Bereid je tuin voor op de lente!

Bereid je tuin voor op de lente! 

De carnaval is voorbij, de vastentijd is begonnen en dus duurt het ook niet lang meer voordat het voorjaar begint! Een goede voorbereiding op het voorjaar zorgt ervoor dat je tuin de hele lente en zomer mooi tot bloei komt. Ga dus aan de slag met de voorjaarsbeurt zodat deze klaar is voor het groeiseizoen! We zetten diverse werkzaamheden voor je op een rij.

Onkruid verwijderen

Onkruid ziet er niet mooi uit en kan daarnaast de tuinbeplanting beschadigen. Het is daarom belangrijk om al vroeg in het voorjaar te beginnen met het verwijderen van onkruid. Door dit goed bij te houden, voorkom je dat onkruid gaat woekeren en overheersen. Je kunt onkruid met de hand uit de grond trekken. Let goed op dat je de wortels van het onkruid mee trekt. Je kunt ook schoffelen om onkruid te verwijderen. Door te schoffelen maak je de grond los en wordt het moeilijker voor onkruid om opnieuw te wortelen. Het beste kun je schoffelen bij droog weer, zodat het onkruid snel uitdroogt en afsterft.

 

Heb je geen zin in al dat onkruid? Door te kiezen voor snel dicht groeiende beplanting krijgt onkruid minder kans om te groeien. Kies bijvoorbeeld voor het vaste plantenconcept GreentoColour® of bodembedekkers.

Bemesten en mulchen

Een voedzame bodem is belangrijk voor een gezonde beplanting. Zodra beplanting weer gaat groeien, heeft het meer voeding nodig. Daarom kun je de tuin bemesten met biologische, organische mestkorrels. Door de bemesting worden nieuwe werkzame bacteriën en schimmels aan de bodem toegevoegd. Deze bacteriën en schimmels zorgen ervoor dat organisch materiaal, ofwel mulch, in de grond wordt omgezet in humus. Dit dient op zijn beurt weer als voeding voor planten.

 

Om ervoor te zorgen dat er voldoende organisch materiaal in de grond aanwezig is, kun je mulchen. Bedek de bodem van je tuin met een laagje tuinafval zoals bladeren en gemaaid gras.

Verplanten en poten

Wil je planten verplanten of verpotten? Doe dit als de planten nog in ruststand zijn, voordat de planten in het blad komen. Zorg er hierbij voor dat de wortels van de plant zo min mogelijk aangetast worden.

 

Vanaf maart kunnen ook de zomerbollen gepoot worden. Hoe eerder je de bollen plant, hoe eerder je in de zomer van de bloemen kunt genieten.

Verzorging gazon

Ook het gazon verdient extra aandacht in deze tijd van het jaar. De volgende handelingen kunnen verricht worden:

• verticuteren

• maaien

• doorzaaien

• bemesten

Lees hier meer tips voor het gazon.

Vijveronderhoud

Ook de vijver mag niet vergeten worden bij een voorjaarsbeurt. In de herfst en winter zijn er veel bladeren en takjes de vijver in gewaaid wat het water kan verzuren. Dit zorgt voor algenvorming. Door de vijver nu goed te verzorgen, is het water helderder gedurende de lente en zomer.

 

Heb je zelf geen zin of tijd om aan de voorjaarsbeurt te beginnen?

Of kun je wel wat hulp gebruiken bij tuinklussen? Wij helpen jou graag!

Neem contact op met: 

Mark

Lees ook eens onderstaande tuintips: 

Tuintip: beregening

Tuintip: planten in mei

Tuintip: beregeningsplan