Tuintip: Snoeien in februari

Tuintip: Snoeien in februari 

Februari is een ideale maand om te snoeien. Bomen en heesters hebben een natuurlijke groeiwijze (habitus). Om deze groeiwijze te behouden is het van belang dat je weet hoe je moet snoeien. Niet elke plant heeft dezelfde snoeiwijze en bovendien mag niet elke plant in februari gesnoeid worden. Om erachter te komen welke planten je mag snoeien en hoe je dit doet, zet Jonkers ze voor je op een rij.

De allereerste tip op het gebied van snoeien is: ken je planten! Weet met welke soort plant je aan de slag gaat en of je deze dus daadwerkelijk kunt snoeien in februari. Een handig hulpmiddel hiervoor is: planten die voor 21 juni, de langste dag van het jaar, bloeien, moeten gelijk na de bloei worden gesnoeid. Anders bloeien ze het jaar erop niet meer. Planten die na 21 juni bloeien, moeten in februari of maart worden gesnoeid. De vorstgevoelige planten kun je beter nog even met rust laten en in maart snoeien.

Verschillende werkwijzen voor het snoeien

De verschillende planten die je in februari kunt snoeien zijn bloemheesters, coniferen, bomen en bosplantsoen.

  • Bloemheesters moet je snoeien op habitus. Dit betekent dat ze hun natuurlijke groeiwijze behoudt. Hoe meer je hiervan afwijkt, hoe meer werk je er later aan hebt. Wanneer je bloemheesters niet snoeit op habitus, krijg je bijvoorbeeld bolvormen en/of knotvormen. Dit zijn tegennatuurlijke vormen voor deze plant. Snoei de bloemheester van onderuit om de plant te verjongen. Knip de takken onderaan weg, zodat ze van onderen uitlopen en hun natuurlijke vorm terugkrijgen. Plant een bloemheester ook op de juiste standplaats. Dat is belangrijk voor de groei. Staat een bloemheester bijvoorbeeld dicht op een pad, dan kan deze niet uitgroeien. Er moet dan te veel aan de plant worden gesnoeid, waardoor die zijn natuurlijke vorm verliest.
  • Coniferen zijn moeilijk op habitus te snoeien. Daarom is het belangrijk om ze goed bij te knippen. Als je te veel wegsnoeit, worden ze niet meer mooi groen en stopt de conifeer met groeien op dat punt. Hierdoor krijg je een ongelijke plant. Als de plant te groot wordt, moet je hem wegdoen. Snoeien heeft bij te grote coniferen geen zin. De enige uitzondering is de Taxus. Deze herstelt goed van een snoeibeurt.
  • Bomen Ten eerste is het van belang om te weten dat je ABC-bomen niet mag snoeien in februari. Voorbeelden hiervan zijn de kastanje (tamme- en paardenkastanje), esdoorn, noot en berk. Wanneer je deze gaat snoeien, zullen ze bloeden. Snoei ABC-bomen in augustus of september. Bij het snoeien van de kroon let je onder andere op waterlot (een dunne lange scheut), schurende en kruisende takken. De kroon moet luchtig blijven. Bekijk de boom eerst goed, voordat je gaat snoeien. De verhouding van een boom is 2/3 kroon en 1/3 stam. Te laag hangende takken, stam- en wortelopschot kun je wegsnoeien. Je dunt de boom dus goed uit. Let op: doe je dit te ver dan kunnen onder andere de beuk en haagbeuk last krijgen van zonnebrand. Dit betekent dat ze na de snoei te veel zon op de stam krijgen en verbranden. Hieraan kan een boom doodgaan. Dit kun je voorkomen door de boom in te wikkelen of op een andere manier kunstmatige schaduw op de stam te realiseren.
  • Bosplantsoen kun je de hele winter snoeien. Het doel is vaak om de groep uit te dunnen. Door ervoor te zorgen dat er genoeg licht op de grond komt, kunnen de gesnoeide planten weer uitlopen. De planten worden redelijk grof en kort gesnoeid. Wil je ze toch iets mooier laten? Snoei dan voorzichtiger.

Sommige planten kun je goed in maart snoeien. Ben je benieuwd welke planten dit zijn?

Rozen, vaste planten en ook de bloemheester behandelen we in de nieuwsbrief van maart.

Wil je jouw snoeiwerk graag door onze hoveniers laten uitvoeren?  

Neem dan contact op met:

Frank

Bekijk ook onderstaande pagina's: 

Top 5 wintergroene planten

Top 5 wintergroene planten

Bomen snoeien

Bomen snoeien

Nestkasten plaatsen

Nestkasten plaatsen