Grote daktuinrenovatie bij wooncomplex ‘Il Giardino’ in Geleen

Grote daktuinrenovatie bij wooncomplex ‘Il Giardino’ Geleen 

Wooncomplex ‘Il Giardino’ in Geleen maakt onderdeel uit van het vastgoedbestand van Wonen Limburg Accent. Het complex is circa 2 jaar geleden aangekocht van een andere woningcoöperatie en bestaat uit 88 wooneenheden, die hoofdzakelijk worden bewoond door senioren. De grote openbare daktuin van het wooncomplex was zo’n 12 jaar oud en toe aan een flinke opknapbeurt. Jonkers kreeg de opdracht deze te renoveren. Samen met bewoners en opdrachtgever keken we naar een nieuwe invulling en gingen we aan de slag.

Wonen Limburg vindt onderlinge verbondenheid en medeverantwoordelijkheid (lees ‘sociale cohesie’) binnen een wooncomplex erg belangrijk. Daarom besloot deze woningcoöperatie de bewoners middels een zogenaamd participatie-traject te betrekken bij het voorbereidende traject en bij de uitvoering. Concreet hield dit in meedenken, medezeggenschap en meewerken. "Door de bewoners mee te laten participeren hoopt Wonen Limburg te bereiken dat de bewoners meer met elkaar in contact komen en samen dingen gaan ondernemen”, zegt Bram Legierse van Jonkers. “Intensief gebruik maken van de daktuin is daar één van.”

 

Foto's van de oude situatie:

Daktuin Geleen oude situatie

Daktuin Geleen oude situatie

 Daktuin Geleen oude situatie

Daktuin Geleen oude situatie

Daktuinrenovatie

Jonkers kreeg de opdracht om de bestaande daktuinen nieuw leven in te blazen. De werkzaamheden betroffen het opschonen, herinrichten en/of opwaarderen van de complete daktuin. “Het gazon is vervangen door plantenborders met daarin heesters, vaste planten, siergrassen en varens. Ook hebben we extensieve dakbegroeiing aangebracht in de vorm van Sedum én enkele grote, meerstammige bomen/struiken geplant”, vertelt Bram. “Op de daktuin lag ook een grote vijver, die hebben we nadrukkelijk verzoek van alle partijen ‘gedempt’. Hiervoor in de plaats hebben we plantvakken aangelegd met daarin eenzelfde soort beplanting als elders op daktuin. Ook lag er een vlonder, deze was echter zeer glad waardoor hij niet veilig te belopen was. Hij is verwijderd en vervangen door een verharding van ‘Schellevis’-betontegels, gelijk aan de verharding die elders op de daktuin aanwezig is.”

 

Foto's van de renovatie:

Plattegrond daktuin Geleen

hijswerk daktuin Geleen

renovatie daktuin Geleen

renovatie daktuin Geleen

Renovatiewerkzaamheden

Het looppad van grove, natuursteen-brokjes werd vervangen door een halfverharding van ‘fijne’ split. Deze is verwerkt in kunststof multi-raster zodat het onder alle omstandigheden beloopbaar blijft. Oók voor mensen die minder goed ter been zijn en die gebruik maken van een scoot-mobiel of rollator. In het nieuwe looppad is tevens een ‘Jeu-de-Boule’-baan geïntegreerd om zo het recreatief samenzijn van de bewoners te stimuleren.

Bekijk het verloop van deze daktuinrenovatie: 

In het zonnetje

De verlichting op de daktuin was ook vervanging c.q. uitbreiding toe, want ondanks deze lampen was de daktuin ’s avonds te donker om overheen te lopen. De daktuin is tevens verrijkt met twee zitbanken en twee picknickbanken. Plus het watergeefsysteem is compleet gereviseerd. Deze installatie functioneerde al jaren niet meer naar behoren en is meteen aangepast op de nieuwe situatie. Tot slot is al het materiaal dat in het nieuwe ontwerp is hergebruikt, gecontroleerd en gerepareerd waar nodig.

 

Met de hernieuwde daktuin hoopt Wonen Limburg de verbondenheid tussen de bewoners van dit wooncomplex een positieve boost te geven. Alle aanpassingen nodigen uit om hier gezellig samen te komen. Nu is het enkel nog wachten op een verwarmend voorjaarszonnetje.

 

Foto's van het eindresultaat:

Renovatie daktuin Geleen

Renovatie daktuin Geleen

Renovatie daktuin Geleen

Renovatie daktuin Geleen

Openbare daktuin Geleen

Openbare daktuin Geleen

Openbare daktuin Geleen

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van een leefdak? 

Neem dan contact op met:

Bas Janssen

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

Daktuin de Schrijver

Daktuin De Schrijver

Willemskwartier Nijmegen

Willemskwartier Nijmegen

Wooncomplex Weert

Stationskwartier Weert