Tuintrends 2020
Leef gezond, vergroen je tuin!
Binnen de stedelijke omgeving is groen de afgelopen decennia steeds verder teruggedrongen. Gelukkig is er een beweging op gang om de natuurwaarden binnen de stad terug te brengen. Overheden en bedrijven denken steeds vaker na over een groene inrichting. Maar ook jij kunt jouw verantwoordelijkheid nemen! Een groene omgeving is namelijk heel gezond. Zo vermindert het stress, verhoogt concentratie en verbetert de luchtkwaliteit. Jonkers geeft jou graag een aantal tips voor een groenere tuin. En hoe klein jouw groene aanpassing ook is; alle beetjes baten.
Minder grijs, meer groen
Een groene tuin heeft veel voordelen. In een groene tuin is het tijdens warme zomers koeler dan in een versteende tuin. Daarnaast kan regenwater in een groene tuin makkelijker zijn weg de grond in vinden. Ook draagt een groene tuin bij aan het gevoel van ontspanning. Het is je vast al duidelijk: een groene tuin is super gezond! Zorg daaom in jouw tuin voor zo min mogelijk bestrating. Gebruik maximaal 1/3 van jouw tuin voor bestrating.
Stimuleer biodiversiteit
Steeds meer mensen denken bij de inrichting van hun tuin niet alleen aan de beplanting, maar ook aan het stimuleren van het leefklimaat voor insecten en andere dieren. Zoals met insectenhotels of met nestkasten voor vogels en vleermuizen. Wij juichen dit enorm toe. Immers met een doordachte keuze voor beplanting kun je de natuur een handje helpen.
- Variatie in beplanting: zorg voor een gevarieerd beplantingsplan. Denk hierbij ook aan de diverse bloeiperioden van de beplanting, zodat diverse insecten altijd een voedingsbron vinden. Denk ook aan beplanting die bloeit in de herfst en winter.
- Planten voor bijen en andere insecten: wij hebben de bij hard nodig voor onze voeding: zij bestuiven onder andere groente- en fruitplanten. En ook de bij heeft op zijn beurt voeding nodig, dus laten wij hen voeden! De ene plant bevat meer voeding voor bijen dan de andere plant, dus houd hier rekening mee in jouw plantkeuze.
- Gezonde bodem: zorg voor een goede kwaliteit van het bodemleven van jouw tuin, zodat het bodemleven in evenwicht blijft. Dit kun je doen door regelmatig biologisch te bemesten of door te composteren.
Maak jouw tuin waterklaar
Tijdens hevige regenbuien kan het hemelwater niet altijd snel genoeg op het riool worden afgevoerd. Daarom is het een goed idee om de afvoer van regenwater af te koppelen van het riool. Met waterklare oplossingen zorg je ervoor dat regenwater jouw tuin inloopt of wordt opgevangen in een regenton zodat je het kunt gebruiken voor het bewateren van de beplanting. Lees hier meer tips.
Maak je dak groen
Denk niet alleen aan het groen in je tuin, ook daken kun je vergroenen! Een groen dak draagt bij aan een goede isolatie van je huis en het opvangen van regenwater. Er zijn veel mogelijkheden voor groene daken: van sedumbegroeiing op het dak tot een compleet ingericht dakterras. Lees hier meer tips.