Onkruid bestrijden: het liefst zo biologisch mogelijk

Onkruid bestrijden: het liefst zo biologisch mogelijk 

16 juni 2014

De ene plant zien we graag, de ander ervaren we als 'onkruid'. Onkruid kan bestratingen en borders behoorlijk ontsieren. Onkruidbestrijding kan op verschillende manieren. In de border kunt u het redelijk eenvoudig bijhouden door vanaf het voorjaar consequent te wieden, maar soms is een onkruidbestrijdingsmiddel de uitkomst. Bijvoorbeeld bij onkruid tussen tegels of oprit.

Jonkers hoveniers is geen voorstander van het toepassen van chemische middelen in het milieu. We komen uit een situatie waarin het gebruik van chemische middelen 'normaal' werd gevonden. Er is echter een omslag gaande; het chemisch bestrijden van onkruid staat momenteel sterk ter discussie. In beplantingen zijn chemische middelen nog maar sporadisch toegelaten en op verhardingen mag alleen nog tot en met oktober 2015 het onkruidbestrijdingsmiddel Round-up Evolution pleksgewijs gebruikt worden. Er zijn op dit moment geen alternatieve middelen beschikbaar die even effectief, snel en goedkoop werken. Toch wil Jonkers hoveniers het gebruik van chemische middelen afbouwen.

 

Jonkers hoveniers gebruikt 2014 en 2015 om middelen te testen en ervaring op te doen. De alternatieve bestrijdingsmiddelen tegen onkruid op verhardingen werken veelal op basis van azijnzuur en zouten. De ervaring is dat voor eenzelfde resultaat vaker een behandeling nodig is, de oplossing van het middel sterker moet zijn en niet alle planten er even gevoelig op reageren. Ook aan borstelen, branden of toepassing van heet water kleven dergelijke nadelen.

 

Onze conclusie tot nu toe is dat onkruidbestrijding in beplantingen bijna alleen maar handmatig kan en mag. Bij onkruidbestrijding op verhardingen moeten we misschien genoegen nemen met een slordiger beeld of we moeten er twee tot drie keer zoveel voor betalen om een gelijk beeld te houden. Wellicht dat er voor het eind van 2015 nog nieuwe ontwikkelingen op ons pad komen, tot die tijd hanteren we bovenstaande werkwijze.