Aangenaam: hoveniersstudenten Koen en Bram

Aangenaam: hoveniersstudenten Koen en Bram 

Jonkers zet zich graag in voor de toekomst, dus ook voor het opleiden van toekomstige vakmannen. De afgelopen tien weken liepen Koen Janssen en Bram Sijbers stage bij Jonkers. Zij deden ervaring op in zowel de binnen- als de buitendienst. Inmiddels zit hun stageperiode erop. Hun praktijkervaring biedt een waardevolle referentie voor nog meer enthousiaste hoveniersstudenten in de toekomst.

Opleiding

Koen volgt de opleiding Tuin en Landschap bij het Helicon in Nijmegen en Bram doorloopt de hoveniersopleiding op het CITAVERDE College in Roermond. Beide jongemannen zijn echte ‘buitenmensen’ en de opleiding bevalt dan ook goed. “Hovenierswerk is elke dag anders en je bent lekker buiten bezig in de natuur”, vertelt Koen. Bram vult hem aan: “Bij hovenierswerk ervaar je een bepaalde vrijheid, naar eigen inzicht en met creativiteit voer je je taken uit.”

Binnen en buiten

Koen en Bram begonnen beide op 27 augustus aan een stage van tien weken. Zij werkten elk vijf weken in de buitendienst en vijf weken op kantoor. “De combinatie van het meelopen op kantoor én in de buitendienst maakten de stage heel leerzaam”, vertelt Koen. “De eerste helft van mijn stage hielp ik op kantoor mee met het intekenen en calculeren van projecten. Vervolgens werkte ik buiten mee aan de realisatie van projecten. Je ervaart het totale project van A tot Z, dat was heel interessant.”

Veelzijdig

Koen en Bram zagen en ondergingen bij Jonkers de veelzijdigheid van het hoveniersvak. “We hebben aan veel verschillende soorten opdrachten meegewerkt”, vertelt Bram. “Bij het ene project kwam mijn plantenkennis veel aan boden bij een ander project draaide het vooral om calculeren. Deze veelzijdigheid stimuleert mij om te bekijken of ik na deze opleiding nog verder wil leren in het vak.”

Voldoening

De jongens hebben hun stage met veel plezier en enthousiasme uitgevoerd. Koen: “Je haalt veel voldoening uit de werkzaamheden, je ziet direct resultaat. Mensen zijn ook altijd blij als je geweest bent, hun (bedrijfs)tuin ziet er dan weer netjes uit.” Bram gaat de komende tijd terug de schoolbanken in om af te studeren. Koen is alweer aan een nieuwe stage begonnen, wederom bij Jonkers!

Bekijk ook eens deze pagina's: 

Tuinontwerp

Aanleg daktuinen

Tuinaanleg

Tuinaanleg

Tuinonderhoud

Tuinonderhoud