Rustpunt in een stadse ambiance: La Cour Bleue

Rustpunt in een stadse ambiance: La Cour Bleue 

28 september 2018

In het centrum van Weert werd het afgelopen jaar de tweede fase van het nieuwe woonplan ‘La Cour Bleue’ gerealiseerd. Jonkers daktuinen werd betrokken bij het ontwerp, engineering en realisatie van de groeninrichting van het woonplan. Deze is aangelegd op het dak van de onderliggende parkeergarage. Fase 1 werd ruim een jaar geleden gerealiseerd en de afgelopen weken vond de ‘finishing touch’ plaats met de aanleg van tien achtertuinen van de nieuwe stadswoningen.

Hofje

Het afgelopen jaar werden de tien stadswoningen en een woontoren gerealiseerd in de tweede fase van het woonplan ‘Cour Bleue’. Cour betekent letterlijk: ‘binnenplaats’ of ‘hof’. Tussen de nieuwe woningen bevindt zich dan ook een 'hofje', dat fungeert als groen rustpunt. Het creëert een intieme sfeer waar bewoners kunnen ontspannen. De achtertuinen van de stadswoningen grenzen aan dit hofje, dat zich bevindt op het dak van de onderliggende parkeergarage.

La Cour Bleue

La Cour Bleue

La Cour Bleue

La Cour Bleue

Leefdak

De daktuin werd in het originele ontwerpvoorstel van de bouwkundig architect als ‘kijktuin’ uitgewerkt. Jonkers daktuinen heeft voorgesteld om hier een leefdak van te maken, alleen toegankelijk voor de bewoners. “De daktuin is een centrale tuin voor mensen die er rondom wonen. Hieronder ook de tien royale, 3-laags stadswoningen waar ook jonge gezinnen zich gaan vestigen. Daarom hebben wij voorgesteld om elementen aan de tuin toe te voegen die het prettiger maken om hier te vertoeven”, vertelt Bram. “Op de daktuin is naast plantenborders ook plaats ingeruimd voor functionele verharding, gazon, speeltoestellen en zitgelegenheden. Het is daarmee dan ook een écht leefdak geworden.”

Daktuin op de parkeergarage

In 2015 werd de eerste fase van La Cour Bleue gerealiseerd door BAM Wonen Zuid. Het project bevindt zich direct naast het stadhuis van Weert op de Wilhelminasingel. Op de begane grond zijn commerciële ruimtes ingericht. Hieronder is een parkeergarage en erboven zijn 36 appartementen gebouwd. De daktuin werd in 2015 al deels aangelegd. “De daktuin is aangelegd op het betondek van het dak van de parkeergarage”, vertelt Bram Legierse van Jonkers daktuinen. “De daktuin is opgebouwd uit een 60 centimeter dikke laag die bestaat uit een beschermdoek, drainagebaan en een dikke laag met substraat. Door de dikte van de substraatlaag was het mogelijk om meerstammige bomen direct in het substraat te planten. Van de buitenkant zou je dan ook niet zeggen dat het om een daktuin gaat.”

La Cour Bleue

La Cour Bleue

La Cour Bleue

Fase 2

Het gemeenschappelijk deel van de daktuin werd al in een eerdere fase gerealiseerd. De afgelopen weken werden in een tweede fase de aangrenzende tuinen van de stadswoningen gerealiseerd. Bram is tevreden met het eindresultaat: “De tien achtertuintjes bestaan voornamelijk uit bestrating met plantenbakken met hagen. De tuinen zijn 30m2 en grenzen aan de gemeenschappelijke daktuin. Doordat deze groene oase achter de tuintjes ligt, lijken de tuinen veel ruimtelijker. Het is daarom een mooi geheel geworden.”

Wil je meer informatie over vele mogelijkheden van een leefdak? 

Neem dan contact op met:

Bram Legierse

Bekijk ook onderstaande pagina's: 

Daktuin de Schrijver

Daktuin De Schrijver

Ronald McDonalds Kindervallei

Natuur als hulp voor de zorg

Daktuin Vincentiushof

Daktuin Vincentiushof