Tuintip: minder steen, meer leven

Tuintip: minder steen, meer leven 

In particuliere tuinen slaat de verstening toe. Al dat plaveisel komt het milieu in de stad niet ten goede. Een tuin die grotendeels is bestraat, biedt nauwelijks ruimte aan planten en dieren. En regenwater kan de grond niet meer in. Te veel steen betekent dat er problemen ontstaan met de afwatering in de hele stad. Het riool loopt regelmatig over. Hoe anders is de levende tuin.

Een levende tuin barst van de variatie: planten in alle soorten en maten, water, struiken en liefst ook een boom. Een prima leefomgeving voor mens en dier. Natuurlijk komt in deze tuin ook bestrating voor, maar beperkt. En bewust toegepast, in samenhang met de beplanting. Denk bijvoorbeeld aan natuursteen tegels met open voegen, zodat het regenwater in de grond kan sijpelen. Grind, split of houtsnippers in een stabilisatielaag. Of een pad met staptegels waartussen voldoende ruimte is voor begroeiing.

 

Een vaak gehoord argument om tuinen te verstenen is dat deze weinig onderhoud vergen. Een levende tuin hoeft echter niet veel onderhoudstijd te kosten. Onze modeltuin van 100 mĀ² kost 1,5 uur per maand aan onderhoud. Dat valt toch reuze mee, en u geniet volop van bloemen, vlinders en bijen.

Film over de levende tuin

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een levende tuin? Bekijk dan ook eens de filmpjes over De Levende Tuin. Of neem direct contact met ons op.