Snoeiafval laten liggen voor de dieren in jouw tuin

Tuintip: een bladhoop en takkenril maken voor de dieren in jouw tuin 

Nu de temperatuur daalt gaan veel kleine (zoog)dieren en insecten op zoek naar een veilige plek om de koude wintermaanden door te komen. Wij kunnen de dieren daarbij helpen door gevallen bladeren in de borders te laten liggen en door met gesnoeide takken een takkenril te maken. Natuuraannemer Dennis van Hooren vertelt hoe je dit doet.

Met alle gevallen bladeren in jouw tuin kun je een grote bladerhoop maken die ter beschutting dient voor egels en andere kleine dieren in jouw tuin. De beste plek voor zo’n bladerhoop is ergens achterin jouw tuin op een rustige plek, niet vlakbij een weg en waar weinig mensen voorbijlopen.

Een takkenril maken

Ook voor muizen en kleine marterachtigen zoals wezels, kun je met tuinafval een goede schuilplek maken. Met gesnoeide takken maak je bijvoorbeeld een takkenril. Leggen de takken iets wat kriskras op elkaar, maar wel allemaal in dezelfde richting. De ril mag zeker 1,5 meter hoog worden. Om de takkenril niet te breed te laten worden, kun je lange uitstekende zijtakken van de hoofdtak snoeien en deze los op de takkenril leggen.

Ecologisch systeem in jouw tuin

Een takkenril trekt niet alleen kleine zoogdieren aan, maar ook roofvogels zoals steenuiltjes en torenvalken die jagen op kleine zoogdieren. Zo ontstaat er een interessant ecologisch systeem en verbeter je de biodiversiteit in jouw tuin.

Wil je meer weten over diervriendelijk onderhoud? 

Neem dan contact op met:

Jos Jonkers

Bekijk ook eens deze pagina's: 

Faunascherm beschermt dieren

Faunascherm beschermt dieren

RANOX

Samenwerking met RANOX

Fruitbomen snoeien

Fruitbomen snoeien