Maak je tuin bestendig tegen toekomstige hittegolven

Zo maak je jouw tuin hitte-proof! 

Deze zomer is het uitzonderlijk lang heet en droog geweest. De gevolgen zijn goed te zien in de natuur om ons heen: grasvelden zien eruit alsof ze uit Zuid-Frankrijk komen en struiken en bomen krijgen nu al herfstkleuren en laten hun bladeren vallen. De verwachting is dat dit soort zomers vaker voor zullen komen. Bart Jonkers geeft enkele tips hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw tuin beter bestand is tegen soortgelijke hittegolven in de toekomst.

“Er zijn diverse maatregelen mogelijk die ervoor zorgen dat jouw tuin goed bestand is tegen toekomstige hittegolven”, vertelt Bart Jonkers. “Je tuin hittegolfbestendig maken én milieuvriendelijk met water omgaan zijn heel nauw met elkaar verbonden. Als je onderstaande tuintips (grotendeels) opvolgt, heb je volgend jaar een tuin die beter bestand is tegen de hitte en langdurige droogte én kun je zelf zorgeloos genieten van het weer!”

Tuintip 1: een goede bodem is het halve werk

De basisvoorwaarde voor een tuin die bestand is tegen droogte is een goed doorwortelbare grond. Dit bereik je door de grond luchtig te houden middels één keer per jaar omspitten en door organische stof (compost) toe te voegen. Voldoende organische stof zorgt ervoor dat de bodem het water en de voedingsstoffen goed kan vasthouden. Een goede bodemstructuur zorgt samen met een goede pH en een goed bodemleven voor krachtige wortels en vitale planten die voldoende weerstand hebben bij een normale periode van droogte. Als de bodem in orde is, kun je verder met de volgende tips.

Tuintip 2: beter 1x goed water geven dan elke dag een beetje

Jouw planten worden des te sterker als je ze niet te veel verwend. Geef daarom liever 2 x per week flink water (5-10mm) dan elke dag een beetje. Zo zorg je ervoor dat het water de grond in kan zakken en de wortels hun best doen om bij het water uit de diepere grondlagen te komen. Bij oppervlakkig wortelende planten is deze tip uiteraard betrekkelijk, maar het is wel een goede vuistregel.

Tuintip 3: Gebruik een gerichte sproeier of een gieter

Om zo min mogelijk water te verspillen, zijn druppelleidingen het meest efficiënt. Deze geven het water heel gericht en direct af aan de grond. Het beste systeem is er uiteraard een dat gebruik maakt van grondwater i.p.v. leidingwater. Heel gericht en efficiënt water geven kan ook uitstekend met een gieter. Giet het water zoveel mogelijk onder de plant direct op de grond. Water dat op de bladeren valt verdampt vaak nog voordat de plant het kan opnemen.

Tuintip 4: Geef 's avonds water

's Avonds water geven is de meest ideale tijd, omdat de lucht dan vochtiger wordt. Hierdoor nemen de grond en de plant het water beter op. Bovendien voorkom je verbranding van de plant en van de bladeren doordat je geen water geeft in de felle zon.

Tuintip 5: Geef alleen water aan planten die het echt nodig hebben

De ene plant heeft meer last van extreme droogte dan de ander. Richt je met water geven vooral op de planten die het echt nodig hebben. Dit zijn planten, struiken en bomen die pas zijn geplant, planten in potten, bakken of hangmanden, planten met grote bladeren, vijver- en oeverplanten én groente- en fruitplanten. Planten die weinig water nodig hebben, zijn vetplanten, mediterrane kruiden, planten met zilver- of grijskleurige bladeren, planten met kleine haartjes op hun bladeren én bomen en struiken met diepe wortels.

Tuintip 6: Mulch waar mogelijk

Breng een laag mulch aan in je borders. Dit zorgt ervoor dat het water in en op de grond minder snel verdampt en het houdt de grond op een natuurlijke wijze vochtig. Mulch is bovendien ook goed tegen onkruid en het verbetert de bodemstructuur

Tuintip 7: Zet potten in de schaduw

Heb je een tuin of balkon vol planten in potten? Zet deze tijdens een extreem droge zomer dan zoveel mogelijk in de schaduw. In een pot heeft jouw plant namelijk een beperkte voorraad voor water en voedsel, een plekje uit de felle zon helpt!

Tuintip 8: Sla regenwater op in regentonnen

Regen die op de daken valt, wordt normaal gesproken direct afgevoerd naar het rioolsysteem. Dit zijn behoorlijke oppervlakten per wijk en bij hevige regenval kan al het regenwater dat het riool instroomt wateroverlast veroorzaken. Koppel daarom het regenwater af van het riool en vang het op in regentonnen. Zet er eentje voor en eentje achter je huis, zodat je maximaal profiteert.

Tip: Let op afbrekende takken

Tot slot nog één tip: Door de langdurige droogte staan veel bomen nu in losse aarde waardoor ze makkelijker omvallen. Ook zijn de takken nu minder flexibel en breken daardoor makkelijk af. Kijk daarom goed uit als je in een bos gaat wandelen of verkoeling in de schaduw van een boom zoekt. Zeker bij stevige wind kan er nu spontaan een tak afbreken of boom omvallen.

Hagen snoeien

Tuinhagen snoeien in september

ECOstyle

ECOstyle

Goede bodem

Een goede bodem is het halve werk