Groendak-revolutie

Groendak-revolutie 

26 november 2018

Een belangrijk speerpunt van Jonkers is het terugbrengen van natuur binnen de stedelijke omgeving. Er ontstaan steeds meer initiatieven die zich sterk maken voor ditzelfde doel. Een voorbeeld hiervan is Rooftop Revolution. Deze stichting zet zich in voor het vergroenen van daken. Afgelopen zomer heeft Jonkers daktuinen in samenwerking met Rooftop Revolution het dak van het appartementencomplex de Smidse in Horst vergroend.

Realisatie dakbegroeiing de Smidse

Het vergroenen van het dak van appartementencomplex de Smidse is een initiatief van Rooftop Revolution, in samenwerking met Wonen Limburg. Samen met de bewonerscommissie van het complex werd een plan gemaakt voor het groene dak. Jonkers daktuinen werd ingeschakeld voor de realisatie van het groendak dat een oppervlakte heeft van 300 m2. Er werd een substraatlaag aangelegd met een kruiden- en sedumbeplanting. 18 Appartementen van de Smidse kijken nu uit op een aantrekkelijk groen dak.

Daktuin Smidse Horst

Daktuin Smidse Horst

Daktuin Smidse Horst

Daktuin Smidse Horst

Groendak met diverse functies

Wanneer het gaat om het verduurzamen van de stedelijke omgeving, biedt een groendak veel mogelijkheden. Zo reduceert het de gevolgen van bijvoorbeeld hevige regenval en hittegolven. Daarnaast zorgt een groendak voor een langere levensloop van de dakbedekking en profiteer je van een goed geïsoleerd gebouw. Groene daken trekken tevens diverse fauna aan, zoals vlinders en bijen. De bewoners van de Smidse zorgen in de toekomst zelf voor het onderhoud. Zo krijgt het dak ook nog eens een sociale functie.

Groendak-revolutie

In heel Nederland ligt 400 km2 aan plat dakoppervlak. Rooftop Revolution heeft de doelstelling om 10% van dit oppervlak vergroend te hebben in 2020. Wonen Limburg streeft ook naar een prettige leefomgeving en geeft hier mede vorm aan door ook zoveel mogelijk daken te vergroenen. Niet alleen bij nieuwbouw, ook bij bestaande bouw.

 

Jonkers heeft inmiddels al aardig wat daken vergroend. Zo werd onlangs nog een groendak gerealiseerd voor Interpolis in Tilburg, in opdracht van Verkoelen Dakspecialisten uit Weert. Van alle kanten worden groene daken omarmd, wij juichen deze groendak-revolutie dan ook van harte toe!

Daktuin Smidse Horst

Daktuin Smidse Horst

Daktuin Smidse Horst

Daktuin Smidse Horst

Wil je meer informatie over groene daken? 

Neem dan contact op met:

Bas Janssen

Bekijk ook een van deze pagina's: 

Daktuin de Schrijver

Daktuin De Schrijver

Samen met dakspecialisten sterk voor groener dak

Samen sterk voor een groener dak

Groen dak Speelhuis Helmond

Groen dak siert Speelhuis Helmond