Natuurdaken voor stimulatie biodiversiteit
Natuurlijke daktuin op La Vie Meeting Center in Utrecht
Voor opdrachtgever ZND-dakbedekkingen heeft Jonkers daktuinen een natuurdak gerealiseerd op het dak van ‘La Vie Meeting Center’ in hartje Utrecht. De beplanting bestaat uit een kleurrijke mix van verschillende soorten Sedum, grassen en kruiden die een voedselbron vormen voor de insecten die hier in het centrum van Utrecht leven. Ook de plantenbakken zijn opnieuw aangeplant met verschillende soorten siergrassen. De kantoorruimtes rondom dit dak kijken uit op deze kleurrijke, natuurlijke daktuin; een aantrekkelijk uitzicht. Een bijkomend voordeel is dat je de waarde van een pand verhoogt met uitzicht op een groen dak.
Op het dak staan twee sheddaken. Om de dakbedekking rond deze daken aan het zicht te onttrekken, zijn er lange Cortenstalen plantenbakken geplaatst, is er een metalen rasterwerk gemonteerd en zijn klimplanten (Lonicera henryii, Kamperfoelie) aangeplant. Op termijn moet het rasterwerk helemaal volgroeid zijn. De gehele daktuin, inclusief de plantenbakken, zijn voorzien van een volledig automatisch beregeningsysteem zodat de opdrachtgever geen zorgen heeft over uitdroging van de beplanting.
Natuur midden in de stad
Naast het sedum en grassen staan er ook vaste planten, bollen en kruiden zoals tijm en oregano op het dak. Deze vormen een voedselbron voor veel verschillende insecten, waaronder de bijen van de bijenkast. Dit zorgt voor een mooie groene oase midden in de stad Utrecht.
Zorgeloos groen
Om de beheerder van dit dak te ontzorgen én ervoor te zorgen dat de beplanting op het dak niet uitdroogt, is de gehele daktuin inclusief de plantenbakken voorzien van een volledig automatisch beregeningsysteem.
Periodiek voeren onze dak-hoveniers Pierre en Martijn onderhoud uit op deze daktuin. In mei waren ze hier om het beregeningsysteem op te starten, het eerste onkruid van dit jaar te wieden en de voorjaarsbemesting aan te brengen. Gedurende het seizoen begeleiden de hoveniers de vegetatie, zodat woekerende soorten in volume teruggebracht worden. Zo krijgen ook andere soorten goed de kans om tot volledige wasdom te komen.
Wil je meer informatie over dit project?
Neem dan contact op met: