Top 5 perkplanten

Top 5 perkplanten 

Vanaf medio mei tot half oktober kun je buiten in je tuin heerlijk genieten van perkplanten. Met deze eenjarige planten verander je jouw tuin in één dag tot een kleurrijke bloemenpracht. Perkplanten zijn er in heel veel verschillende soorten, kleuren en maten. Wij geven jou onze top 5:

1. Pelargonium (Geranium) - Bloeit van mei tot oktober

Geraniums worden gezien als het perkplantje van vroeger. Maar oubollig is dit plantje zeker niet! De nieuwe generatie geraniums is hipper, mooier en sterker dan ooit. De meest bekende soorten zijn de staande (Pelargonium zonale), de hangende (Pelargonium peltatum) en de Franse geranium (Pelargonium grandiflorum). Ze zorgen allemaal voor een rijke bloemenzee en met name de hangende soorten zijn prachtig in hanging baskets. De meest voorkomende kleuren zijn roze, wit, paars en rood. Maar laat je ook eens verrassen door nieuwe geraniums met tweekleurige bloemen.

 

Verzorging:

Geranium houden van licht en hebben zomers in pot bijna dagelijk water nodig. Geranium is een woestijnplant en daardoor houdt hij van niet al te rijke grond. Twee keer voeden in het seizoen is voldoende: in het voorjaar en in de zomer.

2. Calibrachoa - Bloeitijd mei tot oktober

Calibrachoa is een compact en makkelijk te verzorgen plantje dat jou de hele zomer verwent met ontelbare, vrolijke bloemetjes. De bloemen lijken op de die van de hangpetunia, maar deze zijn duidelijk beter bestand tegen regen en wind dan de hangpetunia. Vlinders houden erg van de Calibrachoa. Calibrachoa doet het goed in hanging baskets, balkonbakken en potten. Ook zijn ze prima te combineren met andere balkonplanten of met bodembedekkers. Het is een sterke plant met een breed hangende groei. Calibrachoa is verkrijgbaar in vele kleuren en een erg trendy plant.

 

Verzorging:

Het beste gedijen deze planten in de volle zon. Uitgebloeide bloemetje worden door de nieuwe bloemetjes overwoekerd en daardoor hoeft u ze niet meer te verwijderen. Je hebt veel plantenvoeding nodig en veel water, maar voorkom 'natte voeten'.

perkplanten

3. Petunia – Bloeitijd mei tot september

De petunia is een volle kleurrijke eenjarige plant die door zijn uitbundigheid je tuin helemaal opfleurt. Oorspronkelijk waren er alleen witte en paarse petunia’s maar tegenwoordig kennen we ze in tal van kleuren, vooral de gele petunia is in opkomst. Het is een makkelijke groeier die het goed doet in de vaste grond maar ook in potten en hangmanden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de Grandiflora, het oudste soort met grotere bloemen, en de Multiflora met kleinere bloemen. De Multiflora-soorten zijn beter bestand tegen regen en kou. De meeste petunia’s kweek je gemakkelijk zelf met zaadjes, terwijl de populaire hangende petunia, de surfinia, wordt gekweekt van stekken. Vooral in de warme zon bloeien petunia’s uit tot planten vol mooie gekleurde bloemen.

 

Verzorging:

Petunia’s hebben veel zon en warmte nodig. Vlak na het planten en tijdens warme zomerdagen hebben ze veel water nodig en bemesting. Haal verwelkte bloemen er op tijd tussenuit zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe bloemen.

perkplanten

4. Impatiens New Guinea – Bloeitijd mei tot oktober

De Impatiens New Guinea planten zijn gemakkelijke, sterke en opvallende bloeiers die we ook kennen als Vlijtig Liesje. Het is een eenjarige plant die voorkomt in de kleuren oranje, rood, roze, wit, blauw en meerkleurig. Omdat ze snel groeien en lang doorbloeien, heb je er tot ver in de herfst plezier van. De plant gedijdt goed op een plek met halfschaduw. Omdat deze plant hangend groeit zijn ze ook erg geschikt voor in hoge potten en in hangmanden. Een wandhanger met New Guinea-vlijtig Liesjes is daarmee een ideale kleur-en-fleurigmaker voor iedere verticale plek in je tuin of op je balkon.

 

Verzorging:

Of je de Impatiens New Guinea nu in de schaduw of zon hebt staan, zorg ervoor dat deze plant altijd voldoende water heeft en geef ze wat extra plantvoeding tussendoor. Verwijder uitgebloeide bloemen met steeltje en al, zodat de plant nieuwe bloemen kan aanmaken.

perkplanten

5. Osteospermum – Bloeitijd juni tot oktober

Osteospermum wordt naast Spaanse Margriet ook wel Veldster of Kaapse Margriet genoemd. De plant vindt zijn oorsprong in Afrika als vaste plant die purperroze kleurt, maar in Nederland is het een eenjarige perkplant. In de zomer vormen zich prachtige stervormige bloemen waarbij je tegenwoordig kunt kiezen uit meer dan dertig kleuren. Je kunt deze perkplant in de volle grond uitplanten, als je ze in potten of bakken zet is het belangrijk dat je ze wat ruimte geeft. Het is een ideale plant voor de vrije plekjes in je tuin omdat hij zich goed laat combineren met andere planten. Houd er rekening mee dat deze mooie plant slakken aantrekt.

 

Verzorging:

De Osteospermum groeit en bloeit het best in de volle grond en het liefste in de brandende zon. Hij heeft pas water nodig als hij bijna is uitgedroogd. Vloeibare mest krijgt deze plant graag met regelmaat zodat hij goed gedijen.

perkplanten

Lees ook eens deze artikelen: 

Allium aflatunense ‘Purple Sensation’ (sierui)

Plant van de maand: mei

planten in mei

Tuintip: planten in mei

Aruncus ‘Horatio’

Plant van de maand: juni