Top 5 herfstbloeiers

Top 5 herfstbloeiers 

De herfst assosieren we vooral met afstervende planten en kale bomen. Toch zijn er genoeg planten die in de herfst nog prachtig bloeien en jouw tuin een vrolijke en kleurrijke uitstraling kunnen geven. Wij zetten onze top 5 herfstbloeiers voor jou op een rij!

Een van de mooiste herfstbloeiende planten is de Anemone. Eenmaal goed geaard, kan deze plant jarenlang prachtig bloeien in de herfst. Bovendien zijn herfstbloeiende vaste planten makkelijk te verzorgen. Na de bloei laat je ze rustig afsterven en hoef je de afgestorven stengel pas in het voorjaar op te schonen. Naast een vrolijke tuin bieden herfstbloeiers nog een ander voordeel: ze produceren nectar voor insecten die daar ook zo laat in het seizoen nog naar op zoek zijn.

Anemone hupehensis ‘September Charm’

Deze vaste plant staat ook wel bekend als de herfstanemoon.

 

In de maanden augustus tot en met oktober bloeit hij prachtig lichtroze met gele meeldraden. Hierdoor is dit een ideale plant om jouw tuin in de herfst nog wat kleur te geven.

 

Hij wordt ongeveer 70 tot 80 cm hoog en staat graag in een humusrijke grond in de lichte schaduw. Voeg één keer per jaar een beetje kalk toe, dan kun je er jaren van genieten.

Liriope muscari

Deze sierlijke bloeier wordt ook wel leliegras genoemd. Hij bloeit van juli tot en met oktober met lichtpaarse langwerpige bloemen, die door hun vorm zorgen voor een mooie afwisseling in jouw tuin. Leliegras wordt ongeveer 25 tot 30 cm hoog en heeft geen speciale verzorging nodig.

 

Deze vaste plant is zeer geschikt als bodembedekker. Maar let op: bij strenge of late vorst kan hij een beetje invriezen. Hij staat graag op een half beschaduwde plek aan de voorrand van een border. De bodem moet goed waterdoorlatend zijn, zodat het leliegras mooi kan bloeien.

Actaea simplex ‘James Compton’

De herfstbloeier Actaea simplex ‘James Compton’ staat beter bekend als de donkerbladige zilverkaars. Dit komt omdat hij in september en oktober bloeit met wit/roze lange, geurende bloemkaarsen.

 

Deze plant heeft een paar jaar nodig om zich goed te ontwikkelen, maar daana ben je wel jarenlang verzekerd van een mooie herfstbloeier in jouw tuin.

 

Hij wordt 100-180 cm hoog en staat het liefst op een vochtige en schaduwrijke plek.

Heptacodium miconioides

De Heptacodium miconioides is als enige plant in deze top 5 een heester en wordt ook wel zevenzonenboom genoemd.

 

Deze winterharde plant komt uit China en kan wel vier tot vijf meter hoog worden. Hij bloeit in september en oktober met witte bloemen. Na de bloei blijven er rode kelkblaadjes achter die zorgen voor een sierwaarde tot diep in de winter. Ook trekt deze plant veel insecten aan. Een uitstekende aanvulling dus in een biodiverse tuin.

 

De plant is mooi in elk seizoen en staat het liefst op een zonnige of lichtschaduwrijke plek.

Aster macrophyllus ‘Twilight’

Deze aster heeft zijn Nederlandse naam 'grootbladige aster' te danken aan zijn opvallende bladeren. Deze zijn namelijk 40 cm lang. Daardoor is het een zeer geschikte plant om jouw tuin van extra groen te voorzien.

 

De grootbladige aster bloeit van juli tot en met september met lilablauwe bloemetjes. De plant doet het goed in een tuin met bomen en heesters en staat graag in halfschaduw met een voedzame bodem. Let er wel op dat je deze herfstbloeier niet in de buurt van veel boomwortels plaatst.

Bekijk ook eens onderstaande pagina's 

Mooie winterplanten

Mooie winterplanten

De paddenstoel

Plant van de maand: de paddenstoel

Bloembollen planten

Tuintip: bloembollen planten