Top 5 eetbare planten

Top 5 eetbare planten 

Een verzorgde tuin met een mooie variëteit aan planten, is waar veel mensen van kunnen genieten. Vaak denken we bij onze plantenkeuze vooral aan kleuren, bloeiperioden en aan het soort bloem of blad. Wat wij in dit artikel graag met jou willen delen is een top 5 van eetbare planten, die bovendien in het voorjaar ook heel mooi bloeien. Welke plant spreekt jou het meest aan?

Cydonia oblonga ‘Champion’

De Cydonia oblonga staat ook wel bekend als de kweepeer. Deze plant is afkomstig uit Amerika en heeft mooie witte bloemen. Hierdoor is deze plant niet alleen geschikt om van te eten, maar staat hij ook heel mooi in jouw tuin. De vruchten kunnen met zo’n 250 gram flink van omvang worden en meestal heb je bij deze plant een goede oogst. Het vruchtvlees is sappig en heeft veel smaak, maar let op: je zult deze vrucht moeten koken, anders is hij niet lekker. Tijdens het koken wordt de vrucht rood. Plant de Cydonia oblonga in de zon, zodat je in mei kunt genieten van de bloemen. In oktober is het tijd om de vruchten te oogsten.

Ribes nigrum ‘Ben Lomond’

De Ribes nigrum wordt in de volksmond ook wel zwarte bes genoemd. Deze plant is heel bekend. In mei en juni staat deze plant prachtig in bloei met wit/roze bloemen. Hij staat graag in de zon en halfschaduw zodat hij optimaal kan groeien en kan zorgen voor een goede oogst. Hier kun je in juli van genieten. Oogst de besjes zodra je ze ziet zitten, want vogels zijn er ook dol op. Je kunt de besjes natuurlijk meteen opeten vanuit de plant, maar het is ook heerlijk om er een sap of jam van te maken.

Corylus avellana

De Corylus avellana kennen we beter als de Hazelaar. Aan het einde van de winter tot aan het vroege voorjaar staat de Hazelaar in bloei met gele katjes die voor bestuiving zorgen. Wanneer de plant bestuift is, ontstaan er hazelnoten. Deze nootjes zijn erg geliefd door mens en dier. De plant kan 5 tot 6 meter hoog worden en komt veel voor in de natuur. Wanneer je deze in jouw tuin wilt planten heb je dus redelijk wat plek nodig. De Hazelaar houdt van licht en staat dus het liefste op een zonnige plek. Voor een goede oogst is het belangrijk om dode takken weg te halen en om begin maart of in juni de takken rondom de voet weg te snoeien.

Vaccinium corymbosum ‘Berkley’

De Vaccinium corymbosum is algemeen bekend als de blauwe bes. Deze struik wordt vaak als sierheester geplaatst en staat het liefst in de volle zon of in de halfzon. In mei kun je genieten van roze/witte bloemen. En vanaf augustus kun je blauwe bessen plukken. Je kunt ze direct eten of verwerken tot een sap of jam. Wanneer je meerdere blauwe bessenstruiken bij elkaar zet, ontstaat er kruisbestuiving én dit zorgt voor meer en grotere bessen. De struik kan tot twee meter hoog worden en zorgt daardoor ook voor een mooi hoekje in jouw tuin.

Mespilus germanica

De Mespilus germanica staat ook wel bekend als de Mispel. Deze fruitboom bloeit na twee jaar in mei met witte bloemen. Na de bloei ontstaan er groenbruine vruchten. Deze dien je tot na de vorst te laten hangen, want dan zijn ze pas lekker. De vruchten worden dan bruin en lijken te gaan rotten, maar zodra je ze eet weet je dat dit zeker niet het geval is. De boom kan 5 meter hoog worden en zorgt daarmee voor een mooie eyecatcher in jouw tuin. Plaats de boom in de zon en geniet van zijn aanblik. Want veel verzorging heeft hij niet nodig.

Bekijk ook eens onderstaande pagina's 

Top 5 mooiste klimplanten

Top 5: mooiste klimplanten

Fruitbomen

Fruitbomen snoeien in september

Top 5 perkplanten

Top 5: perkplanten