Ontdek de tuintrends van 2020

Tuintrends 2020: aandacht voor de biodiversiteit, duurzaamheid en watervriendelijkheid 

De nieuwe tuintrends voor 2020 zijn bekend! Ze zijn uitgebracht door Tuinbranche Nederland en uitgesplitst in drie thema’s: Inner Retreat, dit is een rustgevende tuin. Street Savage, deze tuintrend herken je aan de urban straatlook. En als laatste de trend: Blended Cultures met een bonte mengeling tussen werelden en culturen.

Alvorens elke tuintrend specifiek toe te lichten, willen we eerst kort de overeenkomsten belichten, namelijk: biodiversiteit, duurzaamheid en watervriendelijkheid.

Biodiversiteit zien we in elke tuintrend terug door veel ruimte voor groen die interessant is voor vlinders, vogels en insecten.

Duurzaamheid wordt toegepast door hergebruik van materialen.

Watervriendelijk is elke tuintrend, onder meer doordat regenwater de grond in kan lopen.

Tuintrend: Inner Retreat

Deze trend staat voor rust. Dit zie je terug in natuurlijke materialen zoals houten vlonders, organische vormen en een vijver. Rustige kleuren en vormen zorgen voor eenheid. We zien veel groene planten met mooi blad en bijzondere stengelvormen, die bovendien zeer aantrekkelijk zijn voor vogels, vlinders, bijen en overige bestuivers. Extra groen krijgt een plek middels een pergola met hangplanten. Toegepaste materialen zijn veelal uitgevoerd in wit of transparant. Regenwater wordt niet afgevoerd via de regenpijp en het riool, maar vindt zijn weg de grond in via borders, een vijver en openingen in vlonder, grind en/of bestrating.

Planten passend bij tuintrend Inner Retreat:

Tuintrend: Blended Cultures

Deze tuintrend legt verbinding tussen werelden en culturen. Dit zie je terug in het gebruik van verschillende materialen, felle kleuren en een bonte mix aan planten. De groene wand staat in mooi contrast met de felle kleuren.

 

Een tuinkas krijgt een exotische uitstraling door bekleding met kleurrijk folie. Kleur zie je ook terug in de meubels en accessoires middels bonte printen en symbolen. Deze tuintrend combineert inheemse met exotische planten, waarin kleine dieren en insecten zich thuis voelen. Grote borders vormen een opvangbak voor water, evenals regentonnen, waardoor kraanwater minimaal gebruikt hoeft te worden voor beregening.

Planten passend bij tuintrend Blended Cultures:

Tuintrend 3: Street Savage

Deze tuintrend valt op door zijn uitbundige kleuren en met graffiti versierde schuttingen. Potten zijn gemaakt van gerecycled materiaal en de tuinmeubelen hebben een industriële look. De straatlook van deze trend vind je ook terug in halfverharding (Black Sparkle). Regenwater kan hierdoor direct in de bodem wegzakken. Deze tuin staat vol kleurrijke, bloemrijke planten vol nectar, die veel vlinders, bijen en andere bestuivers aantrekken.

Planten passend bij tuintrend Street Savage:

 

Bij Tuincentrum Huiting in Vianen (Utrecht) kun je voorbeeldtuinen bezoeken die passen bij deze drie tuintrends.

 

Fotocredit: Tuinbranche Nederland/Maayke de Ridder

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

Red de bij

Red de bij!

Bewust bouwen aan biodiversiteit

Kies voor biodiversiteit en duurzaamheid

Maak jouw tuin hitteproof

Maak jouw tuin hitteproof