Fontys Hogeschool Eindhoven kiest voor revolutionair waterretentiedak met Smart Flow Control

Fontys Hogeschool Eindhoven kiest voor revolutionair waterretentiedak met  
Smart Flow Control 

Het nieuwe gebouw R10 op de campus Rachelsmolen van Fontys Hogescholen in Eindhoven is door Jonkers Daktuinen voorzien van een Optigrün Retentiedak. Op dit groen-blauw dak kan middels een revolutionair systeem onder de vegetatie 71 liter hemelwater per m2 geborgen worden dankzij de WRB 85i retentielaag. Dit water wordt vervolgens benut voor beplanting, verdamping, koeling en biodiversiteit.

Waterproblemen oplossen met een slim groen-blauw dak

“Eindhoven is een van de voorlopers in het oplossen van waterploblemen op eigen grondgebied", zegt Bram Legierse van Jonkers. "Met een slim groen-blauw dak kun je elke noodzakelijk m2 bebouwen en toch voldoen aan de gestelde wateropgave die het waterschap en de gemeente bedrijven opleggen. Als bedrijf ben je namelijk verplicht om wateroverlast door hevige regenval op je eigen terrein op te lossen. Met dit slimme retentiedak geeft Fontys Hogescholen Eindhoven hier heel innovatief en effectief invulling aan.”

Fontys Hogeschool Eindhoven kiest voor een slim groen-blauw dak

Fontys Hogeschool Eindhoven kiest voor een slim groen-blauw dak

Fontys Hogeschool Eindhoven kiest voor een slim groen-blauw dak

Fontys Hogeschool Eindhoven kiest voor een slim groen-blauw dak

Dakterrassen met Drossel waterafvoersysteem

Het bovenste dakvlak waar het Smart Flow Control Systeem op is aangebracht is 2.500 m2 groot. Op dit dak liggen zonnepanelen, daarnaast heeft Jonkers Daktuinen stroken met onderhoudsvriendelijke beplanting aangebracht. Op termijn zal dit bestaan uit verschillende soorten sedum, kruiden en grassen, die veel insecten, vlinders en bijen zullen aantrekken. Ook heeft Jonkers een aantal dakterrassen ingericht met vlonders en plantenbakken. Op deze dakterrasssen zijn wederom retentiekratten geplaatst die het regenwater vasthouden. Hier is echter geen Smart Flow Control toegepast maar een Drossel-systeem van Optigrün. Deze daken lopen leeg tot circa 35 mm¹. Dit water blijft altijd staan en komt ten goede aan de beplanting in de plantenbakken en/of kan op natuurlijke wijze verdampen.

Dakterras Fontys Hogeschool Eindhoven

Dakterras Fontys Hogeschool Eindhoven

Dakterras Fontys Hogeschool Eindhoven

Slim watermanagement met de Smart Flow Control

Met het Smart Flow Control Systeem van Optigrün wordt overtollig regenwater niet meer gezien als overlast, maar als grondstof. “Met de retentiekratten en de Smart Flow Control creëren we gecontroleerd bergingscapaciteit op het dak waarmee piekbuien kunnen worden opgevangen”, vertelt Bram Legierse van Jonkers daktuinen. "Waar mensen vroeger vaak huiverig waren als er water op het dak bleef staan, is het nu juist de bedoeling. Met dit water voeden we de beplanting op het dak, door verdamping zorgt het voor verkoeling en het bevordert de biodiversiteit!”

De Smart Flow Control van Optigrün

De Smart Flow Control van Optigrün

Installatie van de Smart Flow Control van Optigrün

De Smart Flow Control van Optiegroen

Bekijk hoe de Smart Flow Control werkt: 

Over de hemelwaterafvoer in de dakbedekkingsconstructie staat een Optigrün Smart Flow Control. Deze geavanceerde installatie sluit het jaarrond de hemelwaterafvoer af en gaat alleen open als slimme weerdata meer regen verwachten dan dat er op het retentiedak opgenomen kan worden. Met deze Optigrün Smart Flow Control gaat Fontys Hogeschool ICT Eindhoven de strijd aan tegen wateroverlast én watertekort.

Dubbele zekerheid

De Smart Flow Control is geen vervanging van de reguliere afvoer. De reguliere afvoer en een noodoverstortsysteem zijn ook op het dak aanwezig, waardoor het dak tevens zonder de Smart Flow Control regenwater van het dak kan afvoeren.

retentiedak fontys hogeschool eindhoven

retentiedak fontys hogeschool eindhoven

Wil je meer informatie over de voordelen van een groen-blauw dak? 

Neem dan contact op met:

Bas Janssen

Bekijk ook eens deze pagina's: 

groen blauw dak

Aanleg groen-blauw-dak Landgraaf

Optigrün

Optigrün

groen geluk

Groen dak verbetert welbevinden