Plant van de maand november: de paddenstoel

Plant van de maand november: de paddenstoel 

De herfst is in volle gang, dat zie je goed aan de natuur om je heen. Bomen verkleuren en verliezen hun blad. En als je door het bos loopt, zie je paddenstoelen in allerlei vormen en kleuren. Alleen al in Nederland onderscheiden we meer dan 3500 soorten paddestoelen waarvan de meesten zeldzaam zijn. Daarom zetten we de paddenstoel deze maand in de spotlight! We noemen de meest voorkomende paddenstoelen en hun kenmerken.

Eekhoorntjesbrood (Boletus edulis)

Eekhoorntjesbrood komt wereldwijd in alle bostypen voor. In Nederland zien we hem meestal langs lanen en in loof- en dennenbossen staan. Deze paddenstoel groeit van juli tot december en kunt u herkennen aan de bruin getinte hoed die afsteekt tegen een witte steel. Eekhoorntjesbrood wordt ook wel de koning onder de paddenstoelen genoemd en het is bovendien een eetbare paddenstoel.

Vliegenzwam (Amanita muscaria)

Als we denken aan een paddenstoel komen we al snel uit bij het beeld van de vliegenzwam. Je herkent hem aan zijn rode hoed met witte stippen. Ze verschijnen vanaf juli tot en met de late herfst, met een hoogtepunt rond eind augustus. Vliegenzwammen groeien veelal in loofbossen en zijn vaak in kleine groepjes te vinden rond berken en sparren. De vliegenzwam is niet eetbaar.

Elfenbankjes (Trametes versicolor)

Het elfenbankje groeit het hele jaar door maar je ziet deze paddenstoel vooral bij herfstachtig weer. Ze vormen een mooi plaatje doordat ze dakpansgewijs in groepjes op stronken en takken van loofbomen groeien. Deze paddenstoel heeft in tegenstelling tot andere soorten geen steel maar bestaat uit dunne hoedjes met verschillende kleuren; wit, beige, okergeel, (rood)bruin, grijs, blauw of zwartachtig. Elfenbankjes zijn niet giftig. Ondanks dat wordt het eten ervan niet aangeraden. Elfenbankjes hebben belangrijke biologische functies, zoals het afbreken van afgevallen bladeren in het bos.

Cantharel (Cantharellus cibarius)

De cantharel of hanenkam is een lichtgele paddestoel die u herkent aan de lijsten aan de onderkant van de hoed die onregelmatig gevorkt zijn en ver van de steel aflopen. Deze paddestoel groeit het best op zure zandgrond in dennen-, berken- en gemengde bossen. In Nederland ziet u ze van juli tot december. De eetbare cantharel ruikt naar abrikozen, heeft een licht peperachtige smaak en wordt tot de meest smakelijke wilde paddestoelen gerekend.

Gewone Oesterzwam (Pleurotus ostreatus)

In Nederland komen drie eetbare soorten wilde oesterzwammen voor; de gewone oesterzwam, de bleke oesterzwam en de kruisdisteloesterzwam. De vorm van de gewone oesterzwam lijkt op de schelp van een oester en kennen we in verschillende kleuren zoals grijs, paars en geel. In het wild groeien ze op boomstammen en oude stronken van loofbomen, meestal op beukenbomen. Van oktober tot eind januari zijn ze in het wild te vinden. De hoed heeft een licht pittige smaak en is het lekkerste onderdeel van deze paddenstoel.

Wist u dat...

Paddestoelen voortkomen uit schimmeldraden die het hele jaar door leven in de grond en in hout? Vooral in de herfst groeien deze schimmeldraden uit tot paddestoelen. Voor hun bestaan zijn alle soorten paddestoelen afhankelijk van levend of dood organisch materiaal uit de natuur zoals strooisel, hout, levende bomen en planten. Paddestoelen spelen hierdoor een heel belangrijke rol in de afbraak van organisch materiaal in de natuur.

 

Tip: Heeft u niet veel kennis van paddestoelen? Dan raden wij u aan ze niet te plukken voor consumptie. De verschillen per soort zijn vaak heel klein. Bovendien zijn veel soorten paddestoelen zeldzaam.

Eekhoorntjesbrood

Vliegenzwam

Elfenbankje

Cantharel

Oesterzwam

Bekijk ook onderstaande artikelen 

Kardinaalshoed

Plant van de maand oktober

Perenboom

Plant van de maand september

Veronicastrum virginicum 'Album'

Plant van de maand augustus