Tuintip: Snoeien in maart

Tuintip: Snoeien in maart 

In maart is het tijd om bepaalde planten te snoeien. Vorige maand bespraken we al de planten die in februari gesnoeid moeten worden. Er zijn echter planten waarmee je beter kunt wachten tot na de vorst. Wij zetten deze planten voor jou op een rij en we vertellen hoe je het beste aan de slag kunt gaan.

Vorstgevoelige planten

De planten die je eind maart kunt snoeien zijn rozen, laatbloeiende bloemheesters en vaste planten. Dit zijn plantsoorten die je beter na de vorst kunt snoeien. Dit betekent niet dat er na maart geen nachtvorst meer voorkomt, maar deze vorst is zelden schadelijk voor de plant.

 

  • Rozen onderscheiden we in heesterrozen en perkrozen. Heesterrozen kun je grof snoeien. Net zoals bij een bosplantsoen is het belangrijk dat je ze flink terugsnoeit, zodat ze weer flink gaan groeien. De snoeitechniek bij perkrozen is anders. Deze knip je terug door op elke tak nog maar drie ogen te laten zitten. Ogen zijn de knoppen waar nieuwe takjes en later bloemen uit kunnen groeien. Zo verjong je de plant. Wanneer je dit niet doet of meer dan drie ogen overhoudt, blijft er te veel hout aan de plant zitten en zal de bloem een stuk kleiner worden.
  • Sommige Bloemheesters kun je in februari al snoeien, daarom is het van belang dat je weet welke bloemheesters vorstgevoelig zijn. Voorbeelden van vorstgevoelige bloemheesters die je dus in maart pas snoeit zijn Hortensia, Buddleia, Ceanothus en Caryopteris. Vooral de jonge knoppen van deze planten zijn gevoelig voor vorst. De manier van snoeien blijft hetzelfde als in februari. Je knipt de takken onderaan de plant weg, zodat ze van onderen uitlopend hun natuurlijke vorm terugkrijgen. Dit is van belang omdat bloemheesters gesnoeid moeten worden op habitus. Dit betekent dat ze hun natuurlijke groeiwijze kunnen behouden.
  • Vaste planten kun je het beste pas in maart snoeien. Dit is beter voor de natuur. Verschillende insecten en beestjes geef je zo de kans om tussen de planten te overwinteren. Bovendien beschermt het afgestorven loof de wortels van de planten tegen vorst. Zodra het eind maart is, kun je de meeste planten tot op de grond afknippen. Er zijn uitzonderingen zoals lavendel, zegge en ooievaarsbek. Je kunt vaste planten ook maaien. Dit maaisel kun je vervolgens laten liggen als mulchlaag. Dit is een laag die de bodem beschermt tegen warmte en kou en het voorkomt uitdroging. Het bodemleven (wormen, bacteriën en schimmels) verteert vervolgens dit organische materiaal en zo wordt het maaisel opgenomen in de bodem. Dit is een natuurlijke manier van grondverbetering. Wanneer je dit niet mooi vindt, kun je er ook voor kiezen om te mulchen met compost in november.

Wil je jouw snoeiwerk graag door onze hoveniers laten uitvoeren?  

Neem dan contact op met:

Frank

Bekijk ook onderstaande pagina's: 

Top 5 paastakken

Bereid je tuin voor op de lente

Nestkasten plaatsen

Nestkasten plaatsen