Top 5 geurende planten

Top 5 geurende planten 

Zodra de temperatuur weer oploopt, gaan veel mensen naar buiten om te werken en te genieten in hun tuin. Dit kun je doen door prachtige bloemen te planten, maar een nog beter gevoel krijg je wanneer deze mooie bloemen ook nog eens heerlijk ruiken. Daarom geeft Jonkers jou een top 5 met geurende planten.

Lonicera periclymenum

De wilde kamperfoelie, ook bekend als de rode boskamperfoelie, is een klimplant die perfect is voor een klimrek of pergola. De wilde kamperfoelie staat graag in de zon, maar heeft ook genoeg schaduw nodig. De voet van de plant kan in de volle zon namelijk verbranden en zal dan sterven. Beplant daarom goed rondom de voet van de wilde kamperfoelie. In de bloeiperiode van juni tot en met juli heeft deze plant donkerroze bloemen. Naast een heerlijke geur tijdens de bloei, krijgt deze plant na de bloei helderrode bessen. De wilde kamperfoelie kan 4 tot 6 meter hoog worden. De plant heeft verder geen speciale verzorging nodig.

Trachelospermum jasminoides

Een populaire klimplant is de Toscaanse jasmijn, ook wel sterjasmijn genoemd. Deze plant is populair door de mooie, maar vooral geurende bloemen en het wintergroene blad. In mei en september bloeit de sterjasmijn met veel witte bloemetjes. Plant de sterjasmijn op een zonnige en beschutte plaats. Een plek tegen de muur of schutting is perfect. Maar ook op een balkon in een plantenbak groeit sterjasmijn goed. Het enige nadeel van deze plant is dat hij in de winter kan bevriezen. Probeer hem daarom vorstvrij te laten overwinteren. Snoei dode of schurende takken het hele jaar door.

Thymus vulgaris

Deze geurende plant kennen we vooral als keukenkruid. Maar, tijm is niet alleen heerlijk in gerechten, deze plant staat ook mooi in jouw tuin. Tijdens de bloei in juni en juli krijgt tijm namelijk kleine lila bloemetjes. En ook tijm staat graag in de zon, op een plek waar overtollig water goed kan weglopen. Op deze manier groeit hij het beste en kan de plant 15 tot 20 centimeter hoog worden. De plant is niet geheel winterhard, daarom kun je deze met vorst het beste afdekken.

Osmanthus burkwoodii

Deze wintergroene sierheester staat beter bekend als schijnhulst. Deze plant is perfect als haagplant en kan 250 centimeter hoog worden. Hier zal hij wel enkele jaren over doen, want de plant groeit langzaam. Je hoeft de schijnhulst maar één keer per jaar te snoeien. Doe dit ook alleen wanneer het noodzakelijk is. En snoei pas na de bloei, zodat deze sierheester ook het jaar erna weer goed zal bloeien. De schijnhulst bloeit in april en mei met witte bloemen en geeft dan ook zijn zoete geur af. Deze plant kan in tegenstelling tot alle bovenstaande planten ook in de schaduw groeien. Al gaat de voorkeur uit naar een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.

Lavandula angustifolia 'Munstead'

Een van de bekendst geurende planten is lavendel. De Lavandula angustifolia 'Munstead' bloeit in juli en augustus met prachtige lichtblauwe bloemen. Plant de lavendel wel op jouw meest zonnige plek, want in de schaduw groeit hij niet goed. Wanneer lavendel goed in de zon staat, wordt hij wel 40 tot 60 centimeter hoog. Naast de heerlijke geur die lavendel afgeeft, stimuleert lavendel ook de biodiversiteit. Bijen, vlinders en hommels zijn er dol op! Snoei lavendel ieder jaar na de bloei door de uitgebloeide bloemen weg te halen. Ook in het voorjaar kun je lavendel snoeien. Haal dan de scheuten van het vorige jaar weg.

Bekijk ook eens onderstaande pagina's 

Top 5 mooiste klimplanten

Top 5: mooiste klimplanten

Top 5 eetbare planten

Top 5 eetbare planten

Bergenia

Plant van de maand maart: Bergenia