Aangenaam: Bas – projectmanager

Aangenaam: Bas – projectmanager 

16 januari 2018

De projectleiders van Jonkers hoveniers zijn verantwoordelijk voor diverse projecten, van calculatie tot oplevering. Om hen op de achtergrond ondersteuning te bieden, is in augustus Bas aangenomen. Hij houdt zich all round bezig met het calculeren en voorbereiden van projecten. Een welkome aanvulling voor de binnendienst.

Studieloopbaan

Tijdens zijn opleiding Tuin, Park en Landschap bij CITAVERDE College leerde Bas over de werkzaamheden in de uitvoering van het hoveniersvak. Daarna kriebelde het om door te leren en volgde hij de HBO opleiding Tuin- & Landschapsinrichting bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp, met als afstudeerrichting Techniek. “Met de specialisatie ‘Techniek’ ga je het gemaakte ontwerp uitvoerbaar maken. Je maakt bestekken, technische tekeningen en beplantingsplannen. Je werkt een ontwerp als het ware praktisch uit”, vertelt Bas.

 

Tijdens zijn studieloopbaan volgde hij diverse stages, waaronder in 2016 ook een stage bij Jonkers hoveniers. “Tijdens deze stage leerde ik hoe een hoveniersbedrijf er 'van binnen' uitziet. Ik liep mee met diverse projecten, van onderhoud tot aanleg en van het maken van kleine ontwerpen tot de werkvoorbereiding voor de realisatie van projecten. De tuin van de heer van Peij is hier een voorbeeld van.”

Ontwerp tuin dhr. Peij

Onderzoek naar het benutten van hemelwater

Voor zijn afstudeerproject deed Bas onderzoek naar de mogelijkheden en opbrengsten om hemelwater te benutten. “Veel mensen zijn onvoldoende op de hoogte over de mogelijkheden van hemelwater en weten niet dat het gebruik ervan wat kan opleveren. Hemelwater is relatief schoon en heeft vooral voor beplanting een meerwaarde omdat er nog geen opgeloste stoffen in zitten, zoals calcium of magnesium. Ook kan het voor bedrijven flinke belastingbesparingen opleveren in de vorm van rioolheffing en waterschapsbelasting.”

 

Bas ziet kansen voor de toekomst op dit vlak. “Er worden steeds strengere eisen gesteld aan het afvoeren van hemelwater. Op den duur mag je hemelwater niet meer via het riool laten weglopen en dus zal dit afgekoppeld moeten worden van het riool. Dit gebeurt overigens al bij nieuwbouwprojecten. Bij onze zuiderburen is het benutten van hemelwater zelfs al verplicht gesteld!”

Inspirerende voorbeelden benutten hemelwater

Het mooiste voorbeeld zag Bas in gemeente Tytsjerksteradiel in Friesland. “Deze gemeente heeft het benutten van hemelwater hoog in het vaandel staan. Wanneer je hier een nieuwbouwkavel koopt, koop je er automatisch een ingegraven hemelwatertank bij die hemelwater opvangt. Via een pompsysteem kan dit water worden benut voor toiletspoeling, wasmachines en beregening.”

 

Ook in Loenen zag hij een mooi voorbeeld op een zorgboerderij. “Hier wordt het hemelwater dat op de daken van de stallen valt opgevangen, gefilterd en opgeslagen. Vervolgens drinken de koeien daarvan. Als je nagaat dat één koe tot wel 150 liter water per dag kan drinken dan levert het benutten van hemelwater ten aanzien van drinkwater veel op!”

Impressie eindbeeld project Wageningen Universiteit

Werkvoorbereider / calculator

Sinds eind augustus 2017 is Bas Janssen werkvoorbereider / calculator bij Jonkers hoveniers. “Er is veel diversiteit in de projecten waar ik aan werk. Van particulier tot overheid, van grote tot kleine projecten, van daktuinen tot onderhoudsprojecten. De ene dag ben ik aan het ontwerpen en de volgende dag tel ik het ontwerp uit.”

 

Binnenkort start de realisatie van een van de meest diverse en mooie projecten waar Bas aan heeft meegewerkt. “Op 8 januari begint de aanleg van een project voor Tuincentrum Leurs in Venlo. Het plan bevat beplantingsvakken van vaste planten, nieuwe bomen, solitaire heesters en verhardingswerk. In de uitvoering mag ik het project begeleiden.”

 

Ook in februari start er een mooi project voor Wageningen Universiteit. “Het project heeft een ontzettend divers beplantingsplan. We gaan hier een groene gevel, een bostuin met vaste planten en kruidenmengsels, en een siertuin met vaste planten en siergrassen realiseren. De aanbestedingswijze voor dit project was uniek: de opdrachtgever omschreef enkel het eindbeeld. Wij hebben zelf een aanpak uitgewerkt om dit eindbeeld te realiseren en te onderhouden. We hebben het vertrouwen van Wageningen Universiteit gekregen om dit project te mogen realiseren.” Voorlopig zit Bas wel op zijn plek bij Jonkers. “Het bevalt me goed, er is een goede werksfeer en veel afwisseling in het werk.”

 

Wij wensen Bas heel veel succes en hopen hem als gedreven projectleider uit te zien groeien!

Bekijk ook eens deze pagina's: 

Aandacht voor water

Aandacht voor water

Subsidie afkoppelen regenpijp

Subsidie afkoppelen regenpijp

Openbare daktuin

Openbare daktuinen