Daktuin als groene invulling tuinstad Willemskwartier

Daktuin als groene invulling tuinstad Willemskwartier 

Het Willemskwartier in Nijmegen is van oorsprong een tuinstad die werd gebouwd vanaf 1917. De laatste decennia wordt de wijk gerenoveerd. Zo werden het afgelopen jaar aan de Genestetlaan twee nieuwe appartementencomplexen voor jongeren gebouwd. De architect heeft rekening gehouden met de ‘tuinstad’-architectuur van het Willemskwartier en integreerde een daktuin in het ontwerp. Jonkers daktuinen werkte de afgelopen maanden aan de realisatie van deze daktuin.

Ontwerp aanpassing voor lagere kosten

De twee appartementencomplexen werden ontworpen door Wolfs Architecten uit Moergestel. Aannemersbedrijf Van de Ven uit Veghel zorgde voor de bouw van de twee appartementencomplexen. Zij schakelden Jonkers daktuinen in voor de realisatie van de daktuin van 2.900m². “De kosten van de daktuin volgens het oorspronkelijk ontwerp bleken boven budget te zijn”, vertelt Bram Legierse van Jonkers daktuinen. “We hebben het een en ander aangepast om toch aan de wensen te kunnen voldoen, zonder dat dit ten koste ging van de kwaliteit. We kozen bijvoorbeeld voor een ander type bestrating, minder hoge plantenbakken en een goedkopere oplossing voor de afwatering. Toch is het bovenaanzicht van het ontwerp overeind gebleven. Hiermee hebben we de wensen van de opdrachtgever toch kunnen waarmaken.”

Aanleg daktuin Nijmegen Willemskwartier

Aanleg daktuin Nijmegen Willemskwartier

Aanleg daktuin Nijmegen Willemskwartier

Aanleg daktuin Nijmegen Willemskwartier

Betonnen dreentegels

De daktuin bevindt zich op het dak van een parkeergarage van het woningcomplex. Het hoogteverschil tussen de dakbedekking van de parkeergarage en het pijl van de nieuwe bestrating is maar liefst 28 centimeter. “Er is veel materiaal nodig om dit hoogteverschil te halen. Je moet gaan werken met fundatielagen en je hebt veel afwateringselementen nodig om ervoor te zorgen dat het water via de oppervlakte weg kan lopen. Daarom kozen we ervoor om te werken met het DNS® nivelleringssysteem en de betonnen Dreentegel® van Zoontjens”, licht Bram toe. Het DNS® systeem zorgt ervoor dat de bestrating op een gewenste hoogte kan worden gelegd met behulp van ophoogelementen. De Dreentegel® is zo ontworpen dat deze stabiel en waterpas in het DNS® systeem komt te liggen en dat water gelijkmatig via de tegels kan weglopen.

Daktuin Nijmegen Willemskwartier

Daktuin Nijmegen Willemskwartier

Daktuin Nijmegen Willemskwartier

Realisatie daktuin

Tijdens de bouwvak van afgelopen zomer is Jonkers daktuinen gestart met de realisatie van de daktuin. Deze is inmiddels afgerond. De daktuin bestaat uit CorTenstalen plantenbakken met gebogen profielen. De plantenbakken beslaan 500m², daarnaast zijn er voor 600m² sedumvakken aangelegd. Momenteel wordt naast de daktuin ook nog de buitenruimte op de begane grond aangelegd met bestrating, gazon en bomen.

Uitstraling van een tuinstad

Bewoners bereiken via de daktuin de voordeur van hun appartement. Omdat de appartementen geen balkon hebben, fungeert de daktuin als buitenruimte voor de bewoners. Zo krijgt het gebouw toch de uitstraling die past binnen de oorspronkelijke bedoeling van tuinstad Willemskwartier. Als in het voorjaar en de zomer van 2018 de groei verder gevorderd is, kunnen bewoners volop gaan genieten van het groen. We komen dan nog eens terug met foto’s van het eindresultaat.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van een leefdak? 

Neem dan contact op met:

Bas Janssen

Bekijk ook onderstaande pagina's: 

Daktuin de Schrijver

Daktuin De Schrijver

Ronald McDonalds Kindervallei

Natuur als hulp voor de zorg

Wooncomplex Weert

Stationskwartier Weert