Red de bij!
Tuintrends 2019: aandacht voor de natuur en beheersing van water
2018 was een bewogen jaar, waarin de natuur ons sterke signalen gaf. In mei ontvingen we alarmerende berichten over de grote afname van insecten. Ook de lange hete zomer bracht niet alleen waterpret met zich mee. Zelfs nu in januari zijn de grondwaterstanden nog niet hersteld van de langdurige droogte. Het is 10 voor 12; de hoogste tijd om de natuur een handje te helpen. Daarom behelzen onze tuintrends voor 2019 tips waarmee iedereen; particulier, bedrijf én overheid eenvoudig kan kiezen voor biodiversiteit en klimaatadaptatie in zijn of haar omgeving.
Tuintrend 1: Natuurinclusief bouwen
Natuurinclusief bouwen is een manier van duurzaam bouwen waarbij de natuur er niet of zo min mogelijk onder leidt. Naast het voldoen aan de Wet Natuurbescherming denken we bij natuurinclusief bouwen een stap verder, onder andere door het plaatsen van nestkasten tegen huizen voor bijvoorbeeld gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen. Maar ook door het toepassen van muurbeplating en het plaatsen van faunaschermen voor zoogdieren en amfibieën waarmee ze een weg, brug of viaduct gemakkelijk kunnen overbruggen.
Jonkers is aangesloten bij Natuurpro, een netwerkorganisatie van ecologische adviesbureaus, hoveniers en landschapsarchitecten die samen werken aan een groener Nederland waarbij als concreet doel wordt gesteld dat de leefomgeving en de natuur hand in hand moeten gaan. Ook heeft Jonkers in 2017 twee medewerkers van RANOX natuuraannemer in dienst genomen die projecten uitvoeren met grote ecologische waarde.
Tuintrend 2: Klimaatbestendige stad
Ons klimaat is aan het veranderen, daar is vrijwel iedereen zich bewust van. Langdurende droogte en hitte zijn klimaatverschijnselen waar we waarschijnlijk steeds vaker mee te maken gaan krijgen. Watertekort en opwarmende steden, ook wel urban heat island-effect genoemd, zijn hier gevolgen van.
Groen kan een belangrijke rol spelen in de oplossingen van deze klimaatgevolgen. Groen in stedelijke gebieden heeft bijvoorbeeld een positieve invloed op het hitte-eilandeffect. Onder een boom in de stad kan het door schaduw en verdamping wel 15 graden koeler zijn dan in de volle zon. En door verdamping kan het op een groen dak tot wel 40 graden koeler zijn dan op een bitumen dak.
Tuintrend 3: Klimaatbestendige huizen
Naast een tekort aan water in de zomer krijgen we in ons land ook steeds meer te maken met wateroverlast door fikse hoosbuien. De afwatering van onze daken is grotendeels aangesloten op het riool. Echter de vele liters water die tijdens een langdurige plensbui via onze daken het riool inlopen, kan ons rioolsysteem niet aan. Ook daar zijn oplossingen voor die we allemaal kunnen toepassen.
Een retentiedak bijvoorbeeld is een begroeid dak met extra waterbergingscapaciteit. Dit dak wordt ook wel groenblauw dak genoemd. Bij hevige regenbuien wordt water vertraagd afgevoerd waardoor het riool wordt ontlast. Bovendien verkoelen retentiedaken het gebouw en de stad, ze zien er mooi uit, trekken insecten en andere dieren aan én ze vangen fijnstof op.
Tuintrend 4: Waterklare tuinen
Een andere manier om jouw tuin klimaatbestendig te maken is door hem waterklaar te maken. Er zijn diverse aanpassingen mogelijk om het regenwater van de riolering af te koppelen en dit te gebruiken voor het gecontroleerd bewateren van jouw tuin. Denk aan regenwateropslag middels een regenton, regenzuil of regenscherm. Of aan een geveltuintje. Hierbij verwijder je een rij tegels langs de gevel, zodat het van de gevel afstromende regenwater in de grond kan infiltreren. En door klimplanten in de geveltuin te plaatsen, blijft het begroeide deel van de gevel in de zomer koel. En als er vruchten aan groeien biedt dit voedsel voor jouzelf en voor bijvoorbeeld vogels
Groen voor iedereen
Groen heeft een positief op heel veel aspecten: de luchtkwaliteit verbetert, het biedt verkoeling op een warme zomerdag, het trekt bijen, vlinders, vogels en andere dieren aan, de temperatuur in een stad daalt. Ook maakt de natuur mensen gezonder, zowel fysiek als mentaal. Omarm groen in jouw omgeving. Kies een praktische oplossing die bij jou past en laten we er samen voor zorgen dat ook de generatie van morgen kan genieten van groen op manier die bij hem of haar past. Onze nieuwjaarsgroet luidt dan ook: Groen voor iedereen!
Bron: Natuurpro