Top 5 mooiste klimplanten

Top 5 klimplanten 

Heb jij een minder mooie schutting in je tuin? Of vind je die lege muur maar saai? Kies dan voor een klimplant! Klimplanten zijn ideale planten om ervoor te zorgen dat jouw tuin er in een handomdraai mooier uitziet. En ook pergola’s zien er een stuk sierlijker uit, wanneer ze begroeid zijn met weelderige, bloemrijke planten. Ben je op zoek naar een mooie klimplant, dan heb je heel veel keus. Wij lichten er 5 voor je uit!

Clematis ‘Queen Mother’

Vanwege moederdag (10 mei) staat deze mooie klimplant op de eerste plaats. Deze Clematis staat bekend om de prachtige klokvormige paarse bloemen. Je kunt hier van juni tot en met augustus van genieten, dan staat de Clematis ‘Queen Mother’ namelijk in volle bloei.

Deze plant kan twee meter hoog worden. Een ideale klimplant dus om van een kale buitenmuur een paars bloemenparadijs te maken. De plant staat graag in de zon/halfzon en heeft het hele jaar veel water en voeding nodig. In de meeste gevallen moet de plant één keer per jaar gesnoeid en vastgebonden worden. De stengels die in de wind wapperen, krijgen geen bloemen. Het leuke aan deze klimmer is dat je hem ook in een pot kunt planten. Zorg er dan wel voor dat de pot 30 cm breed en 40 cm hoog is.

Akebia Quinata

De Akebia Quinata, ook wel de schijnaugurk genoemd, is de meest geschikte plant voor hele hoge schuttingen of grote pergola’s. Deze klimplant kan namelijk wel zes tot tien meter lang worden! Van de kleine bruin/paarse bloemen kun je genieten in april en mei. Na de bloei komen er grote vruchten uit de bloem die iets weghebben van augurken. Vandaar de naam schijnaugurk. Door deze vruchten en doordat deze klimmer wintergroen blijft kun je het hele jaar door van deze plant genieten. De plant groeit het beste in de zon/halfzon en op alle tuingronden.

Toscaanse Jasmijn

De Toscaanse Jasmijn, ook wel Sterjasmijn genoemd, bloeit met witte kleine stervormige bloemen en is wintergroen. Deze klimplant staat het liefst in de volle zon en kan ongeveer vijf meter hoog worden. Niet alleen heeft deze mooie klimplant een subtiele uitstraling, de bloemen zorgen voor een heerlijke geur in jouw tuin. Deze plant is helaas minder geschikt om pergola’s mee te begroeien, want ze zoeken graag steun in een stuk gaas. Daarom is het ook belangrijk om losse takken vast te zetten in andere takken of het gaas, zodat ze mooi blijven groeien. De bloemen bloeien van juni tot eind september. Je kunt dus lang van deze klimplant genieten. Hij groeit het beste in normale, lichtvochtige tuingrond.

Trompetklimmer

De Trompetklimmer (Campsis Radicans) is de beste keus wanneer je snel wilt genieten van je klimplant. Deze groeit namelijk erg snel en heeft mooie rood/oranje bloemen van juni tot september. De trompetklimmer komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, daarom staat hij het liefst op heel warme plekken. Plant deze klimmer daarom op jouw meeste zonnige plek in de tuin tegen een warme muur of pergola. Wanneer je een nieuwe plant plaatst, hebben de jonge scheuten ondersteuning nodig om het mooist te kunnen groeien.

Blauweregen

Dit is misschien wel één van de bekendste klimplanten die er bestaan. Wanneer deze in bloei staat, kun je genieten van ontzettend veel mooie paars/blauwe bloemen. Het is een prachtige plant om een pergola of saaie muur mee te versieren, maar hij vergt wel wat geduld. De eerste paar jaar heeft hij veel verzorging nodig en word je nog niet beloond met een mooie bloei. Dat zie je echt pas na een paar jaar. De standplaats is bij deze plant erg belangrijk; hij heeft minimaal zes uur per dag zon nodig om mooi te bloeien. Ook houden ze van vochtige, organische grond, zonder kalk. Blauweregen moet twee keer per jaar gesnoeid worden; in januari/februari en in juni/juli. Wanneer je al deze verzorgingstips opvolgt, kun je genieten van één van de mooiste klimplanten die we in ons land hebben!

Bekijk ook eens onderstaande pagina's 

Top 5 groene tuinafzettingen

Top 5: groene tuinafzettingen

Tuintip: vaste planten snoeien en bemesten

Tuintip: vaste planten snoeien en bemesten

Top 5 perkplanten

Top 5: perkplanten