Top 5 bomen in herfstkleuren

Top 5 bomen in herfstkleuren 

In de herfst zie je prachtige kleuren in de natuur verschijnen. Dat nodigt uit voor een ontspannende wandeling door het bos of op de hei. Wij zetten vijf bomen die prachtig verkleuren in de herfst voor je op een rij.

Acer rubrum

Deze boom wordt in Nederland ook wel de Rode esdoorn genoemd en wordt maximaal twintig meter hoog. De boom staat vaak in parken of langs een laan en is daardoor erg bekend onder de mensen. De Rode esdoorn is niet alleen in de herfst prachtig van kleur door zijn oranje/rode bladeren, maar ook daarvoor heeft deze boom mooie kleuren. De bladeren zijn dan nog heldergroen aan de bovenkant, maar hebben een blauwe gloed aan de onderkant. Bovendien zijn de bladstelen van deze boom roodbruin, waardoor dit ook buiten de herfst een mooi beeld geeft.

 

De Rode esdoorn bloeit in de lente met rode, geurende bloemetjes en heeft gevleugelde nootvruchten, de welbekende helikoptertjes. Deze boom is in het voorjaar erg geschikt als voedsel voor hommels en bijen. De boom is winterhard en verkleurt het mooiste wanneer hij op een vochtige, licht zure grond staat.

 

Wanneer je een grote tuin hebt, is deze boom erg geschikt. Door de dichte kroon kun je de Rode esdoorn perfect gebruiken als schaduwboom. Woon je echter aan de kust, plaats deze boom dan niet. De Rode esdoorn houdt namelijk niet van zeewind.

Ginkgo biloba

De Ginkgo biloba, ook bekend als de Japanse notenboom is een prehistorische boom. Deze boom herken je aan de waaiervormige bladeren. Deze unieke bladeren kleuren in de herfst prachtig goudgeel en daarom hoort deze boom zeker in onze top 5. De Japanse notenboom is niet alleen één van de oudste boomsoorten, maar ook één van de sterkste. Deze boom doet het namelijk goed onder alle weersomstandigheden, kan goed tegen ziektes en luchtvervuiling. Dat laatste heeft de boom bewezen tijdens de atoombom uit Hiroshima. De Japanse notenboom is namelijk de enige boom die deze bom heeft overleefd. Daardoor staat hij in Japan bekend als symbool voor hoop.

 

De eerste twintig jaar bloeit deze boom niet, maar toch is het belangrijk om jaarlijks mest aan de grond toe te voegen. De beste tijd hiervoor is het voorjaar. Hierdoor blijft de weerstand goed en stimuleer je de groei. De Japanse notenboom wordt ongeveer 25 meter hoog.

Koelreuteria paniculata

De Koelreuteria paniculata wordt in de volksmond ook wel de Chinese vernisboom genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, komt de boom oorspronkelijk uit Noord-China en Korea. De boom doet het daar erg goed in koude en droge gebieden. De boom wordt maximaal 17 meter hoog en heeft een gegroefde stam. Door de mooie open kroon is deze boom minder geschikt als schaduwboom.

De Chinese vernisboom staat het liefst in de volle zon. Je komt deze boom tegen in grote steden, waar hij vaak in parken staat. Door zijn de gele bloemen trekt deze boom veel bijen en hommels aan. De bladeren kleuren tijdens de herfst oranje/rood. Maar dat is niet alles. Deze boom krijgt later in de herfst merkwaardige opgeblazen lampionachtige peulvruchten. Vandaar de bijnaam: lampionboom.

Amelanchier

Deze sierheester staat beter ook wel bekend als het Krentenboompje. Deze e sierheester bloeit in april en mei met mooie witte bloemen, waar veel insecten op afkomen. Na de bloei krijgt het Krentenboompje zwartblauwe eetbare besjes, oftewel krenten. Deze besjes zijn een goede voedselbron voor vogels. In het najaar kleurt krijgt het Krentenboompje prachtig mete oranjerode bladeren.

Deze boom wordt blijft relatief klein ten opzichte van de hierboven genoemde, namelijk vier tot zes meter. Hierdoor is hij erg geschikt voor in jouw een stadseigen tuin. Bovendien heeft het Krentenboompje weinig onderhoud nodig. Je hoeft deze sierheester alleen te snoeien, wanneer deze te groot wordt voor de tuin. In de winter is deze sierheester kaal. Het Krentboompje staat het liefst op een zonnige plek, maar kan een halfschaduwrijke plek ook goed verdragen. Een goed doorlatende bodem zorgt ervoor dat de sierheester nog beter groeit.

Crataegus

De Crataegus is beter bekend als de Meidoorn. De Meidoorn is meestal als struik te vinden in hagen, loofbossen en struwelen, maar ook als een kleine boom in de duinen. Er zijn twee soorten van de witbloeiende Meidoorn. Namelijk een eenstijlige Crataegus monogyna en de tweestijlige Crataegus laevigata. De namen komen door de hoeveelheid stijlen van de stampers in de meidoornbloesem.

De Eenstijlige Meidoorn staat vaak in rivierdalen en kalkhoudende duinen. De boom heeft een dicht vertakte kroon, waardoor hij veel schaduw geeft. Helaas ruiken de witte bloemen van deze boom niet lekker.

De Tweestijlige Meidoorn daarentegen bloeit eerder en ruikt wel lekker.

Bekijk ook eens onderstaande pagina's 

Mooie winterplanten

Mooie winterplanten

De paddenstoel

Plant van de maand: de paddenstoel

Top 5 herfstbloeiers

Top 5 herfstbloeiers