Top 5 snijbloemen

Top 5 snijbloemen 

Je huis opfleuren met planten en bloemen kan natuurlijk altijd, maar deze maand zou je dit met je eigen geoogste snijbloemen kunnen doen! Snijbloemen zijn erg geschikt om een boeket van te maken en in een vaas op tafel te zetten. Er zijn heel veel verschillende soorten bloemen die je in jouw eigen tuin kunt planten en oogsten. Wij zetten onze vijf favorieten voor je op een rij!

Armeria meritima – Engels gras

Deze roze snijbloem kun je met bosjes tegelijk plukken. De bloemen zitten in de dichte hoofdjes van de plant. Pluk zodra de kleur zichtbaar begint te worden. Dan bloeien ze het mooiste in je vaas. Het Engels gras groeit het beste in een vochtige en zandige grond. In het wild vind je Engels gras veel rondom de Waddenzee, omdat de grond daar zilt is. Maar in normale tuingrond doen ze het ook goed, zolang ze maar in de zon staan. De plant is winterhard en bloeit in mei en juni. Hij wordt 15-20 centimeter hoog en hoef je niet te snoeien.

Heliopis helianthoides – Zonneoog

De Zonneoog is een gele bloem met spitse langwerpige bladeren. Hij bloeit van juni t/m september en kan 175 centimeter hoog worden. De felgele bloemen met lichtbruin hart worden 8-15 centimeter breed. De naam zeg het eigenlijk al, maar deze vaste planten zijn echte zonneliefhebbers. De plant hoort tot de asterachtige en lijkt een beetje op een margriet. Behalve een goede standplaats in de zon, heeft deze plant een goed doorlatende en niet te zware grond nodig. Hij kan goed tegen droogte, maar bij lange aanhoudende droogte moet je de plant water geven. Snoei de stengels van de Zonneoog voor de winter in en in het voorjaar definitief.

Delphinium 'king arthur' – Ridderspoor

Deze violetblauwe snijbloem heeft een wit ‘oog’ en behoort tot de mooiste borderplanten in zijn soort. Ze bloeien in de voor(zomer), en soms tot in de herfst. Je kunt ze nog één keer laten bloeien door de stengels na de eerste bloei af te knippen. Zet de planten in de volle zon op vruchtbare, niet te droge en ook niet te natte grond. Bemest de plant twee keer bij met vloeibare mest. Ridderspoor kan wel twee meter hoog worden. Knip de uitgebloeide bloemstengels weg en snoei na de bloei flink terug. Wanneer de plant te lang wordt, kun je hem het beste opbinden. Elke stengel met een eigen bamboestokje. Pluk te bloemen voor in de vaas, wanneer ze voor de helft open staan.

Calendula officinalis ‘Indian Prince’ – Goudsbloem

Goudsbloem kun je vanaf april zaaien onder glas en vanaf mei in de volle zon. Deze plant wordt ongeveer 60 centimeter hoog en is winterhard. Hij bloeit van juli tot de eerste vorst in oktober. Genoeg tijd om een mooi boeketje van te maken dus.

 

Deze snijbloem staat niet alleen mooi in jouw vaas met zijn donkeroranje bloemen, maar is ook nog eens eetbaar. Strooi ze bijvoorbeeld over een salade voor een licht kruidige smaak of trek er thee van.

Trifolium rubens – Klaver

Deze vaste plant is erg geschikt als snijbloem. Met zijn mooie zilverachtige behaarde bloemkoppen, die donkerpaars kleuren, maakt de Klaver ieder boeket compleet. De bladeren van de plant zijn groen en lancetvormig. De Klaver doet het goed op een droge en vochtige grond, zolang deze maar voedselrijk is. Hij bloeit in juni en juli en staat het liefst in de zon of halfschaduw. De bloemen kun je plukken wanneer ze onderaan de lange pluim opengaan.

Plukken van snijbloemen

Voor alle snijbloemen geldt: pluk in de ochtend! Hierdoor hebben ze de hele nacht nog water kunnen

opnemen en blijven ze langer goed. Gebruik een schoon en scherp mes om de bloemen net boven een vertakking af te snijden. Zet ze meteen in lauwwarm water neer en laat ze vervolgens een paar uur in een koele ruimte staan. Haal alle extra bladeren weg, die anders in de vaas onder water komen te staan. Ververs het water regelmatig, voeg een theelepel azijn toe en geniet van je zelf geplukte snijbloemen!

Bekijk ook eens onderstaande pagina's 

Top 5 bloeiers voor bijen

Top 5: bloeiers voor bijen

Bloemen voor vlinders

Bloemen voor vlinders

Top 5 perkplanten

Top 5: perkplanten