Top 5 paastakken

Top 5 paastakken 

Pasen staat alweer bijna voor de deur en er is niets leuker dan je huis het echte paasgevoel te geven. En hoe fleur je je huis het beste op? Met paastakken natuurlijk. Er zijn heel veel verschillende soorten bomen en heesters die je hiervoor kunt gebruiken. Jonkers geeft je onze top vijf heesters voor paastakken. Je krijgt tips over de verzorging en de standplaats.

Salix babylonica ‘Tortuosa’

De Salix babylonica ‘Tortuosa’, ook wel de kronkelwilg genoemd, is een erg geschikte paastak. Deze wilg valt op door zijn gedraaide takken. In april en mei gaat deze wilg bloeien en komen er de bekende grijze katjes en opvallende gedraaide bladeren uit.

De kronkelwilg groeit het beste in een vochtige grond, anders vallen er veel bladeren uit. Ook staat hij graag in de zon of anders halfschaduw. In de volle schaduw krijgen ze slappe takken en balderen.

De kronkelwilg heeft geen bijzondere verzorging nodig. Snoei hem eens in de drie jaar, het liefst in de herfst en verwijder oude takken. Een tak blijft in het water lang goed.

Soort gewas: sierheester, loofboom

Hoogte: 6 meter en hoger

Salix babylonica ‘Tortuosa’

Magnolia soulangeana

De Magnolia soulangeana is de bekendste beverboom in Nederland. De beverboom bloeit prachtig met grote witte en roze openstaande bloemen in maart en april. De bloemen lijken op een tulp en daarom wordt de boom ook wel de tulpenboom genoemd. Een tak van deze boom is erg geschikt wanneer je een bloeiende paastak wilt. De bloemen van de Magnolia zijn gevoelig voor nachtvorst. Deze boom staat dan ook graag in de zon. Hierdoor kan hij zelfs in de nazomer nog een nabloei hebben en kun je dus langer van de bloemen genieten. Snoei de boom niet, hij groeit het beste wanneer je hem zijn gang laat gaan. Als je hem toch wilt snoeien, omdat hij te groot wordt – een beverboom kan namelijk net zo breed als hoog worden- doe dit dan tijdens een droge periode in de zomer.

Soort gewas: loofboom

Hoogte: 5 meter

Magnolia soulangeana

Forsythia intermedia 'Week-End'

De Forsythia intermedia 'Week-End' staat in Nederland beter bekend als het Chinees klokje. Met zijn takken vol met prachtige gele bloemen is het een erg geschikte paastak. Deze tak heeft verder weinig versiering meer nodig. Deze plant kan al in februari beginnen te bloeien, soms tot in april. Meestal wordt het Chinees klokje solitair gebruikt, maar kan ook als haagplant worden ingezet. Deze heester is makkelijk in het onderhoud. Na de bloei worden oude takken teruggesnoeid tot een paar centimeter boven de grond. Het is aan te raden elk jaar 20 tot 30% van de plant terug te snoeien, zodat de plant ‘jong’ blijft. Zet de heester in de zon, zodat je er zolang mogelijk van geniet. Plant deze heester niet bij vorst.

Soort gewas: heester

Hoogte: 2 tot 4 meter

Chinees klokje

Salix caprea 'Kilmarnock'

De Salix caprea 'Kilmarnock' staat ook bekend als treurwilgje. Dit boompje is perfect in kleinere tuinen. De dunne twijgen hangen namelijk sierlijk naar beneden en worden dus niet breed. Deze takken zijn tevens perfect als paastak. De bloemen die in maart en april verschijnen zijn namelijk talrijke zilverwitte grote katjes met goudgeel kleurige meeldraden. Je kunt dit boompje snoeien, maar let er wel op dat je niet te diep snoeit, want dan komt de wilde onderstam terug en gaan de takken omhoog groeien. Plant de boom in de zon en in goede tuingrond die niet te droog is.

Soort gewas: boom

Hoogte: 2,5 tot 3 meter

Salix caprea 'Kilmarnock'

Corylus avellana 'Contorta'

De Corylus avellana 'Contorta' ook wel de krul- of kronkelhazelaar genoemd, is een bekende sierheester in veel tuinen. In de winter staat hij bekend om zijn gedraaide takken en twijgen. Tijdens de bloei in februari en maart verschijnen er lange katjes. Deze heester heeft geen eisen voor de bodem als hij maar genoeg plek heeft. De heester kan namelijk 2 tot 3 meter breed worden. Plant hem op een zonnige of lichtschaduwrijke plek. De takken die minder goed bloeien, zijn erg geschikt als paastak. De tak is namelijk uit zichzelf mooi gekruld en kan daarom goed versierd worden. De heester kun je makkelijk snoeien. Wanneer er een rechte tak ontstaat, kun je deze zover mogelijk wegknippen.

Soort gewas: sierheester

Hoogte: 2 tot 3 meter

Corylus avellana 'Contorta'

Bekijk ook eens onderstaande pagina's 

Top 5 bloeiers voor bijen

Top 5: bloeiers voor bijen

insectenvriendelijke tuin

Tuintip: insecten vriendelijke tuin

Rhododendron

Plant van de maand: april