellen van een ontwerpvoorstel voor de inrichting van het dakterras. Het gebouw is inmiddels in gebruik genomen, de lente nadert: enige haast is dus geboden om ook hierin stappen te maken.” Wij houden jullie op de hoogte van de vorderingen!

Aanleg dakbestrating Numidia in Herten

Aanleg dakbestrating Numidia in Herten

Aanleg dakbestrating Numidia in Herten

Aanleg dakbestrating Numidia in Herten

Wil je meer informatie over het bestraten van daken? 

Neem dan contact op met:

Bas Janssen

Bekijk ook een deze pagina's: 

Daktuin de Schrijver

Daktuin De Schrijver

Genieten van je dakterras

Genieten van je dakterras

Onderhoudsarm dakterras

Daktuin Vincentiushof