Ontdek de richtlijnen voor het creëren van tuingeluk

Ontdek de richtlijnen voor het creëren van tuingeluk 

Bij het aanleggen of renoveren van een tuin is een duidelijk plan voor de invulling essentieel. De invulling van een tuin is heel persoonlijk en steeds vaker het verlengde van de woonruimte binnenshuis. Geen enkel plan is hetzelfde. Toch zijn er een aantal richtlijnen die aan de basis staan voor ‘tuingeluk’.

Tuingeluk is een concept naar idee van Ben van Ooijen (Tuinen van Appeltern) in samenspraak met geselecteerde hoveniersbedrijven ‘Dutch Quality Gardens’. Tuingeluk omschrijft vier basisvoorwaarden die een gelukzalig gevoel, die je krijgt van je tuin, garanderen.

Voorwaarde 1: zorg voor een goede verhouding tussen groen en verharding

Van nature hebben we een behoefte om ons te omringen met groen. Voor een goed gevoel is voldoende beplanting in de tuin dan ook essentieel. Tenminste 2/3 van het tuinoppervlak dient ‘groen’ te zijn. Hieronder valt ook een gazon of een vijver. Wanneer je bij mooi weer buiten zit, oogt een groene tuin gezelliger dan een tuin met veel verharding. Daarnaast biedt een groene tuin meer verkoeling bij warme zomerdagen. Ook is een groene tuin beter in staat om regenwater te verwerken dan een verharde tuin.

Verhouding verharding / beplanting

Verhouding verharding / beplanting

Verhouding verharding / beplanting

Verhouding verharding / beplanting

Voorwaarde 2: maak een goede combinatie van hoog en laag

Door te werken met zogenaamde ‘hoogte-elementen’ ontstaat een dieptewerking in een tuin. Door de dieptewerking lijkt een tuin groter en de hoogte-elementen zorgen voor sfeer en intimiteit. Het is aan te raden om de helft van de beplanting hoger dan 90 centimeter te laten groeien. Denk hierbij aan beplanting als hoge struiken, bomen, hagen, hoge grassen of grootbladige vaste planten.

Hoge en lage beplanting

Hoge en lage beplanting

Hoge en lage beplanting

Hoge en lage beplanting

Voorwaarde 3: zorg voor rust en privacy zodat je op je gemak bent

In je tuin wil je graag genieten van privacy. Houd hier dan ook rekening mee bij de indeling van een tuin zodat voorbijgangers of buren geen inkijk hebben. Dit kan bijvoorbeeld met het plaatsen van een voldoende hoge haag, een begroeide pergola, klimopschermen, dakplatanen of een schaduwdoek. Je kunt er ook voor kiezen om het terras niet te plaatsen ter hoogte van het terras van de buren om gehorigheid te voorkomen.

Rust en privacy

Rust en privacy

Rust en privacy

Rust en privacy

Voorwaarde 4: behoed jezelf voor meer tuinwerk dan je zou willen…

Als de tuin eenmaal is aangelegd, heeft deze verzorging nodig. Het is belangrijk om de plantenkeuze af te stemmen op de beschikbare tijd voor het onderhouden ervan. Ook bij weinig tijd voor onderhoud zijn er geschikte ‘groene’ keuzes:

  • Langzaam groeiende hagen en heesters
  • Een vijver
  • Bodembedekkers in plantvakken
  • Dichtgevoegde of dichte bestrating
  • Gesloten beplanting
  • Gestuurde waterhuishouding / beregeningsinstallatie
  • Sterke stabiele plantsoorten
  • Kantstroken
  • Antiworteldoek onder grind

 

De vier basisvoorwaarden kunnen geheel naar eigen wens en smaak worden ingevuld. Zo ontstaat het ultieme tuingeluk!

Wil je graag advies over de mogelijkheden in jouw tuin?  

Neem dan contact op met:

Bart Jonkers

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

Dutch Quality Gardens

Dutch Quality Gardens

Tuinontwerp

Tuinontwerp

Onderhoudsarme tuin