Knap staaltje teamwork bij ontwerp en aanleg daktuin ‘De Schrijver’ in Eindhoven.

Knap staaltje teamwork bij ontwerp en aanleg daktuin  
‘De Schrijver’ in Eindhoven 

07 december 2016

Aan de Akkerstraat in de Schrijversbuurt te Eindhoven kreeg de voormalige Nutsschool voor Montessori onderwijs een nieuwe bestemming. Het schoolgebouw werd verbouwd en de achtergelegen sporthal werd vervangen door nieuwbouw. Er ontstonden 21 levensloopbestendige appartementen voor 45-plussers rondom een gezamenlijke binnentuin. Deze daktuin werd ontworpen door Iverna Zaalberg en is gerealiseerd door Jonkers daktuinen.

De bewoners van ‘De Schrijver’ wilden graag een mooie groene daktuin met vanzelfsprekende logistieke routes die ook goed toegankelijk zijn voor mensen met een rolstoel. Al snel rees de vraag: wat voor ‘tuin’ is er mogelijk op een betondek van een parkeerkelder? Om hier een goed antwoord op te krijgen, riepen de bewoners de hulp in van tuinontwerper Iverna Zaalberg van ontwerpbureau ‘Natuur bij huis’. Iverna verwerkte alle wensen van de bewoners in een schetsontwerp. Deze presenteerde zij aan een aantal bewoners, de zogenaamde ‘binnentuingroep’.

Toegankelijke binnentuin

De daktuin bij ‘De Schrijver’ is een centraal punt in het complex van waaruit veel ruimtes bereikbaar zijn: de fietsenstalling, de hoofdentree, de lift, vijf appartementen, de trap naar de galerij én de gemeenschappelijke ruimte waar de bewoners ook graag buiten zitten. “Ik laat de natuur graag veelvuldig toe in mijn ontwerpen”, zegt Iverna. “Functies krijgen een logische plek en bestrating beperk ik bij voorkeur tot het noodzakelijke. Bij deze daktuin was iets bredere bestrating echter noodzakelijk, omdat de daktuin - met het oog op de toekomst - rolstoel- en rollatorvriendelijk moest worden ingericht.”

 

‘De Schrijver’ was Iverna’s eerste daktuinontwerp. “In eerste instantie wilde de VVE alleen een kostenindicatie voor de aanleg van een daktuin, daarbij werd geen budget genoemd”, vertelt Iverna. “Een kostenindicatie kan ik echter niet geven zonder ontwerptekening, de kosten moeten immers ergens op gebaseerd zijn. Van de technische mogelijkheden was ik wel op de hoogte, maar wat budgettair haalbaar is, is afhankelijk van factoren als constructieberekeningen in verband met daklast, riolering en drainage. Bram Legierse van Jonkers daktuinen heeft een offerte gemaakt op basis van mijn schetsontwerp en zo de kosten inzichtelijk gemaakt.”

Daktuin De Schrijver Eindhoven

Daktuin De Schrijver Eindhoven

Daktuin De Schrijver Eindhoven

Daktuinontwerp binnen budget

“Na de presentatie van het schetsontwerp en de offerte liet de VVE weten zeer te spreken te zijn over het ontwerp en ook over de keurig inzichtelijke offerte van Jonkers daktuinen. Helaas bleek dit alles ver boven budget, dat toen kenbaar werd gemaakt”, zegt Iverna. “Bram heeft erg goed meegedacht hoe we mijn ontwerp konden realiseren binnen het beschikbare budget. Aanvankelijk had ik hogere hardhouten borderranden voorgesteld. Door de borderranden te verlagen en hardhout te vervangen door Cortenstaal zijn we erin geslaagd om de kosten terug te brengen. Bram adviseerde ook de plantenbakken te verlagen van 40 cm¹ hoogte naar 15 cm¹. Al zijn oplossingen hebben geen afbreuk gedaan aan mijn ontwerp. Ik ben erg blij met het verloop en resultaat van onze samenwerking.”

Daktuin De Schrijver Eindhoven

Daktuin De Schrijver Eindhoven

Daktuin De Schrijver Eindhoven

Daktuin De Schrijver Eindhoven

Eenheid in materialen en kleuren

“Een van de aanpassingen in mijn basisontwerp was het gebruik van Cortenstaal. In mijn beplantingsplan heb ik daarop ingespeeld door de bewoners te verrassen met de kleurstelling van de beplanting. Hiermee heb ik aansluiting gezocht bij de borderranden van Cortenstaan. Ik koos bijvoorbeeld voor oranje bloeiende planten en siergrassen met oranjebruin tinten, zoals de Carex testacea 'Prairie Fire' en de Panicum virgatum 'Rotstrahlbusch'.”

Opvallende elementen

Eyecatcher in deze daktuin is onder andere een sierlijke, meerstammige Gleditsia triacanthos f. inermis (‘Valse Christusdoorn’) Deze boom heeft in de zomer frisgroene bladeren en kleurt in de herfst goudgeel. De Gleditisia heeft ‘ondergronds’ voldoende groeiruimte (ca. 5 tot 6 m³!) om uit te groeien tot een mooie volwassen boom met transparante kroon. “Qua vorm en bladkleur past hij prima in een binnentuin en hij geeft het hele jaar door een heel mooi beeld”, vertelt Iverna. “Ook staan er drie Amelanchier lamarckii (‘Amerikaanse Krent’) in de borders. Deze meerstammige heesters bloeien prachtig ‘wit’ in het vroege voorjaar en hebben een transparante kroon waardoor ze het zonlicht ‘filteren’ in plaats van tegenhouden.”

Daktuin De Schrijver Eindhoven

Daktuin De Schrijver Eindhoven

Daktuin De Schrijver Eindhoven

Groene droom wordt werkelijkheid

“De planten groeien als kool, de daktuin wordt echt iedere dag groener en mooier”, vertellen bewoners van ‘De Schrijver’ Anne Pols en Claudia Schmid. “Het is een plezier om door deze tuin te lopen en ook om van binnen de tuin in te kijken. We verwachten dat onze groene droom over een paar jaar werkelijkheid is in deze binnentuin. Het ontwerp en de gekozen beplanting door Iverna en de aanleg door Jonkers daktuinen geeft ons alle vertrouwen. Met hun deskundigheid, betrokkenheid, goede samenwerking én inzet hebben ze van onze binnentuin iets moois weten te maken!”

Wilt u meer informatie over dit project?  

Bas

Neem contact op met Bas