Groene daken voor leefbare steden

Groene daken voor  
leefbare steden 

In grote steden met veel verharding is hittestress sterker merkbaar dan elders. De ruimte voor groen in steden is schaars. Hierdoor loopt de temperatuur op, neemt de biodiversiteit af en kan overtollig regenwater geen kant op. Groene daken bieden juist kansen voor klimaatadaptatie, meer biodiversiteit en regenwaterbuffering.

Groene daken tegen hittestress

Hittestress in grote steden is een toenemend probleem en kan verminderd worden met groene daken. Dakbegroeiing neemt warmte namelijk niet op maar weerkaatst die. Daarnaast koelen planten de lucht doordat ze vocht transpireren. De meest voorkomende groene daken zijn begroeid met vetplantjes (sedum) die bestand zijn tegen extreme temperaturen. Vanwege hun beperkte gewicht zijn ze op veel platte daken toepasbaar. Sedumdaken zijn het hele jaar groen en bloeien van mei tot oktober waardoor ze veel bijen aantrekken. Maar er zijn ook andere soorten groene daken, zoals een natuurdak dat is ingezaaid met inheemse vegetatie zoals kruidige planten, bloemen en grassen. Of een leefdak dat kan dienen als groene ontmoetingsplek op hoog niveau. Juist de daken met meer diversiteit in de beplanting, zijn interessant om de biodiversiteit te stimuleren.

Daktuin Stationskwartier Weert

Daktuin IKC Dassenburcht

Daktuin bij wooncomplex in Venlo

Groen dak bij KIA in Landgraaf

Retentiedaken tegen wateroverlast

Veel steden hebben ook last van overtollig water bij zware regenbuien. Door de grote oppervlakten verharding kan het regenwater niet door de bodem worden opgenomen. In plaats daarvan wordt het afgevoerd via het riool dat overbelast kan raken en overstromen. Natuur in de stad helpt om wateroverlast te verminderen en de stad leefbaar te houden. Groene daken helpen hemelwater op te vangen: de substraatlaag en de plantenwortels houden het water vast en geven het langzaam weer af. Een nog effectieve maatregel is het aanleggen van een retentiedak. Op een retentiedak is de waterberging veel groter dan op een ‘gewoon’ groen dak en de berging loopt geleidelijk (gestuurd) leeg.

Biodiversiteit op het dak

Op begroeide daken komen ook allerlei planten en dieren voor die op gewone daken met dakpannen en bitumen weinig te zoeken hebben. Groene daken ondersteunen de biodiversiteit in de stad. Veel insecten zoals bijen, vlinders, kevers en spinnen voelen zich thuis op begroeide daken. Ze vinden er voedsel en een prettige leefomgeving om in te verblijven. Niet alleen de bloemen zijn interessant als drachtplant, insecten vinden hier ook beschutting en bescherming. Als dakeigenaar kun je zelfs extra maatregelen nemen om de biodiversiteit op je groene dak verder te vergroten. Maak bijvoorbeeld zandhoopjes of leg een bosje takken neer waarin insecten zich kunnen vestigen of vogels kunnen nestelen. Of plaats een insectenhotel.

 

Bron: WUR

Heb je zelf nog geen groen dak,  
maar ben je nu overtuigd van de grote meerwaarde? 

Neem dan contact op met:

Bas

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

Solargroendak

Solargroendak

Automatische beregening

Automatische beregening

Onderhoud daktuin

Onderhoud daktuin