Top 5 bomen in herfstkleuren

Top 5 bomen in herfstkleuren 

In de herfst zie je prachtige kleuren in de natuur verschijnen. Dat nodigt uit voor een ontspannende wandeling door het bos of op de hei. Wij zetten vijf bomen die prachtig verkleuren in de herfst voor je op een rij. Maak kennis met de Rode esdoorn, de prehistorische Japanse notenboom, de Chinese vernisboom, het Krentenboompje en als laatste de Amberboom.

Acer rubrum

Deze boom wordt in Nederland ook wel de Rode esdoorn genoemd en wordt maximaal twintig meter hoog. De boom staat vaak in parken of langs een laan en is daardoor erg bekend onder de mensen. De Rode esdoorn is niet alleen in de herfst prachtig van kleur door zijn oranje/rode bladeren, maar ook daarvoor heeft deze boom mooie kleuren. De bladeren zijn dan nog heldergroen aan de bovenkant, maar hebben een blauwe gloed aan de onderkant. Bovendien zijn de bladstelen van deze boom roodbruin, waardoor dit ook buiten de herfst een mooi beeld geeft.

 

De Rode esdoorn bloeit in de lente met rode, geurende bloemetjes en heeft gevleugelde nootvruchten, de welbekende helikoptertjes. Deze boom is in het voorjaar erg geschikt als voedsel voor hommels en bijen. De boom is winterhard en verkleurt het mooiste wanneer hij op een vochtige, licht zure grond staat.

 

Wanneer je een grote tuin hebt, is deze boom erg geschikt. Door de dichte kroon kun je de Rode esdoorn perfect gebruiken als schaduwboom. Woon je echter aan de kust, plaats deze boom dan niet. De Rode esdoorn houdt namelijk niet van zeewind.

Ginkgo biloba

De Ginkgo biloba, ook bekend als de Japanse notenboom is een prehistorische boom. Deze boom herken je aan de waaiervormige bladeren. Deze unieke bladeren kleuren in de herfst prachtig goudgeel en daarom hoort deze boom zeker in onze top 5. De Japanse notenboom is niet alleen één van de oudste boomsoorten, maar ook één van de sterkste. Deze boom doet het namelijk goed onder alle weersomstandigheden, kan goed tegen ziektes en luchtvervuiling. Dat laatste heeft de boom bewezen tijdens de atoombom uit Hiroshima. De Japanse notenboom is namelijk de enige boom die deze bom heeft overleefd. Daardoor staat hij in Japan bekend als symbool voor hoop.

 

De eerste twintig jaar bloeit deze boom niet, maar toch is het belangrijk om jaarlijks mest aan de grond toe te voegen. De beste tijd hiervoor is het voorjaar. Hierdoor blijft de weerstand goed en stimuleer je de groei. De Japanse notenboom wordt ongeveer 25 meter hoog.

Koelreuteria paniculata

De Koelreuteria paniculata wordt in de volksmond ook wel de Chinese vernisboom genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, komt de boom oorspronkelijk uit Noord-China en Korea. De boom doet het daar erg goed in koude en droge gebieden. De boom wordt maximaal 17 meter hoog en heeft een gegroefde stam. Door de mooie open kroon is deze boom minder geschikt als schaduwboom.

De Chinese vernisboom staat het liefst in de volle zon. Je komt deze boom tegen in grote steden, waar hij vaak in parken staat. Door zijn de gele bloemen trekt deze boom veel bijen en hommels aan. De bladeren kleuren tijdens de herfst oranje/rood. Maar dat is niet alles. Deze boom krijgt later in de herfst merkwaardige opgeblazen lampionachtige peulvruchten. Vandaar de bijnaam: lampionboom.

Amelanchier

Deze sierheester staat beter ook wel bekend als het Krentenboompje. Deze sierheester bloeit in april en mei met mooie witte bloemen, waar veel insecten op afkomen. Na de bloei krijgt het Krentenboompje zwartblauwe eetbare besjes, oftewel krenten. Deze besjes zijn een goede voedselbron voor vogels. In het najaar kleurt krijgt het Krentenboompje prachtig met oranjerode bladeren.

Deze boom wordt blijft relatief klein ten opzichte van de hierboven genoemde, namelijk vier tot zes meter. Hierdoor is hij erg geschikt voor in jouw een stadseigen tuin. Bovendien heeft het Krentenboompje weinig onderhoud nodig. Je hoeft deze sierheester alleen te snoeien, wanneer deze te groot wordt voor de tuin. In de winter is deze sierheester kaal. Het Krentboompje staat het liefst op een zonnige plek, maar kan een halfschaduwrijke plek ook goed verdragen. Een goed doorlatende bodem zorgt ervoor dat de sierheester nog beter groeit.

Liquidambar styraciflua

Deze boom staat ook wel bekend als de Amerikaanse Amberboom. Zoals de naam doet vermoeden komt deze boom oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De Amberboom valt op door zijn stervormige bladeren die in de herfst prachtig goudgeel tot dieprood kleuren. De beste cultivar voor herfstkleur in jouw tuin is de Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’.

 

Wanneer de stam beschadigt, komt er bruinrode hars tevoorschijn. Deze hars ruikt heerlijk en werd gebruikt door de indianen om zoet sap van te maken. Dit sap deed denken aan echte amber. Liquidamber betekent vloeibare amber. Vandaar de naam Amberboom.

 

De Amberboom bloeit in april en mei. Deze bloei is niet erg opvallend, maar de ronde stekelige doosvruchten, zijn dit wel. Deze Amberboom wordt in Amerika wel 40 meter hoog, hier in Nederland zo'n 25 tot 30 meter. Een Amberboom groeit goed in elke niet te droge grond en heeft verder weinig verzorging nodig. Snoeien is niet nodig, maar kan wel in oktober of februari als het blad eraf is. Let er hierbij op dat je dode, kruisende en schurende takken wegknipt. De Amberboom kan ook in vorm gesnoeid worden, bijvoorbeeld tot leiboom.

Bekijk ook eens onderstaande pagina's 

Mooie winterplanten

Mooie winterplanten

De paddenstoel

Plant van de maand: de paddenstoel

Top 5 herfstbloeiers

Top 5 herfstbloeiers