De najaarsbeurt: laat bladeren en snoeiafval nog even liggen

De najaarsbeurt: laat bladeren en snoeiafval nog even liggen 

In onze Nederlandse cultuur zijn we gewend om alles netjs op te ruimen. Dit houdt in dat een hoop planten voor de winter worden gesnoeid en dat afgevallen bladeren worden opgeruimd. De tuin gaat schoon de winter in. Maar weet je dat het helemaal niet erg is als dit klusje een paar maanden blijft liggen? De dieren en planten in jouw tuin zullen je dankbaar zijn!

In de herfst vallen de bladeren en sterven plantendelen af. Bladeren, takken en stengels bestaan uit organische stof. Wortels halen hier hun voedsel uit en dieren leven en schuilen in al dat afgevallen, gesnoeid en verdord materiaal. Wanneer je tijdens de najaarsbeurt al dit organisch materiaal bij elkaar veegt en weghaalt, verdwijnen veel waardevolle voedingsstoffen uit jouw tuin, waardoor het bodemleven verschraalt.

 

Gezonde planten staan op een rijke voedingsbodem

Snoeiafval, gevallen bladeren en afgestorven plantenresten in jouw tuinborders laten liggen gedurende de winter is essentieel voor het behoud van een rijke voedingsbodem en dus voor gezonde planten. In Limburg hebben we veel zandgronden die sowieso snel verschralen. De bodem helpen zijn voedingsstoffen te behouden en aan te vullen, is daarom heel belangrijk. Je kunt de natuur een handje helpen door tuinafval pas na de winter weg te halen. Ook is het mogelijk om het snoeiwerk uit te stellen tot na de winter.

 

De natuur een handje helpen

Ook als je graag met een opgeruimde tuin de winter ingaat, kunt je de natuur een handje helpen. De voedingsstoffen die samen met het tuinafval uit jouw tuin verdwijnen, kun je vervangen door organische stof terug te brengen in jouw tuin. Bijvoorbeeld met compost of met molmmest.

 

Wat jouw wens ook is; een opgeruimde tuin in de winter of een tuin waar wel nog wat blad- en plantenresten liggen. Jonkers hoveniers voert deze werkzaamheden vakkundig voor jou uit.

Wil jij meer weten over het ondersteunen  
van het natuurlijk proces in jouw tuin? 

Neem dan contact op met:

Jos

Bekijk ook eens deze pagina's:  

takkenril

Tuintip: Maak een takkenril of bladhoop

Bloembollen planten

Tuintip: bloembollen planten

nestkasten plaatsen

Tuintip: nestkasten plaatsen voor vogels