Tuintip: verleng het bloeiseizoen met bloembollen

Tuintip: verleng het bloeiseizoen met bloembollen 

Zoals de meesten van u wel weten, zijn er veel bloembollen die in de winter laten weten dat de lente eraan komt. Iedereen kent de Sneeuwklokjes wel die het gazon of de border al in februari in bloei zetten. En zo zijn er nog veel meer soorten te noemen. Met bloembollen kunt u het bloeiseizoen vervroegen. Bovendien hebben deze vroege bloeiers ook voordelen voor bijen en andere insecten.

Door de aanleg van bloemenweiden wordt het bloeiseizoen al eerder ingezet. Jonkers hoveniers legt al vele jaren bloemenweiden aan met een inheems kruidenmengsel. Omstreeks april beginnen de eerste kruiden uit te lopen en in mei gaan ze bloeien. Het bloeiseizoen kunnen we nog eerder laten starten door het inheemse kruidenmengsel aan te vullen met bloembollen. In Nederland gebruiken we al vele eeuwen bloembollen die vroeg in het voorjaar al voor bloemen zorgen en die zelfs tot de inheemse flora gerekend worden; namelijk de zogenaamde Stinzeflora. Het waren o.a. deze in- en uitheemse bloembollen die werden aangeplant bij statige buitenplaatsen en landgoederen om het terrein een fraai uiterlijk te geven.

Ook bijen zijn blij met vroege voorjaarsbloeiers

Bijen zijn een bedreigde diersoort. Om de achteruitgang van de bij een halt toe te roepen, hebben enkele bloembollenkwekers een bloembollenassortiment samengesteld waarbij soorten worden aangeboden die nectar leveren voor bijen en hommels. Veel soorten in dit assortiment bloeien vroeg in het jaar, als de rest van de natuur nog op gang moet komen. Bloeiende bollen in de winter en in het vroege voorjaar zijn erg geliefd bij bijvoorbeeld de eerste hommels die net uit hun winterslaap komen. Ze kunnen dan gelijk aanschuiven voor een eerste maaltje nectar en stuifmeel. Bijen maken van de nectar heerlijke honing. Het eiwit-, vetten en vitaminerijke stuifmeel gebruiken ze voor het voeden van hun larven.

Bloeiseizoen vervroegen voor meer biodiversiteit

Bij Jonkers hoveniers is het idee ontstaan om het seizoen van bloemenweiden te vervroegen, en dan tevens te zorgen voor een welkome dis voor de vroege bijen en hommels. Per project zoeken we samen met een gespecialiseerde bloembollenkweker naar bloembollen die passen bij de locatie en die beide doelen verenigen. Dit najaar zijn de eerste bloembollen met deze twee doelen de grond in gegaan bij een project in het dorp Beek en Donk in de gemeente Laarbeek. Deze gemeente won onlangs goud bij de nationale groenwedstrijd Entente Florale. Bij deze wedstrijd strijden gemeenten om de titel ‘groenste stad van Nederland'. De vakjury was lovend over Laarbeek en kende haar het cijfer 8,6 toe en een themacertificaat biodiversiteit.

Heemvegetatie met nectarleverende bloembollen

In Beek en Donk is onlangs midden in een nieuwbouwwijk een Heemvegetatie ingezaaid. Dit mengsel is verrijkt met een speciaal hiervoor samengesteld mengsel voorjaars- en zomerbloeiende bloembollen. Te weten:

- Bostulp

- Indianenbloem

- Wilde narcis

- Breedbladige druifhyacint

- Spaanse boshyacint

- Trommelstokjes

- Zomerklokje

 

Andere bloembollensoorten die we hier hadden kunnen gebruiken zijn:

- Winterakoniet

- Boerenkrokus

- Wilde hyacint

- Gewoon sneeuwklokje

- Vingerhelmbloem

- Kievitsbloem

Wilt u ook het bloeiseizoen van uw groen verlengen?

Heeft u een stukje in uw tuin waar u graag bloembollen wilt planten? Wilt u de bijen, hommels, vlinders en andere insecten in uw tuin een groot plezier doen met vroeg bloeiende bloembollen? Jonkers hoveniers kan uw tuin verrijken met inheemse bloembollen waarvan verschillende soorten al vroeg in het jaar bloeien. Zo kunt u vanaf februari al genieten van een bloeiende tuin of groenvoorziening! Neem contact op met Koen Hermans voor vrijblijvende informatie over de mogelijkheden.

Bloemenweiden

Bloemenweiden

Beek en Donk

Beek en Donk winnaar Entente Florale