Groenste parkeergarage van Nederland

Groenste parkeergarage van Nederland 

29 maart 2018

In de campusontwikkeling van Wageningen University & Research (WUR) speelt vergroening een grote rol. In december werd Wageningen Universiteit zelfs uitgeroepen tot groenste universiteit ter wereld. Op 26 maart werd op de campus een nieuwe parkeergarage geopend. Het streven is dat dit de groenste parkeergarage van Nederland gaat worden. Jonkers realiseert samen met Van de Haar Groep het groen rondom, tegen en óp het nieuwe gebouw.

Groenste parkeergarage

WUR staat als kennisinstelling onder andere bekend om kennisdomeinen als omgevingswetenschappen en plantenwetenschappen. “Op de campus willen we uitstralen waar we voor staan”, vertelt Elike Wijnheijmer. “Wieger Wamelink van Wageningen Environmental Research is onze adviseur voor meer natuurlijker groen over de gehele campus. We streven er naar om balans te krijgen tussen cultuur en natuur. Planten zijn een wezenlijk onderdeel voor het hele ecosysteem van onze leefomgeving, zonder planten geen beestjes.”

Dit gedachtegoed wordt ook doorgetrokken naar de nieuwe parkeergarage: “De nieuwe parkeergarage bevindt zich op een afstand van 6 meter aan de zichtkant van het gebouw waar plantwetenschappen zich bevindt. Een groene aankleding is belangrijk om het uitzicht zo mooi mogelijk te maken.”

Groenste parkeergarage

Groenste parkeergarage

Groenste parkeergarage

Multidisciplinair groenontwerp

Het ontwerp en beplantingsplan voor de groene parkeergarage werden gemaakt door Atelier voor Stedenbouw, Landschap, Architectuur Loos van Vliet. Dit ontwerp bevat een bostuin, siertuin en gevelbegroeiing. Drie onderdelen die aansluiten bij de diverse disciplines en specialismen van Jonkers. “Het groenontwerp van Loos van Vliet werd voor de aanbesteding ingezet als eindbeeld dat gerealiseerd dient te worden. Geen standaard bestek waarbij het enkel draait om de laagste prijs. Hier draait alles om het behalen van het eindbeeld. De aannemer bepaalt zelf hoe hij dit gaat bereiken. Een unieke vorm van aanbesteden waarbij wij zelf een voorstel uitwerkten om dit eindbeeld binnen drie jaar te realiseren”, legt Bas Janssen van Jonkers uit. In samenwerking met het lokale bedrijf Van de Haar Groep zorgt Jonkers voor de aanleg en het onderhoud gedurende drie jaar om het eindbeeld te realiseren. “Na drie jaar is een stabiele vegetatie ontstaan die constant op dit niveau blijft.”

Beplantingsplan

Elike Wijnheijmer en Wieger Wamelink pasten het originele beplantingsplan nog wat aan om het duurzaam te maken. “We hebben kritisch naar het beplantingsplan gekeken. Het groen moet er niet alleen mooi uitzien, het moet ook werkbaar en bewerkbaar zijn. Het moet dus lang mee gaan en makkelijk in het onderhoud zijn” vertelt Elike. “Ook tijdens de aanleg is er afstemming geweest met Jonkers over het aanpassen van het beplantingsplan. Het was als een stoelendans: je wil niet teveel afwijken van het oorspronkelijk ontwerp en kleurstellingen, maar je wil ook de juiste plant op de juiste plek zetten. Met Jonkers konden we hierin inhoudelijk goed sparren.”

Groene gevels

De gevels van de parkeergarage bestaan uit houten lamellen, afgewisseld met bouwstaalmatten waar klimplanten en heesters vanuit bakken tegenop groeien, zoals Hedera, blauwe regen en Euonymus. Daarnaast zijn er heesters in de bakken geplaatst zoals Hibiscus en haagbeuk. Haagbeuken kunnen goed tegen tocht en schaduw en zorgen voor een snelle dichtgroei. In het assortiment is rekening gehouden met diversiteit in kleuren en bloeiperioden van de beplanting.

Groenste parkeergarage

Groenste parkeergarage

Groenste parkeergarage

Groenste parkeergarage

Bostuin

In de bostuin staat biodiversiteit centraal. “Als je hier doorheen loopt, waan je alsof je door de kruidlaag van het bos loopt”, omschrijft Bas Janssen. “Er is geen pad, alleen natuurlijke stepping stones. De beplanting bestaat uit stinzenbeplanting, vaste planten, kruidenvegetatie en een aantal lindebomen. Daarnaast worden er bloembollen geplant zodat het bloeiseizoen al in het vroege voorjaar begint. Verschillende insectensoorten vinden hier een geschikte leefomgeving en het biedt beschutting en voeding voor vlinders, vogels en egels. Door de hogere beplanting, krijgen beestjes ook connectie met de groene gevel.”

Groenste parkeergarage

groenste parkeergarage

Groenste parkeergarage

Siertuin

Het naastgelegen gebouw kijkt uit op de siertuin. Hier staat een jaarrond sierbeleving centraal. De sierwaarde wordt bereikt door middel van bloei, bladtextuur en kleurencombinaties. Er zijn sierheesters, vaste planten en bloembollen aangeplant. De beplanting heeft diverse bloeiperioden en kleursamenstellingen die passen bij de gevel van het gebouw.

Wil je meer informatie over dit project? 

Neem dan contact op met:

Bas Janssen

Bekijk ook onderstaande pagina's 

Bloemenweiden

Bloemenweide

Onderhoudsarme tuin

Onderhoudsarme tuin

Bedrijfstuin met bloemenweide

Sylvan legt bloemenweide aan