Een strakke levende tuin

Een strakke levende tuin  

Afgelopen zomer kon de familie Aarts uit Tegelen volop genieten van een volgroeide, bloeiende en levende tuin. In het voorjaar van 2018 lieten zij Jonkers zowel hun voor- als achtertuin geheel renoveren. De organische ronde vormen in de oorspronkelijke tuin, maakten plaats voor een eenvoudig strak ontwerp. Ook wilden zij het liefst een onderhoudsvriendelijke ‘groene’ tuin, met niet al te veel verharding. Zie hier het resultaat!

Een strak ontwerp

“Het ontwerp dat Bas gemaakt had, sprak ons meteen aan”, vertelt meneer Aarts. “We wilden graag een strakke tuin die het hele jaar door een fraai beeld geeft. Er stonden een aantal planten en bomen in onze tuin die we wilden behouden, zoals de Skimmia, Plataan en Catalpa. Ook de waterpartij wilden we terugzien in het nieuwe ontwerp. Verder wilden we redelijk veel beplanting en toch onderhoudsvriendelijk.”

Tuinontwerp

Oude situatie

Bas hield in het ontwerp rekening met alle wensen van de familie. “Om een jaarrond fraai beeld te creëren, is er groenblijvende beplanting aan de voorzijde van de achtertuin en in de voortuin geplaatst, zodat je vanuit de woonkamer altijd een mooi groen uitzicht hebt. Ook in de winter, als je binnen zit”, licht Bas toe. “Verderdoor in de achtertuin is er een mix van vaste planten, siergrassen en af en toe een heester geplaatst. Alle soorten hebben verschillende bloeiperioden, voor een jaarrond belevingswaarde. Ook zijn er diverse hoogwaardige materialen gebruikt. Het terras is uitgevoerd met Keramische tegels. Door de hoge gebruikersintentie is dit een aanrader, want keramiek is vlek- en krasbesteding. De Cortenstalen verhoogde bakken geven een leuk effect en stralen ‘visuele’ warmte uit, het materiaal leeft!”

Tuinaanleg

De achtertuin werd in het voorjaar van 2018 aangelegd en heeft zo’n twee weken in beslag genomen. Ook de voortuin werd meteen aangepakt. De familie Aarts geniet van het eindresultaat. “Het onderhoud valt mee, af en toe halen we wat onkruid eruit en snoeien we overhangende beplanting. Het tuinonderhoud vraagt niet elke week onze aandacht. Tijdens de aanleg is er ook meteen een volautomatische beregening geplaatst. Dat is een hele zorg minder, met die warme zomers van de afgelopen jaren. Hierdoor is de tuin goed bij te houden”, vertelt meneer Aarts. “In het begin kon ik me moeilijk voorstellen hoe het zou worden. De beplanting begint heel klein, maar nu een seizoen later is het enorm gegroeid. Er komen veel hommels en bijen op de beplanting af. Dat ziet er leuk uit, een beetje leven in onze tuin. Zo lang ze maar niet te dichtbij komen!”

Vlak na aanleg - juli 2018

Een jaar na aanleg - juli 2019

Voortuin vlak na aanleg - juli 2018

Voortuin een jaar na aanleg - juli 2019

Bestrating

Beplanting

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

tuinaanleg

Tuinaanleg

Tuinontwerp

Tuinontwerp

voorbeeld tuinen

Voorbeeld tuinen