Aangenaam: Sander – hovenier aanleg GreentoColour® / Daktuinen / Watermanagement

Aangenaam: Sander – hovenier aanleg GreentoColour® / Daktuinen / Watermanagement 

01 februari 2017

Groen is continu in beweging, net zoals onze hoveniers. Jonkers hoveniers heeft ontwikkeling en scholing van het personeel hoog in het vaandel staan. Eén van onze hoveniers die niet stil staat, is Sander. Tien jaar geleden begon hij als assistent hovenier bij Jonkers hoveniers. Daarna specialiseerde hij zich in daktuinen en sinds een jaar richt hij zich meer op de aanleg van GreentoColour® en watermanagement.

Grondwerk

Sander werkt al jaren in de aanleg en het onderhoud van daktuinen. Nu is hij toe aan een nieuwe uitdaging in de volle grond: “Bij het aanleggen van daktuinen werk je met speciale daktuinsubstraten, daardoor kun je de opbouw zelf bepalen. GreentoColour® leg je aan in de grond die op de locatie aanwezig is, zo’n bodem heeft een eigen historie en eigen kenmerken. Het is de uitdaging om deze grond zo te verbeteren dat beplanting goed kan groeien. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de grond erg nat is. Dat kan betekenen dat er een storende laag in de grond zit die het water niet goed door laat. Deze laag moet dan verwijderd of gebroken worden. Verder wordt de bestaande grond bewerkt zodat deze een gezonde basis biedt aan nieuwe beplanting.

Waardering voor groen

Sander nam deel aan informatiebijeenkomsten en interne cursussen om zijn kennis over GreentoColour® te vergroten. Maar het meest leerde hij van zijn collega’s: “Ik heb met collega’s samengewerkt die al langer gespecialiseerd zijn in de aanleg van GreentoColour®. Hier heb ik veel van geleerd. Als ik nu naar en situatie kijk, zie ik wat de oorzaken zijn. Ik weet nu waar ik op moet letten en wat ik ermee kan doen. Een stuk groen dat verwaarloosd of oud is, maken we met behulp van het GreentoColour®-concept weer mooi. De omgeving van mensen verrijken we met bloemen. Voorbijgangers tonen vaak interesse en stellen vragen over de plantensoorten. Je krijgt veel waardering en dankbaarheid voor het werk dat je doet, dat maakt mijn werk zo mooi.”

Watermanagement

De komende jaren wil Sander zich ook specialiseren in watermanagement. “Er zijn veel problemen rondom water: er is altijd te veel of te weinig water. Er zijn genoeg oplossingen om water beter te managen. In de stedelijke omgeving is er bijvoorbeeld te veel zinloze bestrating waardoor het regenwater niet goed weg kan. Minder bestrating of het gebruik van bloembakken voor waterbuffering is een manier om overtollig regenwater een plek te geven. Momenteel werken we met oplossingen om water te bufferen en overtollig water geleidelijk af te voeren. Dit doen we met retentiedaken. Maar er zijn nog veel meer oplossingen te bedenken. Zoals het opwekken van elektriciteit door de afvoer van water of het hergebruiken van regenwater voor de beregening van een tuin. Watermanagement staat nog in de kinderschoenen en er ligt dan ook een mooie uitdaging om hiervoor oplossingen te realiseren.”

Green to Colour

GreentoColour®

Voorbeelden Green to Colour

Voorbeelden GreentoColour®

Ontwerp & aanleg Green to Colour

Aanleg GreentoColour®