Mooie winterplanten

Ook in de winter een kleurrijke tuin; het kan! 

Tijdens de koude wintermaanden zijn de meeste planten uitgebloeid. Jouw tuin ziet er dan al snel een beetje grauw en troosteloos uit. Toch zijn er aardig wat planten die jouw tuin in de winter een mooie kleur kunnen geven. De ene plant doet dat met zijn kleurrijke bloemen de ander met zijn mooie groene bladeren. Deze winterplanten zijn allemaal uniek door hun bijzondere eigenschappen en verdienen daarom een plek in ons rijtje Mooie winterplanten!

Cornus mas

Cornus mas is meestal een kleine boom of een flinke struik die tussen de vijf en zes meter hoog kan worden. De ze plant wordt ook wel de Gele Kornoelje genoemd. Hij bloeit in de maanden januari, februari en maart met gele bloemetjes. Deze bloemetjes blijven na het uitlopen van het blad nog een tijdje aanwezig. Na de bloei verschijnen er eetbare rode besachtige vruchten, daarom wordt hij ook vaak als vruchtboom aangeplant. Vanwege zijn vroege bloei wordt de Gele Kornoelje veel aangeplant in parken en tuinen. In het wild komt hij vooral voor in de loofbossen van Zuid-Limburg. Het is echter een zeldzame soort.

Lees mee over deze plant

Winterjasmijn

Winterjasmijn of ‘Jasminum nudiflorum’ is een sterke winterharde jasmijnsoort die bloeit van december tot eind februari. De mooie, licht geurende gele bloemen sieren de hele winter jouw tuin en zijn bestand tegen de meest koude dagen en nachten. De winterjasmijn wordt veel gebruikt als gevelplant, omdat het een klimplant is die tot wel drie meter hoog kan groeien. Hierdoor dient hij ook vaak als schuttingbedekker.

Lees meer over deze plant

Helleborus

De vaste plant Helleborus, ook wel kerstroos of nieskruid genoemd, is een sterke plant met prachtige bloemen en daardoor een ware aanwinst voor jouw tuin. Deze plant begint meestal eind januari te bloeien en gaat hiermee door tot eind april. Helleborus is samen met het sneeuwklokje een van de eerst bloeiende planten in de winter. De bloemen van de Helleborus zijn over het algemeen wit, maar vooral de Helleborus orientalis is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van kleuren en bloemen. Van sommige Helleborus-soorten geuren de bloemen heerlijk.

Lees meer over deze plant

Callicarpa bodinieri 'Profusion' (Schoonvrucht)

De Callicarpa bodinieri 'Profusion' is een middelgrote bladverliezende heester en staat vooral bekend om zijn takken met paarse besjes. De Callicarpa bodinieri 'Profusion' bloeit in juni en juli en is zelfbestuivend. Met slechts één plant kunnen er dus meerdere besjes gevormd worden. Na de eerste nachtvorst verliest de plant zijn blad, waardoor de besjes nog meer opvallen. De besjes staan niet alleen mooi in je tuin, maar ook worden ze gebruikt om kerststukjes op te vrolijken. Vogels eten ze niet op, dus je kunt er lang van blijven genieten. Bij strenge vorst kan de top van de plant bevriezen, maar meestal herstelt de plant zichzelf.

Skimmia japonica ‘Rubella’

De Skimmia japonica 'Rubella' is een langbloeiende wintergroene sierheester uit Oost-Azië. Hij bloeit met wit-roze bloemen. Van september tot en met maart siert deze plant jouw tuin met donkerroze bloemknoppen en in april en mei met lichtroze bloemen. De Skimmia japonica ‘Rubella’ staat graag onder bomen of heesters. Ook wordt de Skimmia japonica 'Rubella' vaak gebruikt in bloemstukken of kerststukjes.

Lees meer over deze plant

Chinees klokje

Als het Chinees klokje zijn knalgele bloemen laat zien, dan weten we dat het voorjaar in aantocht is! De bloemen van het Chinees klokje, ofwel Forsythia intermedia ‘Spectabilis’, bloeien op het kale hout. In februari is dit één van de vroegst bloeiende heesters in Nederland. Het Chinees klokje is tevens een ‘drachtplant’. Dat houdt in dat de bloemen stuifmeel en nectar bevatten en dus zijn deze aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Omdat het Chinees klokje een van de vroegst bloeiende heesters in Nederland is, biedt het een voedingsplek voor veel insecten in een tijd waarin voedsel nog schaars is.

Lees meer over deze plant

Crocus tommasinianus

Crocus tommasinianus is een botanische krokus en wordt ook wel boerenkrokus genoemd. Deze soort stamt uit de Balkan en is populair vanwege zijn zachte violet getinte bloemen. De buitenkant lijkt wat zilverachtig grijs. De bloei valt vroeg in de lente en soms zie je zelfs half januari al wat kelkjes verschijnen. De kelkvormige bloemen openen zich als de zon schijnt of wanneer er veel licht is; ze sluiten alsdonker weer en 's nachts. Laat de knolletjes nadat ze gebloeid hebben gewoon in de grond. De groepen krokussen worden vanzelf ieder jaar groter.

Lees meer over deze plant

Viburnum bodnantense 'Dawn'

De Viburnum bodnantense ‘Dawn’, ook wel wintersneeuwbal genoemd, bloeit maandenlang gedurende de winter. Afhankelijk van het weer kan de bloei al in november beginnen en duren tot ver in het voorjaar. Bij vorst stopt de bloei tijdelijk, maar zodra het begint te dooien zal hij weer gaan bloeien. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn de bloemen niet direct sneeuwwit. In de knop zijn ze bijna rood, bij het openen roze en pas later verkleuren ze richting wit. De bloemen ruiken heerlijk. Na de bloei is deze struik niet meer zo bijzonder tot de herfst. Dan krijgen de bladeren mooie herfstkleuren en maken snel plaats voor een nieuw bloeiseizoen.

Lees meer over deze plant

Lees ook eens deze artikelen: 

Snoeiafval

Snoeiafval laten liggen

Maak een vogeltaart

Maak je eigen vetbollen of vogeltaart

Snoeien en kappen van bomen

Bomen snoeien