Help de bij te overleven

Help de bij te overleven!  
Ze zijn van levensbelang voor de natuur en voor ons voedsel. 

Bijen maken niet alleen honing, ze bestuiven ook bloemen en planten. Wilde bijen en honingbijen zijn onmisbaar voor de fruitteelt en het verbouwen van veel andere gewassen. Ze zijn dus belangrijk voor de natuur én voor voedsel. De laatste jaren sterven er meer bijen dan normaal. Met een bij-vriendelijke tuin help ook jij de bijen te overleven.

Veel bijen sterven door ziektes, parasieten en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is er een groot te kort aan bijenvoedsel in de natuur doordat er te weinig verschillende bloemen in tuinen en op velden staan. Om te kunnen overleven hebben bijen voldoende en gevarieerd voedsel nodig, het hele jaar rond. Daar kunnen we samen iets aan doen!

Bekijk de film van Greenpeace over de bij in Nederland: 

Help de bij te overleven

Jonkers hoveniers kan jou helpen om jouw tuin bij-vriendelijk te maken. Bij-vriendelijke beplanting is hiervoor de basis en dit kan onder andere met Heem. Heem is gespecialiseerd in de aanleg van natuurlijke vegetatie en bloemenweiden. De speciaal geselecteerde bloemenmengsels creëren een natuurlijke leefomgeving vol biodiversiteit. Een omgeving waarin bijen kunnen leven én overleven, het hele jaar door. Bekijk de website van Heem voor meer informatie.

Tips voor een bij-vriendelijke tuin

  • Zet bloemen in je tuin of op je balkon waar honingbijen en wilde bijen op afkomen. Bekijk hiervoor de lijst met bij-vriendelijke planten .
  • Kies bloemen die in verschillende maanden bloeien: bijen hebben van het voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig.
  • Zorg dat bijen in je tuin kunnen nestelen. Zet bijvoorbeeld een bijenhotel neer en maak een paar rommelhoekjes in je tuin.
  • Heb je last van andere insecten? Gebruik preventieve en milieuvriendelijke maatregelen om ze te bestrijden.
  • Wil je toch bestrijdingsmiddelen gebruiken? Check dan eerst het etiket. Gebruik geen spuitbussen, korrels of andere bestrijdingsmiddelen waar deze stoffen in zitten: imidacloprid, thiacloprid, acetamiprid, clothianidine of thiamethoxam. Dit zijn neonicotinoïden die giftig zijn voor de bij.
  • Koop het liefst biologische zaden en planten: die zijn niet met gif behandeld.
  • Wil je meer weten over de bij en hoe jij hem kunt helpen in Nederland te overleven? Bekijk dan ook eens de website van BijenkennisNET. Dit is een samenwerking tussen de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en de drie regionale landbouworganisaties die zijn verenigd in LTO Nederland.

Bekijk ook eens onderstaande pagina's 

verleng het bloeiseizoen

Voorjaarsbloemen voor bijen

Heem

Partner: Heem natuur ontwikkeling

Bloemenweiden

Bloemenweiden