Gezondheidszorg erkent het positieve effect van groen op onze gezondheid

Gezondheidszorg erkent het positieve effect van groen op onze gezondheid  

Het positieve effect van de natuur op ons welzijn wordt al door veel instanties ingezien. Zorginstellingen bijvoorbeeld erkennen vaak al het belang van groen in de directe omgeving van hun bewoners en/of cliënten. Jonkers daktuinen heeft bij diverse gezondheidsinstanties al groene daken mogen aanleggen rondom de verblijfs- en leefruimten zodat bewoners en cliënten zich er beter door gaan voelen.

Onderzoek en studies naar het effect van groen

Veel instanties, zoals Wageningen Universiteit (WUR) en het Trimbos instituut, doen onderzoek naar het positieve effect van natuur op onze gezondheid. Naast rapporten en publicaties van WUR staan in het dossier Het effect van de natuur op de gezondheid veel links naar externe publicaties. Eén publicatie willen we graag uitlichten: Natuur als hulp in de zorg. Het is de moeite waard om eens te bekijken.

Een natuurlijke omgeving ontspant, voedt de zintuigen en zet aan tot bewegen. Veel hulpverleners ervaren en geloven dat groen een belangrijke, relevante of zinvolle therapeutische uitwerking heeft op cliënten. Dat geldt ook zeker voor dementerende ouderen bij wie de natuur herinneringen kan oproepen en hen in actie kan brengen.

 

Tuinprojecten bij woon- en zorgcomplexen

Dankzij de positieve ervaringen met zorgboerderijen (hier komen cliënten in contact met de natuur) is er interesse om vergelijkbare plekken voor dagbesteding te maken in steden. Dit gebeurt steeds vaker in de vorm van stadsboerderijen, buurttuinen die worden opgezet door wijkbewoners en tuinprojecten bij woon- en zorgcomplexen.

 

Jonkers daktuinen heeft bij veel gezondheidsinstanties al groen aan mogen leggen rondom de verblijfs- en leefruimten zodat bewoners en cliënten zich er beter door gaan voelen. Bekijk enkele van deze projecten:

UMC+ Maastricht

Opdrachtgever: UMC+ Maastricht

Opdracht: Het vervangen van het gazon op het dak van de sport-/revalidatiehal dat gelegen is aan weerszijden van de entrée. De nieuwe dakbegroeiing bestaat uit Sedum en kruiden.

Reden voor aanleg: Het gazon had geen goede pakketopbouw en weinig uitstraling. Wegens valgevaar kon het bovendien niet volgens de geldende regelgeving onderhouden worden.

Het resultaat en het effect op de bezoekers / bewoners:

Aangename binnenkomst voor de bezoekers, verfraaiing van de entrée plus het visitiekaartje van het UMC+ Maastricht.

umc maastricht

Ronald McDonalds Kindervallei, Valkenburg a/d Geul

Vakantieoord voor gezinnen met zieke kinderen

Opdrachtgever: Janssen de Jong Bouw B.V.

Opdracht: Het realiseren van een daktuin met looppaden van halfverharding, bomen, struiken en een kruidenvegetatie

Het resultaat en het effect op de bezoekers / bewoners:

Het gebouw en de daktuin vormen één geheel met de omgeving. Bezoekers kunnen via de daktuin een rondwandeling maken over het hele terrein.

ronald mc donald kindervallei

ronald mc donald kindervallei

ronald mc donald kindervallei

ronald mc donald kindervallei

‘Vincentiushof’, Venray

Woon-/zorgcomplex voor dementerende mensen van De Zorggroep

Opdrachtegever: Smeets Bouw B.V., Maastricht (i.o.m. De Zorggroep)

Opdracht: Het realiseren van 4 vrijwel identieke daktuinen op de 1e verdieping.

Het resultaat en het effect op de bezoekers / bewoners:

Voor de bewoners is een veilige, geborgen buitenomgeving gecreëerd door te kiezen voor een herkenbare indeling, vormgeving en materialen. Door het gebruik van herkenbare standaard trottoirtegels, plantenbakken op werkhoogte, een gazon van kunstgras, brede looppaden en het ontbreken van hoogteverschillen is deze daktuin geheel afgestemd op de doelgroep, namelijk dementerende ouderen.

VINCENTIUSHOF VENRAY

VINCENTIUSHOF VENRAY

VINCENTIUSHOF VENRAY

VINCENTIUSHOF VENRAY

Wil je meer informatie over bovenstaande projecten?  

Bas

Neem contact op met Bas

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

levende  tuin

Het belang van een levende tuin

vincentiushof venray

Vincentiushof Venray

positief effect van groen

Het positieve effect van groen