Tuintip: Bloembollen planten

Tuintip: bloembollen planten 

Als je in de lente wilt genieten van bloeiende bollen adviseren wij jou nu de voorbereidingen te treffen. De herfst en vroege winter zijn namelijk hét moment om voorjaarsbloeiende bollen aan te planten. Zo geniet je al vroeg in de lente van heel veel bloeiende bloemen én zorg je ervoor dat het bloeiseizoen eerder begint. Dit is erg belangrijk voor de insecten die dan al tevoorschijn komen, zoals hommels en bijen.

Er zijn bollen in allerlei soorten en maten. Voor iedere wens of standplaats zijn wel één of meerdere soorten te vinden. De belangrijkste verdeling in bloembollen die we kunnen maken is dat er voorjaarsbollen en zomerbollen zijn. Voorjaarsbloeiende bollen plant je in het najaar, het liefst vóór de eerste vorst. Zomerbloeiende bollen plant je in het voorjaar.

 

Voorjaarsbloeiende bollen zijn bloembollen als de bekende Tulpen, Narcissen, Blauwe druifjes, Sneeuwklokjes en Krokussen. Maar ook de minder bekende soorten als Voorjaarsanemone, Camassia, Voorjaarshelmbloem en Hondstand. Als je ze nog deze herfst aanplant, heb je in het komende voorjaar al veel plezier van de bloeiende bollen.

Zomerbloeiende bloembollen zijn uitermate geschikt om de vaste en eenjarige planten in jouw tuin en borders aan te vullen.

Bloembollen planten: waar en wanneer?

Bloembollen kun je op verschillende plekken in jouw tuin aanplanten: los verspreid in een border of in groepjes bij elkaar, in het gazon of op het terras in een bloembak. Of ga creatief aan de slag en maak mooie bolpatronen.

 

Voorjaarsbloeiende bollen kun je het beste planten vanaf september tot december, het liefst voor de eerste nachtvorst. Plant je ze tijdens de vorstperiode of in een te natte grond, dan zullen ze bevriezen of verrotten.

Bloembollen planten: hoe doe je dat?

Maak de aarde eerst goed los en vermeng deze met goede potgrond. Maak voor grotere bollen een gat, ongeveer tweemaal zo diep als de bol hoog is. Je kunt hierbij gebruik maken van een speciale bollenplanter. Voor kleinere bollen kun je een gleuf maken in de grond waarin je de bloembollen legt. Leg de bol of meerdere bollen erin en maak het gat weer dicht met aarde. Geef de bollen na het planten direct water, zodat ze geheel door grond omsloten zijn en water op kunnen nemen om in het voorjaar te kunnen excelleren.

Bloemen die vlinders en bijen aantrekken

Ook vlinders en bijen zijn gek op bloembollen. Met name hommels, maar ook bijen en vlinders komen af op bloembollen die veel nectar bevatten. Daarom is het beter om voor biologisch gekweekte bollen te kiezen. Zoals wellicht bekend zijn er bestrijdingsmiddelen die leiden tot de achteruitgang van de bij.

Nectarrijke bloemen zijn bijvoorbeeld het Blauwe druifje, Sneeuwklokje, Voorjaarsanemoon, Tulp, krokus en Hyacint. Ook de later bloeiende Sierui (Allium) is populair bij vlinders en bijen.

 

Bloembollen zijn niet alleen een lust voor het oog, ze maken ook alles een stuk gezelliger, ze voorzien hommels, bijen en vlinders van nectar én ze vervroegen het groeiseizoen. Zeker met dit mooie herfstweer is het een heerlijk klusje in jouw tuin, zo in oktober. En dan staat jou in het voorjaar iets moois te wachten!

Wil je meer weten over de aanplant van kleurrijke bloembollen? 

Neem dan contact op met:

Frank

Misschien staat hieronder ook iets interessants voor jou bij: 

diervriendelijke tuin

Diervriendelijke tuin

bloembollen planten

Bloembollen in particuliere tuin

Top 5 bloeiers voor bijen

Top 5 bloeiers voor bijen