Wageningen University & Research gaat voor groenste parkeergarage

Wageningen University & Research gaat voor de 
groenste parkeergarage  

In de campusontwikkeling van Wageningen University & Research (WUR) speelt vergroening een grote rol. Sinds 2017 wordt de WUR jaarlijks zelfs uitgeroepen tot groenste universiteit ter wereld. In maart 2018 werd op de campus een nieuwe parkeergarage geopend. Het streven is dat dit de groenste parkeergarage van Nederland gaat worden. Jonkers realiseerde samen met Van de Haar Groep het groen rondom, tegen en óp het nieuwe gebouw. Nu gaan we terug om te kijken naar het resultaat.

Groenste parkeergarage

WUR staat als kennisinstelling onder andere bekend om kennisdomeinen als plantenwetenschappen en omgevingswetenschappen. “Op de campus willen we uitstralen waar we voor staan”, vertelt Elike Wijnheijmer. “Wieger Wamelink van Wageningen Environmental Research is onze adviseur voor meer natuurlijker groen over de gehele campus. We streven naar balans tussen cultuur en natuur. Planten zijn een wezenlijk onderdeel voor het hele ecosysteem van onze leefomgeving, zonder planten geen beestjes. Dit gedachtegoed is doorgetrokken naar de nieuwe parkeergarage.”

Groene parkeergarage WUR

Groene parkeergarage WUR

Groene parkeergarage WUR

Groene parkeergarage WUR

Multidisciplinair groenontwerp

Het ontwerp en beplantingsplan voor de groene parkeergarage werden gemaakt door Atelier voor Stedenbouw, Landschap, Architectuur Loos van Vliet. Elike Wijnheijmer en Wieger Wamelink pasten het originele beplantingsplan nog wat aan om het duurzaam te maken. Jonkers zorgde voor de ‘finishing touch’ door een aantal zwak groeiende- of ziektegevoelige soorten te vervangen door sterkere soorten. “Het groen moet er niet alleen mooi uitzien, het moet ook werkbaar en bewerkbaar zijn. Het moet lang meegaan en makkelijk in onderhoud zijn”, vertelt Elike.

 

Het ontwerp bevat een bostuin, siertuin en gevelbegroeiing. Drie onderdelen die aansluiten bij de diverse disciplines en specialismen van Jonkers. “Samen met het lokale bedrijf Van de Haar Groep hebben we de aanleg uitgevoerd en verzorgen we het onderhoud”, legt Bas Janssen van Jonkers uit. “Bij dit project staat het eindbeeld centraal. Gedurende drie jaar verzorgen en sturen we de beplanting bij zodat er een stabiele vegetatie ontstaat die vervolgens nog lange tijd na op datzelfde niveau kan blijven. In het tweede jaar hebben we enkele soorten die in groei achterbleven vervangen. Dit kwam door verschillende omgevingsfactoren, zoals de felle zon, de langdurige warmte en bijbehorende droogte.”

Bekijk het filmpje van deze groene parkeergarage: 

Groene gevels

De gevels van de parkeergarage bestaan uit houten lamellen, afgewisseld met bouwstaalmatten waar klimplanten en heesters vanuit bakken tegenop groeien, zoals Hedera, Lonicera, Blauwe Regen en Euonymus. “Een medewerker uit het tegenovergelegen gebouw vertelde me laatst hoe leuk ze het vindt dat ze nu Clematis ziet bloeien vanuit haar raam”, vertelt Elike. Ook heeft Jonkers kleur in de gevel aangebracht met klimrozen en zijn er plantbakken geplaatst met daarin verschillende snelgroeiende en bloeiende planten, zoals Hibiscus en haagbeuk. “We zijn heel blij met de combinatie van Clematis, Kamperfoelie en klimop in de plantenbakken. Het vormt een speels en kleurrijk geheel”, vertelt Elike.

Parkeegarage WUR

Groene parkeergarage WUR

Groene parkeergarage WUR

Groene parkeergarage WUR

Bostuin

In de bostuin staat biodiversiteit centraal. “Als je hier doorheen loopt, lijkt het alsof je door de kruidlaag van een bos loopt”, omschrijft Bas Janssen. “Er is geen pad, alleen natuurlijke stepping stones. De beplanting bestaat uit stinzenbeplanting, vaste planten, kruidenvegetatie en een aantal lindebomen. Daarnaast zijn er bloembollen geplant zodat het bloeiseizoen al in het vroege voorjaar begint.” “Verschillende insectensoorten vinden hier een geschikte leefomgeving en het biedt beschutting en voeding voor vlinders, vogels, muisjes en egels”, vertelt Elike. “Door de hogere beplanting kunnen beestjes ook makkelijk hun weg vinden naar de groene gevel. Op dit moment bloeit onder andere de witte koekoeksbloem, de avondkoekoeksbloem, de klaproos en de Kartuizer anjer. Het is een vrolijk gezicht.”

Groene parkeergarage WUR

Groene parkeergarage WUR

groenste parkeergarage

Groene parkeergarage WUR

Siertuin

In de siertuin staat een jaarrond beleving centraal. De sierwaarde wordt bereikt door middel van bloei, bladtextuur en kleurencombinaties. Er zijn sierheesters, vaste planten en bloembollen aangeplant. De beplanting heeft diverse bloeiperioden waardoor de siertuin maandenlang in bloei staat. En er is gekozen voor kleursamenstellingen die passen bij de groene gevel van het gebouw. Zoals Pulmonaria longifolia, Persicaria amplexicaulis 'Alba', Gillenia trifoliata voor schaduwrijke plekken en Geranium Rozanne, Tiarella cordifolia en de Astilbe japonica 'Deutschland' voor de wat zonrijkere plekken.

 

“Het is heerlijk om rond het gebouw te lopen en te ontdekken wat er allemaal in bloei staat”, vertelt Elike. “Ik ben enthousiast over het resultaat en ook over de samenwerking. Jonkers signaleert zaken en onderneemt actie. Er wordt goed gecommuniceerd en dat vinden we prettig. Knap ook hoe het er allemaal bij staat ondanks de lange droogte.”

Wil je meer informatie over dit project? 

Neem dan contact op met:

Bas Janssen

Bekijk ook onderstaande pagina's 

Bloemenweiden

Bloemenweide

Onderhoudsarme tuin

Onderhoudsarme tuin

Bedrijfstuin met bloemenweide

Sylvan legt bloemenweide aan