Aanleg GreentoColour®-plantsoen in Baexem

Aanleg GreentoColour®-plantsoen in Baexem 

30 november 2018

De gemeente Leudal heeft voor de inrichting van een gedeelte van het plantsoen langs de St. Janstraat in Baexem gekozen voor kleurrijke vaste plantenborders volgens het GreentoColour®-concept. Een concept dat een langdurig, kleurrijk resultaat garandeert. Daarnaast zijn deze vaste planten in staat om goed tot bloei te komen op plaatsen waar andere planten het moeilijk hebben. Jonkers kreeg de opdracht deze borders aan te leggen en gedurende drie jaar te onderhouden.

Doordat GreentoColour®-beplanting langs de St. Janstraat zeer snel dichtgroeit profiteert de gemeente van aanzienlijk minder onkruidgroei ten opzichte van heesters. Deze beplanting is na de eerste zomer al grotendeels bedekt. De vaste planten langs de St. Janstraat zijn in de herfst van 2018 aangeplant, hierdoor zal in het daaropvolgende voorjaar een mooi kleurrijk beeld ontstaan. De bomen in de plantvakken worden ook nog in het najaar geplant.

Beweegredenen om voor GreentoColour®-beplanting te kiezen

“Normaal zou de gemeente op zulke locaties kiezen voor gazon, met eventueel aan de zijde van de parkeerplaats een haag om het zicht op de geparkeerde auto’s enigszins te breken”, zegt Lars Helwegen Adviseur Groen, Natuur & Landschap van de gemeente Leudal. “Nu we hier een bloemrijke vastenplantenborder hebben laten aanleggen, wordt de biodiversiteit aanzienlijk verbeterd. In plaats van één monotone beplanting, groeien er in het voorjaar diverse soorten vaste planten waardoor er veel meer voedselaanbod, beschutting en nestgelegenheid is voor insecten en kleine zoogdieren. Ook kunnen deze insecten en kleine zoogdieren overwinteren in deze vegetatie omdat deze pas in het voorjaar wordt gemaaid. Voor de omwonenden heeft de GreentoColour®-beplanting ook voordelen: de bloemrijke vastenplantenborder draagt veel bij aan een aantrekkelijke, schone en veilige leefomgeving.”

Green to colour plantsoen Leudal voor aanleg

Green to colour plantsoen Leudal voor aanleg

Green to colour plantsoen Leudal in aanleg

Green to colour plantsoen Leudal in aanleg

Beplantingsplan

Bij het opstellen van het beplantingsplan door Jonkers zijn diverse soorten vaste planten uit het GreentoColour®-assortiment toegepast, in verschillende kleuren en hoogtes. “Bij het bepalen van het sortiment is gelet op de ‘open structuur’ rondom de ligging van de plantvakken aan het plein” vertelt Peter Grubben, projectmanager bij Jonkers. “Met name langs de randen en oversteekpunten en onder de bomen zijn lagere soorten gebruikt, deels groenblijvend, waaronder Herfstaster (Aster), Ooievaarsbek (Geranium) en Smeerwortel (Symphytum). Bij één boom is er voor bosrank (Clematis) gekozen, deze soort kan goed tegen droogte en schaduw. Salie (Salvia) staat als solitaire groep in een onderbeplanting van Ooievaarsbek. De diverse soorten vaste planten komen regelmatig terug in de vakken. Zo ontstaat er een mooi ritme in de soorten beplanting en een aantrekkelijk en kleurrijk totaalbeeld.”

Green to Colour plantsoen Leudal tijdens aanleg

Voorbeeld: Green to colour Weert

Voorbeeld: Green to Colour Heerlen

Voorbeeld Green to Colour Venray

Nieuwsgierig naar het beeld dat hier volgend groeiseizoen gaat ontstaan?

Bekijk enkele voorbeelden van eerder gerealiseerde projecten.

GreentoColour®

Jonkers werkt sinds 2011 met het vaste plantenconcept GreentoColour® van vaste plantenkweker Griffioen in Wassenaar. GreentoColour® is een concept dat een langdurig en kleurrijk resultaat garandeert. Daarnaast zijn deze vaste planten in staat om goed tot bloei te komen op plaatsen waar andere vaste planten het moeilijk hebben. Sinds november 2018 is Griffioen partner geworden van De Groene Stad Charta. Met het ondertekenen van De Groene Stad Charta geeft Griffioen aan dat hij, net als Jonkers, duurzaamheid serieus neemt en in de praktijk uitvoert.

Heb je nog vragen over deze vasteplantenborder? 

Neem dan contact op met:

Peter Grubben

Bekijk ook onderstaande pagina's: 

Green to Colour

Meer over GreentoColour®

Voorbeelden Green to Colour

Voorbeelden GreentoColour®

Onderhoud Green to Colour

Onderhoud GreentoColour®