Top 5 bloeiers voor bijen!

Help de bij met bloemen! 

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de bijensterfte. De helft van de bijensoorten in Nederland zijn bedreigd. En dit terwijl we bijen hard nodig hebben voor de bestuiving van onze bloemen en planten! Het is belangrijk om in actie te komen en het minste wat je kunt doen is het bloemassortiment in je tuin aanpassen op de voedingsbehoefte van bijen. We geven hierbij dan ook een top vijf van bloeiers voor bijen!

1. Nepeta – Kattenkruid

De sterke geur van Nepeta heeft een aantrekkingskracht op katten, vandaar de naam Kattenkruid. Maar ook hommels en bijen zijn er dol op. Nepeta kent een lange bloeiperiode, namelijk van mei/juni tot en met september. Deze plant groeit bodembedekkend en is daarom geschikt voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

kattenkruid

2. Phlomis – Brandkruid

Het blad van de Phlomis werd vroeger gebruikt als pit voor olielampen, vandaar de naam brandkruid. De bloemen van deze vaste plant vormen een soort krans rondom de stengel en bloeien in juni-juli. Bijkomend voordeel is dat deze plant ook nog eens onderhoudsvriendelijk is.

Brandkruit

3. Lavendel

Wie kent het niet: de geur van Lavendel. Niet alleen aantrekkelijk voor het parfumeren van diverse cosmetica, ook vlinders, bijen en hommels houden van de geur van lavendel. Lavendel bevat veel nectar en bloeit van juni tot en met augustus.

lavendel

4. Sophora – Honingboom

De Sophora dankt zijn bijnaam aan de naar honing ruikende bloemen. Deze bloemen bevatten veel nectar en trekken dan ook veel honingbijen. De Honingboom bloeit van juni tot in de late zomer, wanneer veel bomen al lang zijn uitgebloeid. Het vormt zo een voedingsbron voor bijen en hommels in een periode waarin voeding steeds schaarser wordt.

honingboom

5. Tetradium – Bijenboom

In perioden waarin bijna alle planten zijn uitgebloeid, vinden bijen voeding in de bijenboom. De bloemen van deze boom bevatten veel nectar en trekt daarom ook veel hommels en bijen. De Nederlandse naam van de boom spreekt dan ook voor zich. De bijenboom bloeit in augustus waarna er in de herfst purperrode tot zwarte vruchten volgen. Zo geeft deze boom bijen de nodige energie om de winter door te komen.

Bijenboom

Bekijk ook eens onderstaande pagina's 

Geranium 'Brookside'

Plant van de maand: juli

insectenvriendelijke tuin

Tuintip: insecten vriendelijke tuin

Veronicastrum virginicum 'Album'

Plant van de maand: augustus