Tuintip: Maak je tuin insectvriendelijk

Tuintip: Maak je tuin insectvriendelijk 

Sommigen zien insecten als een plaag, desondanks zijn ze onmisbaar voor onze groene omgeving. Insecten zorgen voor de bestuiving van bloemen. En ze zorgen voor gewasbescherming door het bestrijden van diertjes die wel een plaag vormen. Voor onze groene toekomst is het dan ook belangrijk om insecten een veilige omgeving te bieden. We geven graag wat tips om van je eigen tuin een kleine biotoop te maken voor insecten.

Nuttige beestjes

Insecten helpen onze groene leefomgeving. En ook al zien ze er soms akelig uit, vaak zijn ze een praktische hulp in de tuin:

  • Lieveheersbeestjes: voeden zich met bladluizen, trips en mijten
  • Vlinders, hommels en bijen: zorgen voor bestuiving van bloemen
  • Gaasvliegjes: voeden zich met bladluizen
  • Sluipwespen: parasiteert bladluizen
  • Zweefvliegen: zorgen voor bestuiving en hun larven eten bladluizen
  • Oorwormen: voeden zich met bladluis en mijten
  • Loopkevers: eten slakken
  • Spinnen: vangen en eten vliegjes en muggen

Insectenwoningen

Om insecten als tuinhulpje aan te trekken, kun je in je tuin een aantal maatregelen nemen. Zorg ten eerste voor huisvesting. Sommige insecten verschuilen zich graag in donkere en vochtige plekken. Denk bijvoorbeeld aan opgestapelde stenen of een houtstapel. Leg deze op verschillende plekken in je tuin in de buurt van bloemperken. Of laat bijvoorbeeld een hoopje snoeihout, dorre bladeren, takjes of stammetjes op een hoop in de tuin liggen. Zandbijen of aardhommels zijn geholpen met een zandbak. En dan heb je nog het kant en klare insectenhotel dat je koopt bij de tuincentra, dit is uiteraard ook een plek waar insecten zich graag in verschuilen.

Bloemen

Insecten die zorgen voor bestuiving, zoals vlinders, bijen en hommels, komen op bloemrijke omgevingen af. Hier kunnen zij zich voeden met nectar. Wil je deze insecten helpen? Zorg dan ook voor voldoende bloemen in je tuin die nectar bieden. Denk hierbij ook aan vroeg- en laatbloeiers zodat je het bloemenseizoen verlengt. Dit kun je doen door het planten van bloembollen, bloembakken, perkplanten of bloeiende vaste planten en een bloemenweide. Enkele voorbeelden:

  • Bloembollen: vroegbloeiers verlengen het bloeiseizoen en bieden al in het vroege voorjaar voeding voor insecten. Er zijn ook speciale bijen- en vlindermengsels verkrijgbaar. De Sierui (Allium ssp.) is een voorbeeld van een nectarrijke bollensoort.
  • Bomen en heesters: bijvoorbeeld de Vlinderstruik (Buddleia davidii ssp.) of Bijenboom (Tetradium daniellii). Ook de Hedera Helix ‘Arborescens’ verlengt het bloeiseizoen. Deze struikklimop bloeit in de herfst en vroege winter.
  • Vaste planten: denk aan Kattenkruid (Nepeta ssp.), Zonnehoed (Echinaceae purpurea) en Dropplant (Agastache ssp.)
  • Wilde planten: denk aan Hemelsleutel (Sedum telephium), IJzerhard (Verbena bonariensis), Koninginnekruid / Leverkruid (Eupatorium purpureum), Gulden sleutelbloem (Primula veris) en Judaspenning (Lunaria annua of Lunaria rediviva)

Geen chemische bestrijdingsmiddelen

Misschien een open deur maar graag benadrukken we het nog eens: maak geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Deze werken misschien snel en effectief maar biedt op de lange termijn zeker geen duurzaam resultaat voor flora en fauna.

Lees meer tips voor een diervriendelijke tuin: 

Bloemen voor vlinders

Bloemen voor vlinders

Help de bij overleven

Help de bij overleven

Diervriendelijke tuin

Tips diervriendelijke tuin