Samen met dakspecialisten sterk voor een groener dak

Samen met dakspecialisten sterk voor een groener dak 

04 november 2018

Waar vroeger vaak betontegels op daken werden geplaatst, kiest men nu steeds meer voor groene daken. Jonkers daktuinen werkt bij de aanleg van groene daken veel samen met dakbedekkingsbedrijven. Verkoelen Dakspecialisten uit Weert is een van onze eerste partners op dit gebied. In september hebben we in opdracht van Verkoelen Dakspecialisten het grijze dak van het Bonnefanten College in Maastricht veranderd in een aantrekkelijke daktuin. Volgend seizoen zal dit dak niet meer hoofdzakelijk grijs zijn, maar groen!

Van grijs naar groen

Bij nieuwbouw of renovatie van gebouwen is er steeds vaker vraag naar groene daken. Dakbedekkingsbedrijven worden door bouwkundig aannemers benaderd voor het realiseren van de dakbedekking. En ook dakdekkers informeren hun klanten steeds vaker over de voordelen van een groen dak. Jonkers daktuinen is specialist in de aanleg van groene daken en vormt daarmee een waardevolle aanvulling op het dienstengamma van de dakdekkers. In de afgelopen 20 tot 25 jaar zijn middels deze specialistische en professionele vorm van samenwerking al veel daken voorzien van ‘groen’. Een mooi voorbeeld is de daktuin bij het Bonnefanten College in Maastricht die onlangs werd aangelegd.

Oude situatie Bonnefanten College

Oude situatie Bonnefanten College

Nieuwe situatie Bonnefanten College

Nieuwe situatie Bonnefanten College

Bonnefanten College Maastricht

In september werd in samenwerking met Verkoelen Dakspecialisten uit Weert het dak van het Bonnefanten College in Maastricht vergroend. “Voorheen lagen er alleen betontegels op het dak”, vertelt Bram Legierse. “Het dak werd door Verkoelen Dakspecialisten gerenoveerd en zij schakelden ons al in een vroeg stadium in voor advies, ontwerp en engineering van de daktuin met een grootte van ca. 650 m². In september zijn we gestart met het realiseren van de daktuin conform ontwerp. Er zijn onder andere organisch vormgegeven Cortenstalen haag- en plantenbakken geplaatst met wintergroene blokhagen en een mix van bloeiende vaste planten. Daarnaast zijn er nog siergrassen en vlakken met sedum en kruiden geplant. Vanuit de hoogbouw van het Bonnefanten College biedt het dak nu een prettig aanzicht.”

De voordelen van een groen dak

Een groen dak biedt een oplossing voor milieuproblemen als gevolg van de klimaatverandering. Denk bijvoorbeeld aan extra isolatie bij extreme hitte of koude winterdagen. Een groen dak buffert ook water tijdens hevige regenbuien. Daarnaast kan een daktuin veiligheid bieden. Bram licht toe: “Het dak van het Bonnefanten College heeft geen verblijfsfunctie maar dient wel als vluchtroute bij calamiteiten. Voor de veiligheid zijn er haagbakken bij de randen van het dak geplaatst zodat men daar niet kan lopen en zo onveilige situaties met bijvoorbeeld verdwaalde leerlingen worden voorkomen.”

Ontwerp daktuin Bonnefanten College

Nieuwe situatie Bonnefanten College Maastricht

Nieuwe situatie Bonnefanten College Maastricht

Nieuwe situatie Bonnefanten College Maastricht

Wil je meer informatie over groene daken? 

Neem dan contact op met:

Bas Janssen

Bekijk ook een van deze pagina's: 

Daktuin de Schrijver

Daktuin De Schrijver

Vakkundige bestrating multifunctionele daken

Vakkundige bestrating multifunctionele daken

Groen dak Speelhuis Helmond

Groen dak siert Speelhuis Helmond