Hoveniers leggen veelzijdig en sfeervol dakterras aan in Groesbeek

Hoveniers leggen veelzijdig en sfeervol dakterras aan in Groesbeek 

22 januari 2021

In Groesbeek legden hoveniers Erwin Hendriks en Mitchel Benders in 2019 een dakterras aan dat volgens Mitchel het leukste project is dat hij tot nu toe voor Jonkers heeft aangelegd. Op dit dakterras kwamen alle facetten van het hoveniersvak aan bod; van spannend hijswerk tot betegelen en van beplanten tot het aanleggen van automatische beregening.

De opdracht voor deze klus ontstond bij toeval. “We waren sedum aan het plaatsen op het plat dak van het appartementencomplex”, vertelt Erwin. “Toen kwamen we in gesprek met de bewoners van het penthouse, de familie Ouwendijk. Zij vertelden dat de 880 betontegels op hun dakterras niet goed gelegd waren, namelijk waterwerend in plaats van waterdoorlatend. Hierdoor was 10% van de tegels beschadigd. Zij wilden graag andere bestrating waarop ik zei dat ze nog veel meer moois met hun terras konden doen”

Dakterras groesbeek

Dakterras groesbeek

Dakterras groesbeek

Dakterras groesbeek

Kleurrijke beplanting

Het dakterras van de familie Ouwendijk in Groesbeek heeft een L-vorm en is 210 m2 groot. Daktuinontwerper Bram Legierse van Jonkers daktuinen ging met de familie in gesprek en werktte een kleurrijk en speels ontwerp uit. "We hebben Bram de vrije hand gegeven wat betreft de beplanting. Het resultaat vinden we zeer geslaagd", zeggen de heer en mevrouw Ouwendijk. "Ook de samenwerking met onze contactpersonen bij Jonkers verliep bijzonder fijn. De daktuin voldoet volledig aan onze verwachtingen."

dakterras groesbeek

dakterras groesbeek

dakterras groesbeek

dakterras groesbeek

“Het resultaat is heel sfeervol geworden”, zegt ook hovenier in opleiding Mitchel. “Je kunt goed zien dat de familie nergens concessies heeft gedaan qua materialen. Zij kozen voor prachtige keramische tegels en diverse gecoate plantenbakken in cirkelvorm. Elke plantenbak is gevuld met groepen van plantensoorten. Daardoor zie je niet hier en daar een plantje, maar telkens een groep van die ene specifieke soort. Dit geeft een heel krachtig, natuurlijk en speels effect.”

Dakterras groesbeek

Dakterras groesbeek

Dakterras groesbeek

Dakterras groesbeek

Speels daktuinontwerp

“De bakken hebben we rijkelijk gevuld met een speciaal substraat voor daktuinen. Hierdoor is in elke bak een heuvel ontstaan wat de cirkelvorm van de bakken nog meer accentueert”, vertelt Erwin. “Vanuit de bakken naar de reling van het terras toe hebben we sedumplanten aangebracht. Deze staan gedurende het seizoen prachtig in bloei en geven een heel natuurlijk en vloeiend effect naar het uitzicht van het dakterras.”

 

Elke plantenbak is voorzien van automatische beregening, zodat de familie bij warm weer niet met tuinslangen en gieters aan de slag hoeft. Ook komen de hoveniers 1 tot 2 x per jaar bij de familie langs om de beplanting te bemesten.

Wil je meer informatie over vele mogelijkheden van een dakterras? 

Neem dan contact op met:

Bas

Bekijk ook onderstaande pagina's: 

Daktuin de Schrijver

Daktuin De Schrijver

Onderhoudsarm dakterras

Onderhoudsarm dakterras

Daktuin Vincentiushof

Daktuin Vincentiushof