Groene oase boven centrumdrukte Valkenburg

Groene oase boven centrumdrukte Valkenburg 

Het centrum van het Zuid-Limburgse plaatsje Valkenburg onderging de afgelopen jaren een transformatie. In 2013 werd gestart met de bouw van een parkeergarage, winkelruimten en appartementen. Inmiddels vormt dit vernieuwde centrumplan ‘Aan de Kei’ het woon- en winkelhart van Valkenburg. Jonkers daktuinen realiseerde in de zomer van 2016 de daktuin die voor de bewoners een groene oase biedt boven de drukte van het centrum.

Centrumplan ‘Aan de Kei’

Het toeristische plaatsje Valkenburg was toe aan vernieuwing. Het oude winkelcentrum werd gesloopt en hiervoor in de plaats kwam een tweelaagse parkeergarage met daarop 5.100m² winkelruimte. Boven deze winkelruimten werden 53 appartementen gebouwd, die zijn verbonden met een gemeenschappelijke daktuin. Vanaf straatniveau is de daktuin via diverse trappen toegankelijk voor bewoners en vormt de toegang naar diverse appartementen op de eerste etage. “Aannemer Hurks heeft dakdekker Hollanddak gevraagd om de dakinvulling te regelen”, licht Bram Legierse van Jonkers daktuinen toe. “Hollanddak nam daarvoor contact op met ons. We zijn blij dat we een steentje hebben mogen bijdragen aan de architectuur en aantrekkelijkheid van het centrumplan.”

Groene oase boven centrumdrukte Valkenburg

Groene oase boven centrumdrukte Valkenburg

Groene oase boven centrumdrukte Valkenburg

Rustig wonen in het drukke winkelcentrum

Jonkers daktuinen realiseerde tevens de intensieve daktuin voor de bewoners van het bestaande aanpalende appartementencomplex van WonenZuid. Deze bestaat uit vlonders, looppaden van betontegels en plantenborders. De daktuin is verbonden aan de daktuin van 'Aan de Kei', die is voorzien van één grote plantenbak met onder andere drie perenbomen en 250 strekkende meters aan cortenstalen haagbakken. “De haagbakken zijn beplant met half-wintergroene Ligustrum ovalifolium en scheiden de privé terrassen van de bewoners van het gezamenlijke middenplein. Dit plein is één grote plantenbak, afgebakend met zitelementen”, vertelt Bram. “De daktuin lijkt net een klein woonerf. Via de daktuin komen de bewoners bij hun voordeur. Ze hebben elk hun eigen terrasje. Dankzij deze daktuin waan je je in een oase van rust boven het drukke centrumdeel van Valkenburg.”

Groene oase boven centrumdrukte Valkenburg

Groene oase boven centrumdrukte Valkenburg

Groene oase boven centrumdrukte Valkenburg

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van een leefdak? 

Neem dan contact op met:

Bas Janssen

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

Daktuin de Schrijver

Daktuin De Schrijver

Willemskwartier Nijmegen

Willemskwartier Nijmegen

Wooncomplex Weert

Stationskwartier Weert