Persoonlijke groei met een veelzijdige stage bij Jonkers

Persoonlijke groei met een veelzijdige stage bij Jonkers 

Bij Jonkers vinden we het belangrijk dat jongeren die het vak leren ook praktijkervaring kunnen opdoen. Daarom verwelkomen wij elke studiejaar diverse stagiaires die wij begeleiden bij hun studieopdracht. En omdat wij binnen ons erkend leerbedrijf diverse specialismen hebben, kunnen wij een leerplek aanbieden met veel afwisseling. Denk aan ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen en daktuin, het bevorderen van de biodiversiteit én het vergroenen van steden. Ook is het mogelijk om na je studie bij ons aan het werk te gaan.

Ben je benieuwd wat een stage bij Jonkers precies inhoudt?

Wij vroegen drie stagiaires naar hun ervaringen. Maak kennis met Ilona, Ran en Dennis.

Ilona Verstappen

Studie: Praktijkonderwijs Wildveld, 6e jaar

Studierichting: Aanleg in groen

 

Hoe ben je bij Jonkers terecht gekomen?

“Ik had geen idee waar ik stage moest lopen, daarom heb ik mijn school om hulp gevraagd. Ik gaf aan dat ik graag in de aanleg wilde werken en toen attendeerden zij me op Jonkers. Na een gesprek met Mark van Mierlo had ik een goed gevoel. En na een paar dagen meelopen, wist ik zeker dat dit een goede plek voor mij is.”

Welke opdrachten en werkzaamheden voer je bij Jonkers uit?

“Ik ben begonnen met werkzaamheden in het onderhoud, zoals harken, schoffelen, bladblazen en ontdekken welke soorten onkruid en planten er allemaal in een tuin staan. Hier heb ik veel geleerd, maar tuinaanleg trok mij toch meer. Dat doe ik nu. Ik leg tegels en snijd deze met een cirkelzaag. Bij het aanleggen van tuinen kan ik echt mijn energie kwijt. Ik vind het erg leuk om te doen.”

 

Hoe bevalt de stage?

“Mijn stage bevalt erg goed. Ik moest in het begin even wennen, maar nu ik mijn collega’s heb leren kennen, voel ik me erg welkom in het team. Het zijn erg aardige mensen die mij met alles willen helpen en goede tips geven. Ik zou anderen Jonkers zeker aanraden als stageplek.”

 

Wat is jouw toekomstdroom?

“Ik wil graag nog een opleiding volgen bij Yuverta. Dit is de grootste vmbo- en mbo opleider van Europa in het blauw-groene domein. Hier krijg je één dag in de week theoretische les op school en de andere dagen kan ik misschien bij Jonkers blijven werken voor de praktijk. Ik wil later graag een baan in de aanleg van tuinen en vijvers. Na school en in mijn vrije tijd doe ik modellenwerk. Daarin wil ik graag doorgroeien. Ook verzorg ik de tuinen van verschillende particulieren na school en in de weekenden. Ik vind het heerlijk om buiten bezig te zijn en werk aan te pakken. Dat maakt mij gelukkig.”

Dennis Gruijters

Studie: Vakbekwaam hovenier niveau 3 Helicon afgerond. Studeert nu Tuin- en landschapsinrichting niveau 4 Yuverta mbo Nijmegen, 2e jaar

Studierichting: Opzichter en uitvoerder groene ruimte

 

Hoe ben je bij Jonkers terecht gekomen?

“Ik zocht een stage in de buurt van Overloon. Helaas waren alle bedrijven hier te klein of al bezet. Zodoende ben ik verder gaan kijken. Ik heb de bedrijfswagens van Jonkers wel eens door Overloon zien rijden en GreentoColour®-projecten aan zien leggen. Dit triggerde mij om naar de website te gaan. Wat ik daar zag, sprak mij erg aan. Waardoor ik gebeld heb voor een stageplek.”

Welke opdrachten en werkzaamheden voer je bij Jonkers uit?

“Vanuit school heb ik diverse taken meegekregen, zoals een werkplanning, beplantingsplan en tuinontwerp maken. Ook moet ik ervaring opdoen in het zelf aansturen van een ploeg. Dit is allemaal mogelijk bij Jonkers, maar momenteel werk ik eerst nog buiten mee met het onderhoud bij particulieren en bedrijfstuinen. Ook ondersteun ik het onderhoud van GreentoColour®-projecten.

Na de herfstvakantie ga ik meedraaien op kantoor. Daar houd ik mij bezig met het ontwerpen van tuinen, mag ik werkplanningen maken voor het personeel en ga ik het personeel ondersteunen door dagtaken mee te geven en informatie uit te wisselen over een bepaald project. Dat vind ik leuk om te doen.”

 

Hoe bevalt de stage?

“Tot nu toe bevalt mijn stage goed. Ik ervaar het team als één grote familie. Iedereen helpt elkaar en het personeel is vriendelijk. Ik wil graag nog meer zien van het bedrijf. Ik hoop dat mijn meest leerzame periode van de stage komt wanneer ik op het kantoor mag meewerken.”

 

Wat is jouw toekomstdroom?

“Na mijn opleiding wil ik een eigen bedrijf beginnen. Het liefst in de aanleg van tuinen en het onderhoud hiervan. In de weekenden onderhoud ik al verschillende tuinen van particulieren en houd ik mij bezig met aanlegprojecten.”

Ran Schouenberg

Studie: Opzichter/ uitvoerder Groene ruimte Niveau 4, 2e jaar.

Studierichting: Aanleg en onderhoud

 

Hoe ben je bij Jonkers terecht gekomen?

“Vorig jaar liep ik stage bij een klein bedrijf. Nu wilde ik graag ervaring opdoen bij een groter hoveniersbedrijf. Ik kon kiezen uit twee bedrijven in de omgeving. Jonkers is misschien niet de grootste van deze twee, maar sprak mij wel het meeste aan. Op de website zag ik welk werk ze allemaal uitvoeren en daar wilde ik graag deel van uitmaken.”

Welke opdrachten en werkzaamheden voer je bij Jonkers uit?

“Vanuit school kreeg ik verschillende stageopdrachten mee. Zoals: bestrating leggen, bestrating herstellen en opsluitbandjes plaatsen. Tijdens mijn eerste periode bij Jonkers heb ik deze en nog meer opdrachten kunnen uitvoeren. Ook heb ik meegeholpen bij het onderhoud van GreentoColour® en daarbij veel geleerd. Maar mijn voorkeur gaat toch wel uit naar aanlegwerkzaamheden. Al vind ik de afwisseling met onderhoud erg leuk. Ik mag alles doen, wat de vaste werknemers ook mogen. Bijvoorbeeld zelfstandig bestratingen aanleggen door het zandbed goed te maken en een sleuf te maken met een minigraver. Ik vind het erg leuk om met machines te werken.”

 

Hoe bevalt de stage?

“Het is een erg leerzame stage. Het is een groot bedrijf met diverse specialismen, waardoor je veel verschillende dingen kunt leren. Ik word professioneel begeleid en ze betrekken me bij alles. Daarnaast is de werksfeer heel leuk. Ik ben onderdeel van het team en kan iedereen om hulp vragen.”

 

Wat is je toekomstdroom?

“Ik wil ervaring op doen bij verschillende hoveniersbedrijven en later misschien voor mijzelf beginnen. Maar ik sluit niet uit dat ik nog een keer terugkom bij Jonkers.”

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

Stagevacatures

Stagevacatures

Werken bij Jonkers

Werken bij Jonkers

Oud-hoveniersstudenten Koen en Bram

Hoveniersstudenten Koen en Bram